Türkel Minibaş

ABD Gerçekten Resesyonda!

03 Şubat 2009 Salı

Cuma günü ABDden gelen büyümeyle ilgili son çeyrek verileri bizim ülke iyimserlerini bile sukûtuhayale uğrattı. Yüzde 3.8lik küçülme, Barack Obama hükümetini zorlu bir yılın beklediğini gösterdi.

Dow Jones 1.26ya, Nasdaq 1.22ye düşerken.. Avrupa borsaları da bundan nasibini aldı. Almanyanın DAX endeksi 1.55e kadar geriledi. Davos balonu da söndüğüne göre haftaya bu tabandan başlayacak olan dünya borsalarını ne yazık ki canlandıracak önemli bir gelişme yok.

Kaldı ki, ABD ekonomisi 2008in üçüncü çeyreğinde 0.5 oranında daralırken... Daralmanın son çeyrekte birdenbire yüzde 3.8 sıçraması dünya ekonomisi açısından çok riskli bir gösterge.

Zira, ABD ekonomisinin daralması demek iç piyasadaki zorunlu tüketim malları da dahil olmak üzere her türlü mal ve hizmete olan talebin daralması demek. Zaten talebin daralması da bu malları üreten firmaların; çalışanlarına ücret dışında ödedikleri her türlü ekstranın kesilmesinden mağazaların tefrişatına, ambalajlamaya kadar her türlü harcamalarını kısmasına neden oldu.

ABDlilerin bundan sonra yaşayacakları belli:

Devlet bütçe açıklarının daralması, yeni iş yaratacak yatırımların yapılabilmesi için devlet tüketiciye yeni vergiler koyacak;

sosyal güvenlik paylarını tırpanlayacak;

sermayenin taze kan gereksinimi için yabancı sermaye girişlerini özendirecek.

Uzun lafın kısası, ABD ekonomisinde talep daralmasının son iki çeyrekteki yansımalarının reel sektördeki etkisi artık iyice netleşti ve.. teşhis belli oldu: ABD artık resesyonda!

Bu da Obama hükümetinin ithalatı kısıcı yöntemlere başvuracağını, bunun da dünya ekonomisinde ciddi dış ticaret sorunlarına neden olacağını gösteriyor.

Malumâliniz, artık kısa vadeli sermaye hareketlerini besleyen kaynaklar yok derecede azaldı. ABD bankaları satın aldığı ipoteğe dayalı varlıkları likit hale getirmekte zorlanmakta! Bu varlıkları pazarlamak için dünyanın her yanına dağılmış bankalar bir bir şubelerini kapatmaya başladı. Dolayısıyla, devlet kontrolüne alınarak kurtarılmaları da güçleşmekte!

Yani? 700 milyar dolarlık paketin finansal krize topyekûn çözüm yaratamayacağı artık kesinleşti. Unutmayalım ki, krizin merkezindeki kredilerin geri ödenmemesi sorunu hâlâ çözülmüş değil.

İşte size, hiç ilgisi yokmuş gibi gözüken Davos varyetesinin ardındaki tablo. Kutsal müttefikimiz ABD resesyonda olduğu sürece kaynak gereksinimini karşılamak için Ortadoğudaki paylaşımında iyice vahşileşecek.

ABD vahşileştikçe silah gereksinimimizde kutsal müttefikimizle, İsraille olan varyetemiz daha renk- lenecek. Halkımız da bu varyeteyi dik durmak sanacak. Ne diyelim haydi hayırlısı!

[email protected]

www.turkelminibas.net



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları