Windows 7 Beta İzlenimleri

28 Ocak 2009 Çarşamba

Microsoftun Windows 7 Beta sürümünü denememiz için yollamışlar. Yepyeni bir işletim sistemini denemek için gazetemizin sistem servisi sorumlularından Cemal Balkıştan yardım istedik. Cemal Balkış, sistemi kendi bilgisayarına kurdu ve test etti. Bu konularda aslında biraz da huysuz olan ve kolay kolay beğenmeyen Balkış, bu kez neredeyse hayranlığını ifade edecek kelime bulamadı. İşte Windows 7 hakkındaki ilk izlenimler:

Microsoftun halihazırda kullanılan son işletim sistemi Vistanın ilk çıktığında bağımlı kullanıcılarını ve sektörü getirdiği yeniliklere rağmen pek memnun edemediğini ilgisi olan olmayan herkes duymuştur.. piyasaya çıkışından yaklaşık iki sene sonra Servis Paketi Bir ile yapılan güncelleme ile hissedilir oranda iyileşme sağlamıştı. Servis Paketi Bir ile yapılan güncelleme birçok düzeltme ve performans kazancı sağlanmasına rağmen Vistayı düştüğü durumdan kurtaramamıştı. Çünkü hâlâ çok sistem kaynağı tüketiyordu ve kullanıcıya hoş görünsün diye derli toplu olmak adına birçok şeyin yeri değişmişti, daha kolay ve akıllı olacağım diye bazı durumlarda kullanıcıyı çileden çıkartabiliyordu.

Kullanıcılardan gelen yoğun tepkileri dikkate alan Microsoft yetkilileri memnun kalınamayan yönlerinin düzeltilmesi ve ikinci servis paketi hazırlanırken zaman kazanmaya çalışmayıp tekrar kolları sıvadı ve sil baştan her şeyi gözden geçirerek yeni bir işletim sistemi yazmaya başladı haberlerini duymuştuk. Zira Linux türevlerinin yaptığı ataklar ve Apple gibi sağlam adımlarla ilerleyen rakipleri giderek palazlanırken Microsoftun kaybedecek pek de zamanı yoktu. Kısa bir süre önce Windows 7 nin Beta sürümü yayımlandı, gazetemizin sistemcisi olarak heyecanla kurdum sistemimi ve kullanmaya başladım. Fakat o da ne.. şaşkınlık yaşıyordum, sanki Beta olan bu değil de Vista imişçesine sistem 20 küsur dakika içerisinde sorunsuz kuruldu, gerekli güncellemelerini otomatik yaptı, tanıyamadıklarını internet üzerinden kendiliğinden bulup yükledi ve çalışır halde karşımda idi.

Gayet hızlı ve az sistem kaynağı harcıyordu. Şaşkındım.. sistemimin fiziksel gücünden mi bu kadar iyi çalışıyor diye şüphelenip arkadaşlarımı aradım; siz de çekin kurun, test edin.. nasıl bakalım dedim; hayret.. herkesten olumlu tepkiler aldım. İtiraf etmeliyim ki uzun yıllardır Windows sistemleri yöneticisi ve kurucusu ben dahil herkes yapılan eleştiri ve yorumlardan sıkıldığımızdan biz bile bu denli iyi bir şey beklemiyorduk. Beta olmasına rağmen Vistanın yaşattığı sıkıntıları, hayal kırıklıklarını unutturacağa benziyor.

Anlaşılan o ki, Microsoft, rakiplerinin bu kadar ilerlemesini boş gözlerle seyretmekle yetinmemiş, kendine bir pay çıkartmasını bilip dersine iyi çalışmaya gayret gösteriyor gibi hoş düşünceler sardı benliğimizi.

Umarız bu hoş düşünceler Vista ile açılan yaralara merhem olurcasına kısa bir zamanda daha iyi bir işletim sistemi ile ve bence etrafta bunca ucuz, hatta ücretsiz sıkı rakipler varken daha iyi bir fiyatlandırma politikası ile Vistada yapılan hatalar namına uygun bir ödüllü özür gibi Microsoft tarafından sunulur. Ben yine hoş, ama dilerim boş olmayan bir hayali düşlemek istiyorum.

 

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnternet Manifestosu 30 Eylül 2009
Ah Keşke, Keşke... 4 Şubat 2009

Günün Köşe Yazıları