Yılmaz Şipal

'Tek Başlı Sistem' ve Başkanlık Sistemi (1)

05 Kasım 2012 Pazartesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının engellenme çabaları karşısında, kamuoyu büyük tepki verdi. Bu tepkiler Cumhuriyet gazetesinin 1. sayfasında başlıktan haber olarak yer aldı.

\n

(HABER 1) - Ankara Valiliğinin günler öncesinden yasakladığı Cumhuriyet BuluşmasıileSeferberlik Yürüyüşütüm engellemelere karşın dün yüz bini aşkın yurttaşın katılımı ile gerçekleştirildi. Polisin biber gazı, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ettiği yurttaşlar, polis barikatlarını yıkarak, panzerlerin üzerine çıktı. Yurttaşlar, caddeleri doldurarak Anıtkabire yürüdü. Anıtkabirin girişinden itibaren adım atacak yer kalmadı. (Cumhuriyet, 30 Ekim 2012)

\n

(HABER 2) - () Almanyaya yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürüyüşle ilgili soruşturma açılmasına söyleyecek sözünün olmadığını vurguladı. Erdoğan, Resepsiyonda Barikatı kaldırın talimatını ben vermedimdemiştiniz. Bu konuda Sayın Vali ile Sayın Cumhurbaşkanının hafta sonunda yaptığı görüşmenin payı olduğu yönünde basına yansıyan değerlendirmeler var. Bunun payı olduğunu düşünüyor musunuzsorusunu ise şöyle yanıtladı:

\n

Benim o barikatların kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir talimatımın olmadığı doğrudur. Ben Cumhurbaşkanımızın böyle bir talimat vereceğine de inanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik. Bundan sonra çift başlı bir yönetimle bu ülke bir yere varmaz. Eğer bu ülkede bir başkanlık sistemi arzu ediliyorsa ben bundan yanayım. Bir başkanlık sistemi gelir, o zaman bu adımları çok daha rahat atarız. O zaman böyle bir sıkıntı olmaz ama bunun dışında kimin ne yapacağı bellidir. Dolayısıyla bir başbakan olarak benim görevim bellidir, Sayın Cumhurbaşkanımızın da görev alanı bellidir. Kimse de böyle bir gayretin içerisine girerek durumdan vazife çıkarmasın.Erdoğan, polise yönelik eleştirilerini de sürdürdü. (Cumhuriyet, 31 Ekim 2012)

\n

(HABER 3) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramının bütün ülkede nezih bir şekilde kutlanmasıyla ilgili yetkililerin dikkatini çekmesinden daha doğal bir şey olmayacağını belirterek Ayrıca çift başlılık gibi bir şey de olmaz. Böyle bir şey zaten söz konusu da değildirdedi. Gülün 29 Ekim kutlamalarında ev sahibiolduğunu vurgulayan Köşk kaynakları, yalnızca Ankara valisinin değil, tüm valilerin gerilim yaşanmaması noktasında tek tek uyarıldıklarının altını çizdi. 29 Ekim nedeniyle Köşkte düzenlenen resepsiyonda Cumhurbaşkanı, Ankaradaki yürüyüşte yaşanan gerilimin düşürülmesi konusunda kendisinin devreye girip girmediği yönündeki soru üzerine basın danışmanı Ahmet Severi kastederek Ahmete sorundemiş, Sever de Gülün pazar günü vali ile görüştüğü bilgisini vermişti. Ancak Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanının valiye bir talimat verip vermediği yönündeki soru üzerine Böyle bir talimat verdiğini sanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik, bundan sonra da çift başlı bir yönetimle bu ülke bir yere varmazdemişti. Son dönemde Köşk ile Başbakanlık arasındaki en net ayrışma bu oldu. Erdoğanın sözlerinin ardından Gülün valiye talimat verip vermediği konusunda Cumhuriyete değerlendirme yapan Köşk kaynakları, Gülün pazar günü Ankara Valisi ile görüştüğünü bir kez daha yineledi.

\n

Kaynaklar,Barikatların kaldırılması konusunda bir talimat verildi misorusuna da Sayın Cumhurbaşkanı görüştüğünde barikat kurulup kurulmayacağı belli değildi. Kendisi, kutlamaların gerilime yol açmadan yapılması konusunu ilettidedi. Kaynaklar, Gülün bu tavrının tüm kentler için de geçerli olduğunu, tüm valilere kutlamalarda gerilim yaşanmaması konusunda talimat verildiğini belirtti. Bu durumun çift başlılıkanlamına gelmeyeceğini belirten kaynaklar, Sonuçta Cumhurbaşkanı 29 Ekimin ev sahibi. Milli Bayramlar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bunun altı bir kez daha çizilmiştir. Cumhurbaşkanının ev sahibi olduğu bir bayramın gerilimsiz kutlanması konusunda valilerle görüşmesi de doğaldırdedi.

\n

Köşk kaynakları ayrıca 5442 sayılı İl İdaresi Yasası(*) uyarınca da valilerin Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olduğuna işaret etti. (Cumhuriyet, 2 Kasım 2012)

\n

(*) “İI İdaresi Kanunu Madde 6 - Valiler, İçişleri Bakanlığının inhası, Bakanlar Kurulunun kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile tayin olunurlar.

\n

(Resmi Gazete, 18 Haziran 1949 gün, sayı 7236)

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

'Bedava' Yaşamak 22 Ekim 2012

Günün Köşe Yazıları