İlhan Abi

14 Kasım 2012 Çarşamba

\n

Arkadaşımız Miyase İlknurun kaleme aldığı İlhan Abi (Cumhuriyet Kitapları) inanılmaz zenginliklerle dolu bir yaşamöyküsü kitabı.

\n

Son altmış yılın basın tarihinin ilginç olayları mı istersiniz, türlü sofrabaşı sohbetlerde konuşulanlar mı, aşklar, maceralar, geziler, siyasal ve düşünsel kavgalar, akla gelmeyecek nice sürpriz ayrıntılar, olaylar...

\n

Hepsinden de öte İlhan Selçuk adlı mucize insanın nasıl, hangi koşullarda yaşadığını, bireysel ve toplumsal acılarını, sevinçlerini, nasıl bir yaşam zenginliği içinde efsaneleştiğini, ayrıntılarla bezenmiş olarak okuyup, o benzersiz insana bir kez daha hayran olabilirsiniz.

\n

Gerçekten de bir mucizenin adıdır İlhan Selçuk. Her şeyin akşamdan sabaha değiştiği, insanların düşünceler ve çıkarlar arasında oradan oraya yorulmadan savrulduğu bir ülkede, ilkelerinden taviz vermeden, önüne konulan açık çeklere dönüp bakmadan, seksen beş yıllık onurlu bir hayat sürebilmek pek de kolay anlaşılabilecek bir hüner değildir.

\n

Yanı sıra soylu bir düşünürdür İlhan Selçuk. Hayat karşısında ne denli bilge bir tavrı olduğu yazılarının yanı sıra olaylar karşısındaki tutumundan da görülebilir. İlkesizler dünyasında ilkeli, çirkinlikler dünyasında güzel tutum ve davranış sahibidir.

\n

1978 tarihli, eşi Handan Hanıma yazdığı mektuptaki bir cümle, sanki onun bütün yaşam felsefesinin özeti gibidir:

\n

Yaşamanın soylu ve güzel yanlarını benimseyerek, küçük duygu ve çıkarlardan arınarak hayatı sürdürmek en iyi yasadır.

\n

Bütün büyük insanlar gibi, düşüncelerini en iyi kendi yaşam biçimiyle örneklemiştir İlhan Selçuk.

\n

Miyase İlknurun kitabı işte bize bu örnek yaşamı, bütün zenginlikleriyle sunuyor. Belli ki çok iyi hazırlanarak yazılmış bir kitap. İlhan Selçukun ona bıraktığı belgeler de bu çalışmayı daha da zenginleştirip gerçek kılmış.

\n

Kitabın okurunu sarıp sarmalayan bir başka yanı da içtenliği. Yazar, o denli içten bir anlatımla kaleme almış ki diyeceklerini, okurunu da bu gönül dünyasına kolayca çekiyor. Devrim tartışmaları, sıkıyönetimler, gazete falan derken, moda deyişle, tarihsel bir sörfyaptırıyor okuruna. 675 sayfalık bir kitabı bu denli kolay okunabilen bir ilginçliğe büründürebilmek de kolay olmasa gerek.

\n

Kitapta basın dünyasının yanı sıra yolları İlhan Selçukla kesişmiş edebiyat dünyasının ünlü isimlerine de rastlıyoruz: Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Melih Cevdet Anday, Oktay Akbala ilişkin anılar da ilgi çekecektir.

\n

İlhan Abi, yalnız İlhan Selçukun değil, gazetemizin, basının ve ülkemizin de tarihidir.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yüz Yıl Önce Balkanlar 26 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları