Metin Tükenmez

Yakup Durmuş ve Erol Togay

10 Ağustos 2012 Cuma
\n\n\n

İstanbul Anadoluhisarı Spor Akademisi 2. dönem öğrenci alımı için sınavlarını başlatmıştı. O günlerde Boğazın cennet köşelerinden biri olan Göksu Deresinin kıyısındaki statta atletizm sınavında derece yapmak için ter döküyorduk. İnce, uzun boylu, sarı düz saçları rüzgârda dalgalanan bir delikanlı koşarken dikkatimi çekmişti. Sınavlar bitip sonuçlar açıklandıktan sonra o delikanlıyla aynı sınıfta okuma şansını yaşamıştım.

\n

Yakup Durmuş basketbolcuydu. Basketbol dersleri sonrası yapılan iddialı maçlarda hep onun takımında olmak isterdim. Rizeden gelmişti. Karadenizli şivesi ile konuşurdu. Sonra, biz akademinin ilk öğrencilerinin içinde dili de spor branşlarına olan ilgisi de değişti, gelişti. Bizim akademiye girdiğimiz yıl olan 1976da Hentbol Federasyonu kuruldu. Yakup ile birlikte birçok arkadaşımız hentbole geçti. Çoğu ulusal takıma değin yükseldiler. Yakup, hentbol ulusal takımımızın ilk sporcularındandı. Çok başarılı bir spor yaşamı oldu.

\n

Artık telefon çaldığı zaman kaygı ve endişe ile basıyoruz yanıtlama tuşuna. Bu kez de telefonda konuşan arkadaşımız Çiğdem Başaran. Metin, Yakupu kaybettik dedi. Amansız hastalığa yakalandığını biliyorduk. Bugün Rizede toprağa verilecek.

\n

Yakupun üzüntüsünü arkadaşlarımızla paylaşmaya çalışıp hafifletmenin yolunu ararken bu kez Sami Gürelden Erol Togayın da aramızdan ayrıldığını öğrendim. 1984 yılında Fenerbahçede çalışırken menajerliğimizi yapmıştı. Teknik direktörlük kursunu birlikte bitirdik. Tanıdığım en hoşsohbet insandı. Kursta Cezmi Turhana attığı golleri ballandıra ballandıra anlatır ve hocalar derse gelmeden önce paylaştığı fıkralarla hepimizi kahkahalara boğardı. Bu denli hayata bağlı ve bu denli yaşamsever bir insanın son dönemleri büyük sıkıntı içinde geçmesi de hayatın gerçeklerinden biri olsa gerek. En son Kartal Huzurevinden adeta kaçar gibi İTÜde yanıma gelmişti. Beni, her gördüğünde Türkiyenin en dürüst spor yazarı diyerek utandırırdı. O koca adamı omuzlayarak odama çıkartmıştım. Bir daha görüşemedik. İki dev insanı, iki dostu aynı gün kaybettik.

\n

Yakup ve Erol ışıklar içinde sonsuzluğa yürüyorlar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları