Pusula

26 Ocak 2009 Pazartesi

Türkiyemiz bunalımlı bir geçiş sürecinde ve gerilimli bir politika yaşamının içinde kıvranıyor; dincilik ve bölünme tehditleri altında çıkış yolları arıyor.

Yol ve yordam nasıl bulunacaktır; elimizdeki pusula nedir?

*

Sorunun yanıtını saydamlaştırmak için konuyu yüzeysel ve güncel siyaset tartışmalarının dışına taşımak gerekiyor. Bu nedenle önce yazarımız Ataol Behramoğlunun dünkü Pazar ekimizde çıkan yazısından bir alıntı yapmakta yarar görüyoruz.

Behramoğlu,Oktay Akbala Mektup başlıklı yazısında edebiyatçı yazarımıza şöyle sesleniyor: ...Seni okurken edebiyatımızın yeniden insancalık kaynağından beslenmesi gerektiğini duyumsuyorum.

Behramoğlu,bizi birleştiren ortak değerler bütün insanlığın ortak değerleri olduğunda... yazdıklarımız, yaşadıklarımız... gerçek anlamlarını bulmuş olacakdiyor.

Peki, insanlığın ortak değerleri nedir?

Ne rastlantı, bu soruya yanıtı da Zülal Kalkandelenin yine Pazar ekimizde yayımlanan yazısında bulabiliyoruz.

Kalkandelen yazısına şöyle başlıyor:

2009, UNESCO ve Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Astronomi Yılı ilan edildi. Çünkü bu yıl Galileo Galileinin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400üncü yıldönümü. Aynı zamanda, Evrim Teorisini geliştiren Charles Darwinin doğumunun da 200üncü yılı.”

Her iki bilim adamının da kiliselerin düşmanlığını kazandığını anımsatan Kalkandelen şu bilgileri ekliyor:

...Vatikan, kilise tarafından yargılanan Galileiden 366 yıl sonra özür diledi...

İngiliz Anglikan Kilisesi, geçen yıl, Darwinin ölümünden 126 yıl sonra, ünlü bilim adamından özür diledi.

Peki UNESCO ve Birleşmiş Milletler tarafından astronomi yılı olarak ilan edilen 2009da, yalnız Türkiyenin değil, tüm İslam âleminin hali nedir?..

16’ncı yüzyıl Avrupa’sında gelişen Hümanizma Ataol Behramoğlunun ülkemizde boy atmasını istediği insanlığın ortak değerlerinin Batıda tohumlanmasıdır.

İnsan o dönemden başlayarak özgürleşmenin yollarını uygar coğrafyada döşemektedir. Bu işin özü, aklın inançtan bağımsızlaşması olarak vurgulanabilir.

Ne var ki Türkiye ve İslam âlemi 2009 yılında bile bu sorunu aşabilmiş değiller.

*

Ülkemizin bunalımı ve gerilimi, Batının çoktan çözümlediği dinciliği Atatürkün laik Cumhuriyetinde yeniden egemenleştirmek isteyenlerin tutturduğu siyasetten kaynaklanıyor.

Bunalımın aşılması için tutulacak yolun pusulası bellidir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları