'Kruvaziyer AVM'si ve Kemeraltı

05 Eylül 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

İstanbulda mimar ve şehirci odalarının hukuk mücadelesiyle durdurdukları Galataport projesinde asıl günah özetle şuydu:

\n

Kruvaziyer gemilerinin yanaşacağı limanda satılık leb-i derya rezidans ve o-

\n

fislerin yanı sıra otel ve AVMlerin de yer alması; yolcu hizmetlerinden çok daha fazla alana yayılan bu mekânlarla, liman adına Boğaziçi kıyısında ayrıcalıklı emlak rantı rekoru kırılması...

\n

Bunlardan, özellikle AVM ise milyarder turistlerin, paralarını doğrudan kentte değil, limanda harcamalarını hedefliyordu.

\n

Neyse ki yüksek yargı bu planlamanın şehircilik yerine soygunculuk olduğunu vurgulayan mimar ve şehircileri haklı buldu; Özelleştirme İdaresine dedi ki: Liman adı altında deniz kıyısını ayrıcalıklı rant yapılaşmasına pazarlayamazsınız.

\n

Şimdi idare bu uyarıyı gözeten yeni plan hazırlıyor. Ranttan yoksun kaldığı için de yıllar geçiyor, bitirilemiyor...

\n

Esnaf da ‘muhalif’

\n

İstanbulda bu deneyim yaşanırken aynı durumun İzmirde de gündeme gelmesi hazin değil midir? Alsancak Kruvaziyer Limanının düzenlemesinde dev bir AVMye yer verilmesine bu kez de İzmirli mimar ve şehirciler itiraz ediyorlar.

\n

Gemiyle gelen turistleri AVMnin karşılayacağını, kent esnafınınsa bu turizmden ekmek yiyemeyeceğini belirten meslek odaları, ayrıca Alsancak trafiğinde de daha fazla tıkanmalar yaşanacağını belirtiyorlar.

\n

İzmirdeki bu muhalefetin İstanbuldan daha ileri yanı ise mimar ve şehircilerin tepkilerinde yalnız kalmamaları... Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı diyor ki: Yolcular sabah indirilecek, akşam götürülecek... Sadece limanda alışveriş yapanların İzmire, İzmirliye ne faydası bulunacak? Fabrika kapatıp AVM yapmak artık sona ermeli. (Cumhuriyet Ege-6 Ağustos)

\n

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu da ekliyor: Limanın geliştirilmesine değil, AVM eklenmesine karşıyız. Turistler kente dağılıp gezmeli, dolaşarak alışveriş etmeli...

\n

Kordon’dan\t faytonla..

\n

Arkadaşımız Emre Dökerin haberini okuyunca gözümün önüne Kemeraltı ve hatta Agora geldi. Yıllardır turistlerin yolunu gözleyen; büyükşehir ve Konak belediyelerinin yaşatılarak korunması için plan üzerine plan, proje üzerine proje ürettikleri; kentin şairlerinin şiirleriyle, ressamlarının resimleriyle kucakladıkları; sayısız öyküye, romana ilham vermiş; destansı sevgilerin, efsanevi aşkların, nice kavga ve dostlukların yaşandığı tarihi Kemeraltı ile daha da tarihi antik Agora...

\n

Alsancak limanını pazarlayan Özelleştirme İdaresini yönetenler, kruvaziyer turistlerinin, örneğin Kordonboyundan faytonlarla Kemeraltına gitmelerini neden düşlemez; neden bunu da planlamazlar?

\n

Çarşıdaki tarihi mekânlar ve sokakların turistlerle dolup taşmasını neden hayal etmezler? Onları Agora ile tanıştırıp binlerce yaşındaki bir kenti ziyaret ettiklerini göstermeyi neden önemsemezler?

\n

Elbette ki aynı sorularım, sözde İzmirli olup da AVMyi destekleyen ya da sessiz kalan kimi iş ve sanayi çevreleri, medyacılar, hatta yöneticiler ve kendilerini kentli sayanlar için de geçerli... Söyler misiniz İzmir için mi, yoksa -belki de sahibi belli- AVM soygunu için mi varsınız?

\n

AVMli Alsancak Limanı ihalesi bugünlerde yapılacakmış... Bu soygun projesi engellenemezse, rant balyozusadece esnafa değil, İzmirin gururu olan çağdaş kent kültürüne de inecek.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları