Hepimiz Suçluyuz!

10 Eylül 2012 Pazartesi
\n

\n

Onlara sıra ne zaman gelecek diye merakla bekliyorduk, geldi. Başbakan televizyon ekranlarında ve basında güncel olaylar üzerine yorum yapan emekli askerleri de suçladı. İçinden geldikleri ocaklarına ihanet eden insanlarmış bunlar, öğrendik.

\n

Sanırım Başbakanın suçlular listesinde ilk yer alan kişi bir çiftçiydi; 11 şubat 2006daki Mersin gezisinde Başbakanın karşısına çıkmış, ona Çiftçinin hali ne olacak? Anamız ağladı. Hangi yüzle geliyorsun buraya diye bağırmış, aldığı yanıt, Ananı da al git! olmuştu.

\n

Başbakanın listesi aradan geçen yıllar içinde giderek kabardı.

\n

Partisinin Türk Telekom Arenada yapılan son İstanbul il kongresinde hedefinde köşe yazarları vardı. 52 bin kişinin önünde onları akbabalık ve köpekliklesuçladı.

\n

Şöyle diyordu: Medyada da akbabalar var. Daha düne kadar üniformalılar yazdıklarınızdan dolayı azarlıyorlardı. Onların karşısında selam durup şak yapıyordunuz... Sizi o tasmalarınızdan kurtardık. Şimdi ise boyunlarında uluslararası tasmaları taktılar.

\n

***

\n

Başbakan o köşe yazarlarına öfkelenmekte kendince haklıydı; kim bilir kaç kez medya patronlarına seslenmiş, Bunları kovun! demişti. Medya patronları da başlarına olmadık işler gelir korkusuyla bir tasfiye harekâtına girişmişler, çok sayıda gazeteci-yazarı ya işten çıkarmışlar ya da bezdirerek kendi istekleriyle işten ayrılmalarını sağlamışlardı.

\n

Sayıları hiç de az değildi.

\n

Hürriyetten Emin Çölaşan, Pakize Suda, Cüneyt Ülsever, Tufan Türenç, Oktay Ekşi, Ferai Tınç, Zeynep Göğüş;

\n

Milliyetten Atilla Akal, Zeynep Oral, Doğan Heper, Umur Talu, Nilgün Cerrahoğlu, Şahin Alpay, Yalım Eralp, Cem Dizdar, Nuray Mert, Osman Ulagay;

\n

Radikalden Mine Kırıkkanat, Türker Alkan, Haluk Şahin, Erdal Güven, Yıldırım Türker; Vatandan Necati Doğru, Deniz Uğur;

\n

Sabahtan Can Ataklı, Balçiçek Pamir, Aydın Ayaydın, Başak Dursun;

\n

Habertürkten Nuran Yıldız, Ece Temelkuran;

\n

Akşamdan Oray Eğin, Güler Kömürcü;

\n

NTVden Banu Güven, Can Dündar, Ruşen Çakır;

\n

Stardan Mehmet Altan;

\n

Star TVden Uğur Dündar.

\n

İlk anda aklıma gelen adlar bunlar; içlerinden bazıları başka basın-yayın kuruluşlarına geçtiler, bazıları boştalar, bazıları da mesleklerini bıraktılar.

\n

Yargı da bu arada medyayı istenmeyen kalem ve ağızlardan arındırma işinde iktidara yardımcı oldu. Bir patrondan bağımsız olarak yazan ya da kendi kendisinin patronu olan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Soner Yalçın gibi gazeteciler Ergenekondan tutuklanarak içeri alındılar. Fakat susturulamadılar.

\n

***

\n

Dedim ya Başbakan öfkelenmekte kendince haklı; susmayan susmuyor, susmak istemeyeni susturmak kolay değil. Birini susturuyorsun, yerine beşi, onu konuşmaya başlıyor.

\n

Öğrenciler konuşuyor, atamaları yapılmayan öğretmenler konuşuyor, bilim insanları konuşuyor, işçiler, yazarlar, müzik insanları, tiyatrocular, çizerler, emekli askerler, Aleviler, iktidar karşıtı milletvekilleri konuşuyor.

\n

Başbakan dilediği kadar hepimizi suçlu ilan etsin! Kimimize hain”, kimimize beleşçi, kimimize akbaba, kimimize tasmalı deyip hakaret etsin! Topumuzu tutsak ettirecek gücü yok ya!

\n

Eğer yazdıklarımız, konuştuklarımız Başbakanın gözünde bizi suçlu yapıyorsa bunda gocunacak bir yan görmüyoruz.

\n

Öyleyse hep bir ağızdan: Hepimiz suçluyuz!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları