Cüneyt Arcayürek

'Muamma?'

11 Temmuz 2012 Çarşamba
\n

Başlarken sonu belli olmayan gizemli filmlere benziyor düşürülen uçağımızla ilgili resmi bilgiler.

\n

Hâlâ yanıtlanmadı: Uçağımız nasıl düşürüldü?

\n

\n\n\n

Genelkurmay da başka kanallar da uçağımızın nasıl düşürüldüğünü açıklayamıyor.

\n

On, on beş gün önce uçağın füzeyle düşürüldüğünü duyuran resmi açıklamalardan on, on beş gün sonra, Milli Savunma Bakanı ile Genelkurmay, uçağın füzeyle düşürüldüğünü yalanladı.

\n

Hah dedik; öyleyse Suriyenin açıkladığı gibi uçağımız uçaksavar atışıyla düşürüldü, derken...

\n

...Milli Savunma Bakanı da Genelkurmay da uçağın bulunan parçalarında yapılan incelemeye göre; mermi izine de rastlanmadığını açıklayıverdi.

\n

Eksik olmasınlar; yetkililer açıklamaların sonunda incelemelerin araştırmaların sürdüğünü ve alınan sonuçların muhterem halkımızın bilgisine sunulacağını söyledi.

\n

***

\n

Uçağın nasıl, neden, nerede düşürüldüğü sorusuna ilgililerden tutarlı ve sağlıklı yanıt alamayınca, medya haberlerde; muamma hâlâ çözümlenemedidemeye başladı.

\n

Uçağın düşürülmesinin üzerinden 19 gün geçti.

\n

Gerçekten uçağın nasıl düşürüldüğü hâlâ ne kadar muamma ise diğer kimi konularda resmi makamlardan tutarlı, doyurucu bilgiler alınmayınca muamma daha da derinleşiyor.

\n

Örneğin su üzerinde bulunan botların pilotların ayaklarından nasıl çıktığı sorusuna Genelkurmayın verdiği yanıt tartışmalı.

\n

Genelkurmaya göre botların bağcığı akıntılar nedeniyle çözüldü ve su yüzüne çıktı.

\n

Vatan gazetesi botları üreten YDS firmasına sormuş ve şu yanıtı almış: Bu botlar ancak gevşek bağlanmışsa ayaktan çıkar. Darbe veya akıntı sıkı, normal bağlanmış botu ayaktan çıkarmaz!

\n

Genelkurmay halkımızın, tabii medyanın yapılan açıklamalara inanmasını istiyor.

\n

Oysa halk ve medya karanlıkta. Araştırma ve incelemelerdeki adım adım saptanan bulguların kamuoyu ile paylaşılmasını; örneğin pilotlara yapılan otopsi sonuçlarının açıklanmasını istiyor.

\n

***

\n

Nautilus düşen uçağı buldu, pilotların cesetlerini çıkardı. Deniz Kuvvetlerinde su yüzeyinden bin metre alta inecek araç ve gereçlerle donanmış bir gemi yok.

\n

Bir TVde yaptığı söyleşide Nautilusda görevli Tufan Turanlı, ilginç kimi saptamalar açıkladı.

\n

Olay yerine hemen gelen TCG Çeşme araştırma gemisinin sekiz yerde tarama yaptığından övgüyle söz etti. Çeşme ile uyumlu koordine çalışmalar sonunda Nautilusun 8inci taramanın ikincisinde uçağı bulduğunu söyledi.

\n

Ne var ki bir an önce olay yerine gitmesi gereken Nautilusa nedense ancak 14 gün sonra görev izni çıktı. Dünyada 4 bin metre inerek araştırma yapan tek gemi Nautilus. Uçağı da pilotları da kısa sürede buldu. Cesetleri su yüzüne çıkardı.

\n

Nautilusun İstanbulda demirli olduğu açıklandıktan sonra bu gemiden bir an önce neden yararlanılmadığını sorduk. Ana muhalefet ızgara üstü açıklamaları bırakarak hükümetin Nautilusu neden hemen görevlendirmediğini sorgulayamadı bile.

\n

***

\n

Nautilusun yetkililere verdiği raporlar pek çok kuşkuyu giderebilir. Tabii açıklanırsa.

\n

Suriye karasuları 12 mil. Genelkurmay uçağın Suriye karasularının bir mil dışında, takriben 13 mil uzakta vurulduğunu açıkladı.

\n

Ne ki kimi bilgiler uçağımızın Suriye karasuları içinde, karadan 8.6 mil uzakta düşürüldüğü iddiasını gündeme getiriyor.

\n

Muammanın önemli bir yanı.

\n

***

\n

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Savaş çıkaracak halimiz yok diyor.

\n

Kamuoyuna yansıyan çelişkili bilgilerle ilgili açıklama yapmaya, örneğin uçağın su altındaki gövdesi çıkarıldı mı, ne zaman çıkarılacak sorularını yanıtlamaya da haliniz yok mu Sayın Genelkurmay Başkanı?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları