Çiğdem Toker

Bayraktar kamu ihalelerine girecek

22 Ağustos 2015 Cumartesi

17/25 Aralık operasyonlarının ardından, bu köşede yazıldı. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 25 milyon TL sermayeli bir aile inşaat şirketine ortaktı:
Bayraktar İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi.
Ticaret sicili kayıtlarına göre Bayraktar, -TOKİ Başkanı’yken- 475 bin TL olan şirket sermayesi, önce 1 milyon 700 bin TL’ye, sonra 5 milyon TL’ye ve nihayetinde 17 Aralık operasyonundan iki hafta önce de 25 milyon TL’ye yükselmişti.
“Bayraktar’ın şirketi bakanken büyümüş” başlıklı o yazıda, şirketin 10 yılda beş kat büyüdüğüne dikkat çekilmişti.

***

Dün 21 Ağustos’tu.
CHP’li Fikri Sağlar, 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında adı geçen dört eski bakan ile o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında soruşturma önergesi hazırlayarak parti yönetimine sundu.
Dün ilginç bir şey daha oldu...
Ticaret Sicili’nde yayımlanan kararla, Bayraktar İnşaat ve Taahhüt Ltd. Şti., anonim şirkete dönüştü.
“Dümdüz” baktığınızda dönüşüm işleminde bir şey yok...
Şirketlerin tür dönüşümünün nasıl yapılacağı Türk Ticaret Kanunu’nda yazıyor.
Her limited şirket, yasanın olanak verdiği kolaylıklardan yararlanmak amacıyla gerekli koşulları yerine getirip AŞ’ye dönüşebilir.
Dahası, şirket sermayesinde bir artış da yok: 25 milyon TL muhafaza edilmiş.

***

Ama şirketin “amaç ve konu” bölümündeki üç maddeye baktığımızda, üç madde dikkate değer:
D-“Türkiye Cumhuriyeti Devleti bakanlıklarının ve bakanlığa bağlı resmi kuruluşların, kamu iktisadi teşebbüsleri, iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, kamu bütçeli idareler, mahalli idareler, belediyeler yapı kooperatifleri, özel sektör kuruluşları tarafından yurtiçinde ve yurtdışında ihaleye çıkarılan inşaat, elektrik tesisat, yol, su kanalizasyon, doğalgaz, altyapı, üstyapı dekorasyon, restorasyon işlerinin yeniden veya onarımı İHALELERİNE KATILMAK, teklif vermek, ihale şirkete kalırsa, ihale sözleşmesi gereği işi yapmak ve teslim etmek.”
H -“Her türlü mimarlık hizmeti vermek, şehir ve imar planları hazırlamak, uygulama hizmetleri vermek.”
maddesi var: “Islah imar planlarının yapımı ve uygulama işlemlerinin yapımı”

***

Şimdi bazıları çıkıp, bir inşaat şirketinin amaç ve konuları arasında, kamu ihalelerine girmekten daha doğal bir şey olmadığını söyleyebilir.
Haklıdırlar da. Ayrıca, kamu ihalesine girme keyfiyeti, tarihi eski olduğu için yayımlanmayan ve şirketin ilk kurulduğu 1987’deki ana sözleşmesinde büyük olasılıkla yer alıyordur.
Ama önemli olan bu değil zaten.
Son bir ay içinde 150 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de, tarihin en büyük yolsuzluk operasyonuna konu isimlerden bir eski bakanın, ticari faaliyetini serbestçe sürdürebiliyor olmasının “sıradanlığı”.
Yarın TOKİ ihale açtığında Bayraktar’ın önce başkanı sonra bakanı olduğu bu kurumun trilyonluk ihalelerine rahat rahat girebilecek; belediyelerin imar planlarının ücret mukabilinde hazırlayacak olmasının “doğallığı”.

***

Cumhurbaşkanı seçim tarihini ilan etti.
1 Kasım’a kadar geçecek 51 gün içinde, daha kaç insan evladının, gencecik yaşta toprağın altına gireceğine dertlenirken biz; vaktiyle kamu çıkarlarını korumakla görevli bir eski bakan, kamu ihalelerine girmenin hesabında.
Kendisi durmadan ölen, ama ihalesi hiç bitmeyen bir kamu. Toplu vicdan kapanması dedikleri, işte tam da bu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları