Futbol Sezonu Başlarken

24 Temmuz 2012 Salı
\n

\n\n\n

Futbol sezonu başlıyor. Sezon öncesi tarih yine tekerrür etti. Transferlerde milyon Avrolar havalarda uçtu. Dönüp, geriye bakan da yok. Güizaya, Quaresmaya verilen paralarla İstanbulda bir süt kombinesi kurulurdu. Top oynayacaklarını zannetmiştik. Adamları İspanya gol kralları diye aldık, getirdik. Kralın palyaçoları çıktılar. Sormaya kalkmayın. Ukalalık diz boyu.

\n

- Madem ki Avrupa çok para veriyormuş, biz de vermeliymişik!

\n

- Onlarda da liberal ekonomi varmış bizde de!

\n

Belki doğru ama önce gerektiği kadar demokrasin yok. O da olmayınca, liberal kafa nasıl olacak ki? Yabancılara sorumsuzca milyon Avro dağıtıp çalıştırılan işçiye yüzde 7 zammı çok görmek nasıl bir liberalizm? Var mı böyle liberal ülke? Zamanında topçu olmuş, sonradan da büyük yazarlığa terfi etmiş bir arkadaşımız bakın ne diyor:

\n

- Bu sezon Fenerbahçe ve Galatasaray, rakipleri ile kedi yumakla oynar gibi oynar.. Bu söylenen sözden bir sürü anlam çıkarmak mümkün. Peki ötekiler ne yapar? Yani onlar da dört kol iskambil oynasınlar.. Kim bilir belki de doğrudur. Ama geleceği görme gibi bir yetenek söz konusu galiba. Doğmamış çocuğa don biçmek diye bir deyiş vardır. Aynen öyle. Nasıl bir paralellik varsa, ün çok olunca ederi fazla oluyor. Ederi fazla olunca da bilgileri çok oluyor! Bizde bu yetenek olmadığı için haddimizi biliyoruz. Çizmeden yukarı çıkmıyoruz.

\n

Aslında, futbol etiği, futbol oyununun toplumsal boyutu, kitlelere etkisi, futbolcuların oyun esnasında yaşadığı gel-gitler, doğru mevkiye doğru transferin yapılması, yabancı futbolcular seçim kriterlerinin belirlenmesi, takım kaptanının sorumlulukları gibi ve daha bir sürü konu var incelenmesi, tartışılması ve hatta eleştirilmesi gereken. Ama bunlar ciddi konular. Birikim ister, araştırma ister. Gazetelerin spor sayfalarında ciddi bir yazı yazmaya pek olanak yok. Daha doğrusu, asparagas haberler, abartılı göklere çıkarmalar ya da abartılı yerden yere vurmalar daha fazla ilgi görüyor. Biz yapamayız bunu. Alışmamışık. O nedenle zaman zaman havadan sudan bahsetmemiz gerekebilir...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Olmaz.. Olmaz... 6 Kasım 2012

Günün Köşe Yazıları