Çiğdem Toker

Torunlar’dan 5 milyon TL bağış kararı

07 Eylül 2015 Pazartesi

Bir yıl geçti.
Dün, 10 işçinin, asansörde, 32. kattan düşerek öldüğü Torunlar Center kazasının yıldönümüydü.
Bir yıl boyunca, bu kazanın doğrudan ya da dolayı tarafları açısından ortaya çıkan gelişmelere göz atmak, ülkedeki adalet ve piyasa mekanizmalarının ayrı ayrı ama eşzamanlı olarak nasıl işlediği hakkında bazı bulgular verebilir.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada tutuklu sanık kalmadı.
- Çalışma Bakanlığı ile TOKİ yetkilileri hakkında başlatılan soruşturmalar da takipsizlikle sonuçlandı.
Sekiz ailenin şirketten “tatmin edici para” alarak davadan vazgeçtiklerini öğrendik.
- Torunlar GYO, ölen arkadaşlarının parçalanmış cesetlerininin küreklerle çuvala doldurulduğuna tanık olan işçi Ercan Kılaguz hakkında, şirket itibarını zedelediği gerekçesiyle 3 bin TL maddi, 15 bin TL de manevi olmak üzere toplam 18 bin TL tazminat talep ediyor.
Talebin gerekçesi basına şöyle yansımıştı:
“Davalı tarafından aleyhte başlatılan bu karalama kampanyası, Müvekkil şirketlerin ticari itibarının zedelenmesine ve dolayısıyla kişilik haklarının ihlaline sebebiyet vermiştir. Bu durum daire satışlarında da azalmaya neden olmuş ve bu bağlamda şirket maddi zarara uğramıştır.”

***

Acaba daire satışları gerçekten azaldı mı?
Bu sorunun yanıtı için, halka açık bir şirket olan Torunlar GYO’nun 26 Mayıs 2015 tarihli genel kurul kararı ve sonrasına bakabiliriz.
- Şirket 2014 yılı mali kârından 50 milyon TL temettü dağıttı.
- Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torun Center projesinde bugüne kadar 427 milyon TL ön satış yapıldığını açıklıyor.
- Yanı sıra, şu ifade de Torun’un:
“Merakla beklenen 5. Levent projesinin satışları kuvvetli seyretmektedir.
Projenin birinci etabında bulunan 2 bin 111 adet dairenin satışa sunulan 1142 adedinin haziran sonuna kadar 667 adedi için ön satış sözleşmesi imzalanmış ve 463.4 milyon TL ön satış geliri elde edilmiştir. Bunun 156.4 milyon TL’si senetli olarak satılmıştır. 14 Ağustos itibarıyla sözleşme imzalanan ve sözleşme için bekleyenlerle birlikte satılan toplam konut sayısı 868 ve elde edilen taahhütlü ön satış geliri 695 milyon TL’dir.”

***

Ticaret Sicili kayıtlarında yer alan bir başka veri ise bağış...
Şirket geçen yıl, 2.5 milyon TL bağış yapma yetkisi almış. Bu tutarın 495 bin TL’si bağışlanmış.
Aziz Torun, 16 Haziran 2015 tarihli Ticaret Sicili’ne göre, bağış tutarının bu yıl için revize edilerek 5 milyon TL’ye çıkarılmasını öneriyor.
Yapılan oylamada öneri kabul ediliyor. Şirket, bu yılın ikinci yarısından itibaren bir sonraki genel kurula kadar “gerçek ve tüzelkişilere” 5 milyon TL’ye kadar bağış yapabilecek.
Hangi gerçek ve tüzelkişilere? Bilmiyoruz.
Son olarak bir de “huzur hakkı” var. Ticaret Hukuku’na göre, şirketler, yöneticilerine, taşıdıkları, üstlendikleri sorumluluk ve yükümlülükler karşısında, karşılaşacakları riskleri azaltmak amacıyla, “huzur hakkı” ödeyebiliyor.
Torunlar GYO da bu hakkını son genel kurulunda kullanmış. Şirket yönetim kurulu üyeleri, “Aziz Torun, Mehmet Torun, Mahmut Karabıyık, Haluk Sur, Prof. Dursun Ali Alp, Aziz Yeniay Doç. Dr. Saim Kılıç” a her ay net 3.850 TL tutarında huzur hakkı ödenmesine de karar vermiş.
Bir işçi, arkadaşlarının cesetlerinin nasıl toplandığını anlattı diye “daire satışlarının azalıp maddi zarara uğradığını” düşünen şirketten resmi veriler böyle.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları