Yılmaz Şipal

'Bedava' Yaşamak

22 Ekim 2012 Pazartesi
\n

Çocukluğumda, İstanbul Boğazından kış aylarında lüfer, palamut ve torik balığı akını olurdu.

\n

O kadar çok balık tutulurdu ki, fiyatlar düşmesin diye tutulan balıkların yarısı denize dökülürdü.

\n

Günümüzdeinsan hayatıöylesine ucuzladı ki, insanoğlu artık balıkları değil, insanları denize döküyor:

\n

Olay 1) Ege sahillerinde, kıyıya 10 metre uzaklıkta büyük bir insanlık dramı yaşandı. Ortadoğudaki savaştan kaçan çoğunluğu Suriyeli 61 kişi, yasadışı yollardan yurtdışına çıkış yapmak için bindikleri 15 metrelik teknenin alabora olması üzerine yaşamını yitirdi. İkisi kaptan ve kaptan yardımcısı olmak üzere 46 kişi kurtulurken ölenlerin 3ünün bebek, 28inin çocuk, 18inin kadın ve 12sinin erkek olduğu açıklandı.” (Cumhuriyet 7 Eylül 2012)

\n

Olay 2) İnsan ticaretiyapan 21. yüzyılın köle tacirleri, geri kalmış ülkelerden getirdikleri aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kaçak göçmenleri, Meriç Nehri üzerinden Yunanistana geçirmek için 3 kişilik plastik havuz botlarına 9ar kişi bindirmişler. Yarı yolda göçmenlerden Meriç Nehrinde yüzerek karşıya geçmelerini istemişler. Göçmenler,su çok derin, akıntı hızlıdiye suya girmek istemeyip direnmiş. Bunun üzerine köle tacirlerikadın, çoluk çocuk demeden sopalarla döve döve zorla hepsini tutup nehre atmış ve 16 göçmen de Meriçin azgın sularında boğularak can vermiş. (Cumhuriyet 5 Aralık 2010 )

\n

Hızlı nüfus artışının büyük katkı sağladığıişsizlik, her geçen gün dünyada çığ gibibüyümekte. Günümüzde geri kalmış ülke insanları, “esirler ve köleler gibiboğaz tokluğunaçalışmakta, yaşamları da bedavayagelmekte.

\n

ABD Dışişleri Bakanlığının 2011 yılı İnsan Ticareti Raporunda, Türkiyenin insan ticaretinde, hem kaynak hem transit ülkeolduğu ve yeterli önlemin alınmadığı sorgulanmakta. Raporda, Türkiyede, uyuşturucu ticareti, fuhuş ve yankesiciliğe karışan çocukların, suç örgütlerine karşı savunmasız oldukları, bazı çocukların da zorunlu evlilik yoluyla insan ticaretinde bir eşya gibialınıp satıldığı da belirtilmiş.

\n

Bir mal gereğinden fazla üretildiğinde fiyat düşer, üretim azaldığında ise fiyat yükselir. Buna göre insan pazarlarının bedava yaşayanları”, aşırı nüfus artışı altında kalan geri kalmış ülkeinsanlarından oluşmaktadır.

\n

Orhan Veli (1914-1950 ) yıllar öncesinden bugünlereselamyollamış.

\n

BEDAVA

\n

Bedava yaşıyoruz, bedava;

\n

Hava bedava, bulut bedava;

\n

Dere tepe bedava;

\n

Yağmur çamur bedava;

\n

Otomobillerin dışı,

\n

Sinemaların kapısı,

\n

Camekânlar bedava;

\n

Peynir ekmek değil ama

\n

Acı su bedava;

\n

Kelle fiyatına hürriyet,

\n

Esirlik bedava;

\n

Bedava yaşıyoruz, bedava.

\n

( Orhan Veli KANIK)

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları