Hüseyin Baş

Üslubu beyan..

03 Şubat 2009 Salı

Aynıyla insan! AKP liderinin Dünya Ekonomik Forumunun her yıl İsviçrenin kayak merkezlerinden Davos kasabasında düzenlenen ekonomik forum bünyesinde yer alan bir panelin skandalla sonuçlanmasında kuşkusuz, oturumu yöneten moderatorün AKP liderinin ikide bir elini kolunu çekiştirecek ölçüde sözünü kesmeye çalışması ve İsrail Devlet Başkanı Şimon Peresin Gazze saldırısıyla çoğu çocuk ve kadın olmak üzere bini aşkın insanın ölümüne, ülkenin yerle bir edilmesine mal olan savaşta Tel-Avivi aklama çabalarının da kışkırtmasıyla gaza gelerek gösterdiği üstün performans, dış dünyayı ne denli şaşırtmış olsa da, AKP liderinin iç politikada yıllardır inatla sürdürdüğü düzeyi kuşkulu üslubunu yakından bilenler için sürpriz olmamıştır.

Ekonomik Forumun Başkanı Klaus Schwabın bütün suçu moderatöre yüklemesinin, gelecek yıl böylesi hatalara yer verilmeyeceği yönündeki açıklamalarının ise pek anlamı yok.

Çünkü asıl hata; moderatörden çok dünyayı sarıp sarmalayan, milyonlarca işçiyi işsiz bırakan ve olumsuz etkisi giderek ağırlaşan büyük mali çöküşün tartışıldığı bir ekonomik forumda henüz dumanı sönmemiş bir savaşın asıl taraflarının birinin yokluğunda; müstevli ile bir türlü birlik olamayan Arap Birliğinin temsilcisi, İsraile diş geçirememenin üzüntüsündeki BM Genel Sekreteri, eline koluna sahip olamayan beceriksiz bir moderatör, ülkesinin ittifaklarını temelden sarsmak pahasına şeriatçı Hamas, Müslüman Kardeşler, El-Kaidenin Fas kolu ve benzerlerinin yanında yer alarak önündeki yerel seçimlerde dinci kesimlere mesaj göndermeye çabalayan ılımlı İslametiketli dinci bir partinin liderinin tartışma masasında bir araya getirilmesidir.

Son gelen haberlere bakılırsa toplantıyı AKP lideri istemiş. Bu doğruysa, olayın önceden tasarlandığı kuşkularını daha da arttırmaktadır. Nitekim 9. Cumhurbaşkanı Sayın Demirel olayla ilgili açıklamasında, Bu toplantı adeta hadise çıkarmak için yapılmıştırdiyerek yukarda sözü edilen kuşkuları doğrulamıştır. Ayrıca bu yine de bu tür bir panelin yapılmasını kabul eden forumun başkanının sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

***

Oysa bugün AKP iktidarı; ABD ve Avrupa Birliğinin tehlikeli terör örgütleri listesinde PKKden bile önce yer alan, salt kendisi dinci olmakla yetinmeyip şeriatı İslam dünyasının tümüne yayma amacında olduğunu gizlemeyen HamasIa kol kola görünmekten çekinmemektedir. Hem de ülkesinde Anayasa Mahkemesinin dinci siyasetin odağı olmakla suçlayıp cezalandırmasına karşın, işi daha da ileri götürerek, bu kez dinci siyasetin uluslararası odaklarına yakınlaşmayı bile göze aldığına bakılırsa yaşamsal önemde bir zoru olduğu ortaya çıkmaktadır.

Davos şovunun başarılı oyuncusu AKP lideri, Amerikan Newsweek dergisiyle yaptığı söyleşide ilginç düşüncelerini de dile getirmiş, Hamas bir siyasi parti olarak seçimlere girmiş, ama dünya Filistin halkının siyasi iradesine saygı göstermemiştirdiyerek tüm dünyayı suçlamıştır. Ne var ki bunu yaparken Hamasın; Filistinin parçalanmasına yol açan bu sözde demokratik seçimlerin İsrailin izniyle yapıldığını ve onun desteğiyle geniş çapta devreye soktuğu yoksul ve aç bırakılmış halka yiyecek, sağlık hizmetleri ve para dağıtarak AKPnin de çok iyi bildiği ve başarıyla kullanageldiği sadaka sistemini devreye sokarak seçimleri kazandığını bilmeyen yoktur. Ama seçimleri kazanması ona Filistin halkını bölmek, uzun yıllardır benimsediği Müslüman, ne var ki laik yaşamını rafa kaldırıp yerine çağdışı şeriat düzenini getirme yetkisi vermiş değildir.

Dünyanın başına gelen en büyük belalardan biri olan Hitler faşizminin işe demokratik seçimleri kazanarak başladığı unutulmamalıdır. Demokratik seçimler, halkına demokrasi sağlarsa meşrudur. Seçimlerden ortaçağ karanlığını geri getiren bir dinci rejim çıkarsa, böylesi bir seçimi demokratik saymak mümkün değildir. İşin içinde mutlaka bir bit yeniği vardır.

Hamasın İranla ilişkileri konusunda ileri sürdükleri de tutarsızdır. İranın molla rejiminin İslam dünyasındaki şeriat hareketlerine para ve silah yardımı yaptığı kimse için sır değildir. Hamasın roketleri gökten zembille inmemiştir, AKP lideri, Tel-Avivin yaklaşan seçimler için konuyu istismar etmemesiniistiyor. Bu uyarı yerinde. Ama yüreği yetiyorsa kendisi de aynı şeyi yapmalı, yaklaşan Belediye seçimlerinden kazançlı çıkmak için ülkesinin yüksek çıkarlarını gözden çıkarmaktan uzak durmalıdır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tunus Nereye?.. 12 Mart 2012

Günün Köşe Yazıları