Mümtaz Soysal

Kendimize Dönmek

10 Ekim 2012 Çarşamba
\n

TÜRKİYE devletini yönetenlerin Suriye konusuna ayırdıkları vakti ve harcadıkları emeği bırakıp kendi ülkemizin görüntüsü ve dış politikası açısından önem kazanmaya başlayan bir konuya, Kıbrıs davasına dönmek vakti artık gelmemiş midir?

\n

O dava yüzüstü bırakılmış kaldıkça, eğitim ve hukuk sorunları doğru zeminlere oturtulmadıkça, bir komşunun, hem de bölgedeki saygınlığımız ve dışsatım yollarımızın güvenliği açısından büyük önem taşıyan bir devletin ve kim tarafından nasıl yönetildiğine bunca ağırlık vermek anlamsız olmaya başladı. Bizi yönetenlerin komşuda olup bitenlere gösterdikleri bu aşırı ilgi, arkasında Batılı büyük devletlerin hesapları var iddiası yüzünden taşeronluk kuşkusu uyandırıyor, kuşku baskılara yol açıyor, baskılar ayaklanmalara, ayaklanmalar da şiddete.

\n

Sınırlarımıza yığılan göçler bu sürecin sonucudur.

\n

Aşırı ilgiyle böyle bir süreci başlatmış olmak AKP dış politikasının en büyük hatalarından biridir. Süreci başlatanın, sonuçlardan şikâyetçi olması pek yakışık almıyor. Bu böyle gidemez.

\n

Hele öte yanda Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti gibi, korunması, barışa varması ve gelişmesi için bunca şehit verilmiş, çaba harcanmış, gerilimden gerilime koşulmuş ve sonunda bütün organlarıyla çağdaş bir devlet yapısına kavuşturulmuş topraklardan çelimsiz bir ekonomik yapının kirlilik haberleri anavatana gelmekteyse ve belki yakında yeryüzünün öbür köşelerine kadar yayılacaksa...

\n

Evet, dış dünyayla ekonomik ilişkiler önündeki ambargolarını kıramadığımız, eşsiz güzelliklerini yeterince değerlendiremediğimiz, çıkarma sonrası Anadoludan gelenlerle birlikte sağlıklı ve coşkulu bir nüfus yapısı kurduramadığımız ve hepsinden acıklı olarak, doğru bir ekonomik-sosyal planlamayla üreticiliğini geliştiremeyip önüne aydınlık bir ufuk seremediğimiz Kuzey Kıbrıstan şimdi her zamandan daha çok kumarhanecilik bataklığının ve kadın ticaretinin kirli haberleri geliyor. Oradaki başarısızlık, üretimsizlik ve çirkinlik ortadayken, kendi işimizi bir yana itip Suriyenin kusurlarını düzeltmek ve hele yönetenlerini değiştirmek için ateşle oynamak akıllıca bir iş midir?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları