Turizmde Kara Bulutlar! (12)

21 Ağustos 2015 Cuma

Salı günü, bu başlık altındaki yazımı son olarak düşünmüştüm. Ancak 2-3 gün içindeki bazı haberler nedeniyle, bugün de aynı konuda yazmaya karar verdim.
Turizm Bakanı’ndan çıt çıkmazken, çöken turizmi canlandırmak için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den ilginç, ama uçuk bir çözüm haberi geldi. Zeybekci, HaberTürk gazetesinden Deniz Çiçek’e “Zengin turisti sıfır vergiyle çekeceğiz” dedi ve şunları söyledi:
“Çeşme, Bodrum, Didim, Marmaris ile Antalya’nın batısında, zengin turistleri çekmek için, içinde oteller, eğlence mekânları ve AVM’lerin olacağı, sıfır vergili turizm serbest bölgeleri kurulacak. Yabancılara serbest olan bölgeye Türkler de pasaportla girecek!”
Herhalde Ekonomi Bakanı da o serbest bölgelere gelecek yabancı turistler için sahneye çıkıp zeybek mi oynar, göbek mi atar, bilemeyiz! Kaldı ki Bakan’ın hedefindeki zengin turistler plajlara değil, görkemli yatları ile mavi yolculuğa geliyorlar!

***

Ruslar ekonomik sorunları nedeniyle gelmez oldular. İsraillilerin ayaklarını “one minute” diyen sultan kesti. Ardından ABD, İngiliz Kraliçesi’nin hükümeti, Almanya vatandaşlarına “Türkiye uyarısı” yaptılar. Üstelik doların 3 TL tavanını delmesiyle daha ucuza tatil yapıp daha çok alışveriş olanağı varken!
İran’dan da kısmi uyarı geldi. Şimdi de bu uyarılara Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Polonya hükümetlerinin açıklamaları eklendi.
Anımsarsınız, Alman Savunma Bakanlığı, Türkiye’de konuşlandırdığı “vatansever” anlamına gelen “Patriot” birliklerindeki görevli erlerine “sokağa çıkmayın, alışverişe gitmeyin” uyarısı yapmıştı.
Bu yeterli olmamış ki Almanya “Patriot” Birliği’nin geri çekileceğini açıkladı. Bu karardan birkaç gün sonra ABD de aynı açıklamayı yaptı. Demek ki Türkiye’nin Güneydoğu’sunda, Doğu’sunda daha sıcak günler yaklaşıyor. Bu koşullarda turist gelir mi?
İngiliz The Times gazetesi “Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden” Michael Stephens’in şu sözlerine yer verdi: “İç savaş demek istemiyorum, ama durum kontrolden çıkıyor. Türkiye için kaygı verici bir dönem ve nasıl becerecekleri belli değil!”
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi: “Saldırılar korku verici bir şekilde sıklaşıyor. Toplumda korku artıyor!” Stuttgarter Zaitung gazetesi: “Türkiye iç savaş yoluna doğru sürükleniyor.”
Bırakın hükümet uyarılarını, bu haberleri okuyan o ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelmek isterler mi?
Ancak Milliyet gazetesinde Kapadokya çıkışlı bir haberde, bir Amerikalının “Turist Türkiye’yi güvenli buluyor!” sözleri başlığa çıkmıştı! Acaba hangi haberlere güvenmeli?

***

Turizmciler yağmur duasına çıkar gibi “Kurban Bayramı” duasındalar! Deniliyor ki yeni eğitim- öğretim yılının başlaması, 14 Eylül yerine 28 Eylül’e ertelensin. Böylece vatandaşlarımız 14 gün daha fazla tatil yapma olanağını elde etsinler...
Yabancı turistlerin boş bıraktığı otelleri, lokantaları, hatıra eşya mağazalarını vatandaşlarımız doldurarak açığı kapatsınlar.
Bu arada tatilini yapmış vatandaşımıza dört günlük Kurban Bayramı’nda ikinci bir tatil fırsatı yaratılmış olur, deniliyor.
Bu tarihlerle bağlantılı bazı önemli ayrıntı olayları anımsayalım. Ekonomik sıkıntı içindeki komşu Yunanistan’da turizmi, Türkler canlandırıyor. Yaklaşık 1 milyon Türk’ün ayak basmadığı ada, kulaç atmadığı Yunan plajı, uzo içmediği taverna kalmadı.
Özellikle Türkiye’de Şeker ve Kurban bayramları uzun süreli olunca, vatandaşlarımız ikinci tatilleri için Yunan adalarına koşuyor, sınır kapılarında kuyruklar oluşturuyor. Hatta o günlerde, örneğin Ayvalık’tan Midilli’ye ek vapur seferleri konuluyor. 25 Avro ödediniz mi 1 saat 15 dakika sonra ver elini Midilli… Ya da Sakız, İstanköy adaları…
Sonuçta döviz gelmiyor, döviz gidiyor, açık iyice açılıyor!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları