Barbaros Talı

Neler Oluyor?

09 Haziran 2012 Cumartesi
\n

Ülkemizin WADA (World Anti-Doping Agency) tarafından tanınan tek kuruluşu olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu görevlileri Atletizm Federasyonunun İzmir ve Ankarada düzenlediği Süper Lig yarışmalarına gönderilmişler.

\n

İzmirde düzenlenen organizasyonun örnek (idrar) alımında pek sorun çıkmamış. Ancak, federasyon yetkililerinin rahatsız oldukları kolayca hissedilmiş. Mırın kırın edenler kendilerini gizleme gereği duymamışlar. Durum Ankarada yapılan yarışmalar sırasında rahatsızlıktan öteye geçmiş. Dopingle mücadele konusunda en yetkili bilim insanlarının arasında yer alan Prof. Dr. Rüştü Güner ile ekip üyeleri beklemedikleri tepkiyle karşılaşmışlar.

\n

Atletlerin yanlarına gittiklerinde milli takımlar başantrenörü Muharrem Or engel olmuş.Alamazsınız. İzin vermiyorumdemiş. Bildirimde bulunulmak istenmiş, Hayır, bildirim de yapamazsınızcevabını vermiş. Prof. Dr. Rüştü Günere hitaben Rüştü Bey, ben engelleyeceğim. Beni Ceza Kuruluna verin, istediğinizi yapın. Benim federasyonda görevim sona ersin isterseifadelerini kullanmış ve eklemiş Ben sizinle savaşacağım. Görüntüler webtv.hurriyet.com.trde mevcut.

\n

Olay gazetelere Doping Krizimanşetiyle yansıdı. HaberTürkün alt başlığında yazılı Nasıl emin olacağız tuzak kurmadıklarındancümlesinin kendisine ait olup olmadığını sordum Evet söyledim dedi başantrenör Or. Milliyet gazetesine ise sokaktan geçen herkesin gelip sporculardan numune alamayacağını anlatmış. Belgesi olmayan insanın niyetinden şüphe edeceğini belirtmiş. Ancak, görüntülerde açık ve net olarak fark ediliyor ki Prof Dr. Rüştü Günere ismiyle hitap ediyor ve hangi amaçla orada olduğunu iyi biliyor.

\n

Dopingle Mücadele Komisyonunun Başkanı Türker Arslan ise federasyonlara birer yazı gönderdiklerini, önceden haber vermeksizin yarışma içi ve yarışma dışı doping kontrolleri yapılacağını bildirdiklerini belirtti. Numune alım işleminin doping kontrol görevlilerinin isimlerinin bulunduğu görev belgesinin yarışma yetkilisine sunularak yapıldığını söyledi. Gelişmeleri WADA ve IAAFe bildireceklerini açıkladı.

\n

Önümüzdeki tehlikenin farkında değiliz. Resmi sıfatlı görevlilerin dopingle mücadele kurallarına aykırı davranmaları durumunda IOC, WADA ve uluslararası federasyonlarca ülkeye uygulanacak yaptırımların camiaya anlatılması gerekiyor. Ayrıca, verdikleri her örneğin 8 yıl boyunca saklı tutulacağını ve teknolojideki gelişmelere göre tekrar analiz edilebileceğini bilmeli sporcularımız.

\n

Yakın geçmişte yapılan hatanın neden olduğu zararı ve yarattığı olumsuz algıyı biliyoruz. Ancak bu durum, kimseye akredite bir komiteyi ve maddi karşılık beklemeden çalışan bilim insanlarını tuzak kurmakla suçlama hakkını vermiyor. Ve hiçbir şey, federasyon yetkilisinin dopingle mücadeleye karşı savaş ilanını anlayışla karşılamayı mümkün kılmıyor.

\n

Çocuklarımızı koruyacağım derken mimlenmelerine neden olmayacak, Türk sporunu ve sporcusunu uluslararası platformda zor duruma düşürmeyecek, ilim kadar irfan sahibi yöneticilere ihtiyacımız var.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları