Altın Koza’da herkes mutlu

21 Eylül 2015 Pazartesi

Dün sona eren Altın Koza’da yas nedeniyle etkinlikler iptal edilse de sinemaya destek verildi.

Bu yıl 14-20 Eylül tarihleri arasında yapılan 22. Uluslararası Altın Koza Film Festivali hem sinema sektörünü, hem Adana seyircisini çok mutlu etti. Herkesin bildiği gibi bir süredir ülkemizin önemli film festivalleri sansür nedeniyle yapılamadı. İlk geçen yıl Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi. Ardından gene sansür gerekçesiyle Uluslararası İstanbul Film Festivali yapılamadı. Hemen ardından Ankara Film Festivali iptal edildi. Şu günlerde adı değiştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin tarihleri ileri alındı ve ödül miktarları en alt seviyeye çekildi.
Bu durum bütün gözlerin Adana Altın Koza’ya çevrilmesine neden oldu. Altın Koza ve Adanalılar festivallerine sahip çıktılar. Yas günleri dolayısıyla açılış, kapanış ve galalarını erteleyip, ulusal film yarışmasını, uluslararası öğrenci kısa filmleri ve Akdeniz kısa filmleri yarışmasını hayata geçirmeye karar verdiler. Bu arada filmlerin Adanalılar tarafından izlenmesine, halk jürisince seçim yapılmasına şansı verdiler. Öte yandan bu kez ilk olarak Adana konulu uzun metraj senaryo yarışması yapıldı. Bundan böyle bu yarışma festivalin ana dallarından biri olacak.
Festivalin başarıyla yapılmasında ve sektöre bir milyona yakın bir para akışı sağlanmasında başta Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün ve tam yetkiyle donatılan festival ekibinin payı çok büyük. Sonuçlar açıklandığında filmlerini gösterme imkânı bulan, hele de ödül kazanan sinema emekçilerinin sevinci görülmeye değerdi. İptalsiz, olaysız bir festival gelip geçmişti.
Şimdi biraz ödül verilen filmlerden, senaryolardan söz edelim. Sevindirici olan bu yıl ulusal yarışmaya katılan 15 filmin en önemli özelliğinin hem çok yerli hem de çok evrensel konuları beyaz perdeye taşımalarıydı. Ve özellikle kadın yönetmenler festivalde ağırlıklarını hissettirdiler. Ödül alan filmler “Abluka”, “Kar Korsanları”, “Sarmaşık” ve “Anayurdu” herkesin başarısında hemfikir olduğu filmlerdi. Adana konulu uzun metraj film senaryo yarışmasında ödül alan “Tepebağ Çıkmazı”, “İnsancıklar” ve “On Adım” adlı senaryolar da gelecek için çok umut vericiydi. Hepsini uzun birer film olarak görebileceğimizi umuyorum.
Dünyanın her yerinde sinema sektörü için festivaller önemlidir. Festivaller filmlerin gösterildiği, insanların birbirleriyle ilişki kurduğu, yeni projelerin ilk adımlarının atıldığı yerlerdir. Dilerim ülkemizde iptal edilen festivaller yeniden yola koyulur.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Alay ettiler... 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları