Reichtag yanıyor…

03 Ağustos 2015 Pazartesi

27 Şubat 1933 gecesi. Berlin. Reichtag alevler içinde yanıyor. Büyük bir olay bu. Meclis binası kentin sembolü. 5 Mart 1933 günü de seçim var. Nazi partisinin oy kaybından korkuyor Hitler. Sosyal Demokratlar ve ve Komünist Parti güçleniyor. Almanya’da örgütlü bir işçi kitlesi var. Solun güçlenmesi bekleniyor. Böyle olursa parlamentoda bir koalisyon hükümeti kaçınılmaz olacak.
Ama işte Reichtag yangını bütün dengeleri değiştiriyor. Ertesi gün Hitler koşup Hindenburg’a gidiyor, anayasanın “kişi özgürlük ve haklarını koruyan” maddesini yürürlükten kaldıran bir kararname imzalatıyor. Arkasından da teröristleri açıklıyor: Komünistler. Komünist Parti’nin seçim çalışmaları yasaklanıyor. Komünist Parti milletvekilleri tutuklanıyor.
5 Mart seçimlerinde Nazi Partisi’nin (NSDAP) oyları yüzde 44’e yükseliyor. Hitler kazanmıştır. Artık engel kalmayacak, Almanya II. Dünya Savaşı’na adım adım sürüklenecektir.
Parlamento toplandığı zaman Komünist Parti milletvekillerinin 81 sandalyesi boştur. Onlar hapishanededir.

***

Reichtag yangınını çıkartanlar Hitler ve karakutusu Göbbels’tir. Komployu onlar hazırlamış, onlar gerçekleştirmiştir. Yangını Nazilerin SA örgütü çıkarmıştır. Birkaç ay sonra da gene Hitler, SS örgütüne SA’ların önde gelen 58 subayını öldürtecek, bu olay da Uzun Bıçaklar Gecesi olarak tarihe geçecektir. Böylece yangını yapanlar ve tanıklar ortadan kaldırılmıştır.
Bu olayların içyüzü savaştan sonra Nürnberg Mahkemesi’nde sanıklar yargılanırken ve kanıtlar ele geçince aydınlanacak, Hitler ve çetesinin hangi komplolarla ülkesini de dünyayı da aldattığı ortaya çıkacaktır.

***

Hitler kendi kamuoyunu da dünya kamuoyunu da “solun terör yaptığı, eğer kendisi olmazsa bütün Avrupa’nın komünist olacağı” tehdidi ile sindirmiştir. İngiltere ve Fransa’nın bile Hitler’e bir ölçüde göz yummasının altında bu şantaj vardır.
Bu hırslı iktidar hummasının ateşinde yanan ise başta Almanya olmak üzere bütün dünya olmuştur. Almanya, çoğu genç erkekleri olan 5 milyon ölü verirken 6 milyon Avrupa Yahudisini de toplama kamplarında öldürmüştür. Milyonlarca insan sakat kalmış, yersiz yurtsuz, işsiz sahipsiz ortalarda gezinmeye mahkûm olmuştur. Sovyetler Birliği en büyük kayıpla 10 milyon asker, 10 milyon siville 20 milyon insanını kaybetmiştir. Amerika doğuda ve batıda 300 bin kayıpla savaşı kapatmıştır.
Hitler ve suç ortaklarının kazanmak için yaptıkları komplolar ve her türlü entrika, baskı kendi sonlarını da hazırlamış ama en büyük zararı kendi ülkelerine vermişlerdir.
III. Reich’ın tarihi bugünleri de çok iyi aydınlatıyor.

***

Kimse unutmasın. Ve Hitler yenildi…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ben başkan olamazsam? 11 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları