Amatör Yönetim

13 Eylül 2012 Perşembe
\n

Türkiye, dünya futbolunda tam anlamı ile rehabilitasyon merkezi veya darülaceze oldu. Çaptan düşmüş, yaşı ilerlemiş, kapasitesi azalmış futbolcu için Türkiye bir cennet gibi. Geri kalmış ülkeler dahil hepsi eline bavulunu alıp, kendisini Türkiyede buluyor. Her şey bol. Gelir gelmez son model araba veriliyor. Elini cebine atmıyor. Mobilyalı, havuzlu villalar kiralanıyor. İçindeki eşyalar değiştiriliyor ya da nadide eşyalarla takviye ediliyor. Çoluğunu çocuğunu okutmak, ülkesi ile telefonla konuşmak, ülke dışına gidip gelmek, tatil yapmak bunların hepsi bedava. Önemli bir maç kazanıldığında bir işçinin kıdem tazminatı kadar ödül, kaybedildiğinde ise önümüzdeki maçlara bakacağız lafından başka bir şey yok. Cennet ülke değil de burası nedir?

\n

Hatırlanacağı gibi; bundan yıllarca önce 1980li yıllarda Dünya Şampiyonasında oynayan Brezilyanın emekli olmuş ünlü futbolcuları Türkiyeye Malatyaspor takımına transfer edilmişlerdi. Gülünç bir portre çıktı ortaya. Brezilya neresi, Malatya neresi... Bırakın futbol oynamayı adamlar karikatür oldular. Sonunda bu futbolcular, o zamanki fak-fuk fonuna (fakir-fukara fonu) muhtaç olmuşlardı. Cinlikte birinciyiz, bileğimizi kimse bükemez. Yani eski yıllardan beri vardır bu küçüklük kompleksimiz. Yıllar yılı bundan kurtulamıyoruz.

\n

Geçen günlerde, dünya futbolunda en büyük transferleri yapan ülkelerin başında geldiğimiz bilgisi verildi. Doğrudur. Büyük transferler yapıyoruz ama bir türlü futbolda büyük olamıyoruz! Avrupa ülkeleri arasında ismimiz geçmiyor. Bu konuda Kapıkuleden dışarı çıkamıyoruz. Siz hiç ideal olarak Türkiyede futbol oynamak isteyen bir büyük futbolcu düşünebiliyor musunuz? Yaşı ilerlemiş yorgun ve emekli futbolcular hariç.

\n

Fenerbahçeye 1930 yılından bugüne kadar yabancı futbolcu ve yabancı profesyonel çalıştırıcı olarak 150den fazla futbol adamı geldi, geçti. Ne var ki çoğundan mutlu olunamadı. Diğer büyük takımlarda düşünülürse, Türkiye, futbol adamı açısından dünyanın en büyük mezarlığı.

\n

Fenerbahçeye gelen yabancı futbolcuların takımdaki ömürleri ortalama 1.5 yıldan fazla olamamış. Yalnız Fenerbahçede mi böyle? Hayır. Diğerlerinde de farklı bir durum yok. Konu açıldığında birkaç futbolcu örnek gösteriliyor. Galatasarayda oynayan Hagi, Datcu, Nuinwailer, Fenerbahçede oynayan Hollandalı Hooijdonk ve şimdi sorun olan Brezilyalı Alex. Diğerlerini de araştırırsanız, bir elin parmak sayısını geçmez. Bunlar tıpkı iyi ürün vermeyen tarlada açmış birer gelincik çiçeği gibidir. Türk futbolu bir şey kazanmıyor. Kazananlar aracılar, tefeciler.

\n

Bu konu üzerine olan düşüncelerimi birçok defa dile getirmişimdir. Ancak bizim jenerasyon eski olduğu için midir nedir, düşüncelerimizin, önerilerimizin bir kıymeti olmuyor. Ama insanız. Düşünüyoruz ve düşüncelerimizi söylüyoruz. Bu ise insan olmanın bir gereğidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Olmaz.. Olmaz... 6 Kasım 2012

Günün Köşe Yazıları