Oda ve Borsa Seçimleri Yapılırken...

16 Ocak 2009 Cuma

Ülkemizin meslek kuruluşlarının en yaygın, siyasi ve ekonomik açıdan en güçlü örgütlerinden biri olan ticaret, sanayi odaları ve borsalarının yönetim seçimleri ocak ayında başladı, belirlenen takvime göre şubat sonunda bitecek... Siyasi iktidar, ekonomi yönetimini, zaman zaman siyasetteki gelişmeleri eleştirenler; reel sektörün, KOBİlerin daha doğrusu kendi üyelerinin yaşadıkları sorunları dile getiren, çözüm öneren oda yöneticilerinden rahatsız. Örneğin İSO, EBSO, İTO (İzmir) ATO, gibi... Bunlardan kurtulabilmek ve tüm il ve ilçelerdeki odalarda ve onun üst kuruluşu olan TOBBde etkin olabilmek, dikensiz gül bahçesi ya da arka bahçe yapabilmek için iktidara mensup belediyeler, il ve ilçe örgütleri ne gerekiyorsa onu yapıyor...

Odaların seçim süreci meslek komitelerinin seçimiyle başlıyor, Meclis üyeliğine seçilenler arasından oda başkanı, yönetim kurulu üyelikleri ve TOBB genel kurul delegasyonu belirleniyor. Oda meslek komiteleri seçimleri Aralık 2008de tamamlandı. Meslek komitelerinde başlayan baskı ve kendi görüşündeki kişilerin seçimi sürecinde şimdi sıra Meclis üyeliği, yönetim kurulu başkan ve üyelikleri ile TOBB delegeliği seçimlerinde.

Mayıs ayında TOBB genel kurulu yapılacak ve orada 4 yıl süreli görev yapacak TOBB başkanı ile yönetim kurulu, konsey ve yüksek disiplin kurulu üyeleri seçilecek. Bu nedenle de yapılmakta olan seçimler, deyim yerindeyse kıran kırana geçiyor. Seçim sürecinde yapılan ilginç girişimlerin, yapılan oyunların bir kısmı medyamızda yer aldı.

Ticaret ve Sanayi Odaları, borsalar ve onun üst kuruluşu TOBB, siyasi gücün yanı sıra ekonomik gelire sahip olan bir konumda. Üye aidatlarının dışında yasayla verilen yetkilerle üyelerine yönelik işlemlerde ve bazı hizmetlerde ciddi gelir sağlıyorlar. Siyasal iktidarın en önemli beklentisi, TOBBde hâkim konumda olabilmek.

Çünkü TOBBnin malvarlığı, bankalardaki parası ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ, Kredi Garanti Fonu, KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı , Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası; TOBB-BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri; Kocaeli,Gaziantep ve İzmir ABİGEM’ler; İstanbul Dünya Ticaret Merkezi; Formula İstanbul Yatırım AŞ; İzmir Fuarcılık Hizmetleri gibi ticari iştiraklerinin yönetimlerinde yer almanın yanı sıra TIR karnesinin dağıtımı ve muhtelif ülkelere ait geçiş belgesi düzenlemesi, DEİK, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Milli Prodüktivite Merkezi (MPM), KOSGEB benzeri kamu nitelikli kuruluşlarda temsil edilmek. Reel sektörün, KOBİlerin, ticaret ve borsa ile uğraşan tüm işadamlarımızın toplumsal çıkarlarını savunacak sorunlarının çözümlerini önerecek yönetimlerin seçilmesinde kendilerine büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlatmakta yarar var.

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları