İstanbul'un 'Muhalefet'Belediyeleri Neredeler?

10 Ekim 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

Önce bir belediye eylemianımsatayım:

\n

Ataşehirin CHPli belediye başkanı, mahalle muhtarları ve sakinleri büyükşehir belediyesinin imar planlarını onaylamamasını protesto ettiler. Saraçhanedeki eylemde belediye başkan yardımcısı yarı çıplak soyunurken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ile milletvekilleri de destek verdi.(Cumhuriyet, 15 Eylül 2012)

\n

Okuyunca düşündüm; Ataşehir İstanbulun belediyesi; dünya mirası kentin uygarlık tarihine hakaretniteliğindeki taklitbir camiye göz yummak bir yana, aynı camiye Mimar Sinanadının verilmesine bile sessiz kalabilmek İstanbullu olmakmıdır?

\n

Kente indirilen darbelere karşı çıkmadan kendi planının peşine soyunarakdüşmek, sosyal demokratlığa yakışıyor mu?

\n

Aslında benzer sorular, İstanbulun diğer muhalefetbelediyeleri için de geçerli. Hangisi şu soygun projelerine karşı rant yerine İstanbulu savunuyor? İktidarın pazarlama projelerine kenti teslim eden büyükşehire hangisi dur; biz de varızdiyebiliyor?

\n

‘Suskun \t\t\tİstanbullular’

\n

Kimse önemsemiyor, ama İstanbuldenilince akla gelen bölgelerin önemli bir çoğunluğunda da yerel yönetimler sosyal demokratlarda... Anadolu yakasında Ataşehirle birlikte Kadıköy, Adalar, Kartal ve Maltepede CHP var. Kalkedon(Kadıköy) İstanbulun dedesi; Prens Adalarıasırlardır gözbebeği...

\n

Avrupa yakasında sosyal demokratların yönettiği Şişli, İstanbulun kültür ve ticaret merkezi; Sarıyer, kentin ünlü ormanları ile sularını barındırırken Boğaziçinin de balıkçılık başkenti; eşsiz çarşısı ve tarihsel dokusuyla Beşiktaş Boğaziçini kucaklamakla kalmıyor, sarayları ve üniversiteleri de ağırlıyor. Bakırköyün geçmişi ile İstanbulun geçmişi arasında yazgı birliği var. Avcılar, Büyükçekmece, Silivri kentin Marmarayla bütünleştiği bölgeler. Çatalcanın erguvanrengi İETT otobüsleriyle tüm anakenti süslüyor. Bütün bu ilçeler, konumları ve geçmişleriyle özbeöz İstanbullu…”

\n

Peki, yerel yöneticileri neden kente sahip çıkmıyor; neden büyükşehirin göz yumduğu talan projelerine karşı biz de İstanbuldan sorumluyuz; yapamazsınızdemiyorlar, diyemiyorlar?

\n

‘Tarihsel direniş’

\n

Tüm bu muhalifbelediyeler, örneğin 3. köprü cinayetine ya da Galata-Port, Haydarpaşa-Porttalanlarına; hatta tüm İstanbuldan görülmesi istenen Çamlıca Camisine; Taksimin tahrip edilmesine; ne peyzaj, ne de siluet bırakarak olur olmaz her yere sıralanan AVM-otel-ofis kulelerine; Sevda Tepesinde Arap şeyhlerine saray izinleri verilmesine ve daha nicelerine karşı omuz omza durarak İstanbulu savunmanın örneğini sergileseler, hem kenti kurtarır hem de yerel yönetimler ve demokrasi tarihine geçerler.

\n

Ataşehirlilerin planımızı isterizeylemi umarım işlerine yarar, ama asıl tarihsel direniş, tüm sosyal demokrat belediye yöneticilerinin el ele vererek İstanbulu rant planlarına teslim etmeyeceğiz; çünkü biz bu kentin ve halkının demokratik temsilcileriyizdemeleri olsa gerek... Örneğin ortak basın toplantılarıyaparak, bunları hep birlikte sorgulamak, kamuoyuna kentimizi sattırmayacağızdemek çok mu zor? Diyelim ki belediye yönetimleri beceremiyor; CHP Genel Merkezi veya il başkanlığı neden örgütlemiyor?

\n

İstanbul elden gidiyor; üstelik ilçeleriyle birlikte... Kentin umut bağlanarak seçilmiş muhalifyerel yöneticileri bilmem ki daha ne kadar seyredecekler?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları