Duvar Yazıları

Saray yazılır, külliye okunur

21 Ağustos 2015 Cuma

Erdoğan kendisine bir saray yaptırdı.

Adına “AK Saray” dedi.

Sarayın kaçak inşaat olduğunu bilen bazı muzırlar, hemen başına takı yapıştırdı:

“Kaç-Ak Saray!”

Bunun üzerine Saray’daki, konutuna yeni bir isim taktı:

“Külliye!”

Kimse ciddiye alıp kullanmadı tabii…

Ama son zamanlarda bir baktık, bazı haber kanalları, “Saray” sözcüğünü yasaklamış, “malum yer”den (gelen “rica”yla olsa gerek) “Külliye” diye bahsetmeye başlamış.

Uyaralım:

“Saray”a “külliye” demek, halkı Saray’a yaklaştırmaz, ama “Külliye” diyenleri halktan uzaklaştırır.

Sabah’ın ırkçı dili

Gazetenin birinci sayfasından anonslamışlar fotoğrafıyla beraber; Emrah ve Bodrum’daki villasını. Bir de başlık atmışlar: Emrah’ın intikamı. Önce bilmeyenler için kısa özet. Emrah’ın yazlıktaki ailesi ile komşuları arasında kavga çıkmış, sanatçının ailesi kendilerine saldırıldığını iddia etmişti. Peki neymiş “intikam” planı? Gazete diyor ki o yazlığı “Suriyelilere tahsis edecek.” Sabah kafası böyle işliyor işte. Ülkeye gelen zor durumdaki Suriyeliler orada yaşayan komşular için ancak “intikam planının” parçası olabilir. Ölümden, yıkımdan kaçmışlar, sığınacak yer bulmuşlar, bunlar ancak teferruat olabilir. Bizce bu haber medyada nefret dilinin örneği olarak arşivlenebilir.

144 yıl öncesinden Saray’dan jurnalcilere görev emri

Sadrazam Mahmud Nedim Paşa’nın vilayetlere gönderdiği 1871 tarihli talimatnamesi:

“Şûra-yı Devlet muavinlerinden ve ülkenin çeşitli yerlerindeki yetenekli ve ahlak sahibi kimselerden jurnalci namıyla Anadolu’nun üç kolu için her yöne üçerden dokuz ve Rumeli cihetine dahi altı memur seçilerek, her bir ya da iki ayda, biri birinin ardından ülkeyi dolaşarak şahit oldukları ve topladıkları ülke ve halk ile ilgili haberleri jurnal ederek parça parça Bab-ı Âli’ye göndermeleri ve dönüşlerinde genel görüşleri ile ilgili jurnallerini vermeleri istenecektir. Bu şekilde yapılan çalışmalar neticesinde alınacak tedbir ve yapılacak ıslahatlar Sultan tarafından verilecek fermana uygun olarak Bab-ı Âli tarafından gerçekleştirilecektir.”

(Orhan Koloğlu’ndan…)



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gargaraya getirmek 28 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları