Özgen Acar'ın başarısı

03 Şubat 2009 Salı

ABDde geçen ay Loot (Yağma) adlı bir kitap yayımlandı. Kitabın yazarı Sharon Waxman; Türkiye, Mısır, Yunanistan ve İtalyadaki tarihsel miras kaçakçılığı konusunda yetkililer ile konuşmuş ve yerel müzelerde incelemeler yapmış. Araştırmasını ABD müzelerinde de gerçekleştiren Waxman, kitabının bir bölümünü Lidya Hazinesinin Peşindebaşlığı altında Karun hazinesinin kaçırılış, bulunuş ve geri getiriliş öyküsüne ayırmış. Kitabın bu bölümü, değerli gazetecilik ustam Özgen Acarın çeyrek yüzyıl süren soruşturma ve araştırmasının övgüsünü kapsıyor. Waxman, Acarın yalnız Karun hazinesi değil, pek çok kaçak eserin Türkiyeye kazandırılmasının mimarı olduğunu da aktarıyor kitabında. Acarın anlattıklarına dayanarak, Türkiyenin eşsiz tarihsel, kültürel, dinsel miras zenginliğini de okurlarına tanıtıyor. Karun hazinesinin ünlü parçası altın Kanatlı Denizatıbroşunun çalındığını öğrendiğinde Acarın günlerce uyumadığını, hazinenin sergilendiği Uşak Müzesinin bakımsızlığını da eleştiriyor.

Kitap piyasaya çıkmadan önce, ABDnin ünlü bilim ve sanat kurumu Smithsonian Enstitüsü de geçen kasım ayında yalnızca Acar ile ilgili bölümünün geniş bir özetini okurlarına sunmuş...

Kitabın uluslararası alanda yarattığı etkiye gelince... Şu küçücük olayı anlatmak yeterli sanırım:

Bir Fransız, Özgen Acarın eşi İnci Acarın Cenevrede görev yaptığını okuduğu kitaptan öğrenince kendisine telefon ediyor. Ancak İnci Acarın artık Dubaide görev yaptığının söylenmesi üzerine kendisine orada ulaşıyor ve eşinin telefon numarasını istiyor. Fransız, Özgen Acarı telefonla aradığında, ailesine ait bazı tabloların çalındığını aktarıp yardım istiyor:

Acaba benim çalınan tablolarımı da bulabilir misiniz?

Sandık nöbeti için

Tüketici Hakları Derneğinin geçtiğimiz günlerde düzenlediğiAnkarada Belediye Hizmetleri Sempozyumunda yurttaş Hüseyin Yıldırımın soru-yanıt kısmında söyledikleri, hem bir haber, hem de ders niteliğindeydi:

22 Temmuz seçimlerinde Çankaya bölgesinde CHP sandık görevlisiydim. CHPnin sandıklara sahip çıkmadığını bir tarafa bırakıyorum Çankaya Kaymakamlığına torba içindeki oy pusulalarını teslim için binlerce kişi beklerken, daha oy pusulaları teslim edilmeden te-levizyonlarda Çankaya bölgesinde oyların yüzde 90ı sayıldı, resmi olmayan kesin sonuçlara göre AKP oyların yüzde 47sini aldı deniyordu. Teslim edilmemiş oylar ortadayken bu nasıl açıklanabilir? 22 Temmuz seçimleri kesin olarak hilelidir. Kimse bu konuda bir araştırma yapmadı, ilgilenmedi. Önümüzdeki yerel seçimlerde aynı oyunun oynanacağı Türkiye halkının tamamen şeriat düzenine teslim edileceğini düşünüyorum.”

Bu önemli vurguya sempozyumdaki konuşmacılardan Prof. Dr. Birgül Ayman Gülerin sunduğu katkı da çok önemliydi:

Seçim sürecinde adalet, dürüstlük ve güven istiyoruz. Bu kuşkuyu duyup izlemesini ve soruşturmasını yapması için üyesi olduğumuz ya da kendimize yakın hissettiğimiz siyasal partileri işin başına geçmeye davet edelim. Bence bunun hesabı herkesten sorulmalı; ama öncelikle dönüp o seçim sürecine girmiş muhtemelen benim, sizin, onun oyunu almış o partilereGörevini ihmal ettindeme cesaretimiz olmalı.

Siyasal partilerin ilçe-il örgütleri fazla rahat görünüyorlar. Artık koşmayı, demokratik kitle örgütlerinin fedakâr çalışmalarından yararlanmak yerine onlara önderlik edecek güç ve önderlik yeteneğini sergilemeyi başarmaları gerekiyor. Bu, günümüzde dernek-vakıf-platform sistemi içinde yapılan gurur verici çalışmaları çeşitli siyasal araçlarla baskı altına almış bir siyasal iktidar karşısında, tüm yönleriyle bir zorunluluk haline gelmiş bulunuyor.Ben, yurttaş olarak ne yapabilirim diye soran arkadaşlarıma, Siyasal partilere görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini hatırlatındemek, sanırım sandık başında nöbete geçin demekten daha anlamlı olur. Çünkü sandık nöbeti, ancak örgütlü olarak gerçekleştirilebilir işlerden biridir.

Ne Gibi?

Her şey siyah ya da beyaz olarak görülebilir mi? Gri alanlar yok mudur hiç?

Söz gelimi; kimine bakarsan, Ergenekon, Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratmak için kullanılıyor. Kimine bakarsan, TSK bünyesinde uygun görülen bir tasfiye için... Her ikisi için dediyene bile rastladık.

Karışık gibi gözüküyor, ama değil. Yakın tarihi, ne bileyim, örneğin 12 Martı bilenler için hiç değil...

 

Cesur

Cesur yürek Davosta kükremiş!

Birkaç yıl önce Amerikan Yahudi Kongresinden Cesaret Ödülüalan dünyadaki tek Müslüman cesur yürek var ya, işte o...

Bana ne, cesaret veren düşünsün.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları