Duvar Yazıları

Mankurt: İsyan ve itaatsizliği düşünmeyen tek varlık

21 Ekim 2015 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalifleri “mankurt”a benzetince, iki gündür internetin arama motorları “mankurt” arayanlarla doldu.

Dün gazeteler de mankurt için çeşitli açıklamalarla doluydu.

Mankurt sözcüğü, Cengiz Aytmatov’un “Gün Uzar Yüzyıl Olur” romanında da geçer.

Romanda, gerçeklerle destanlar iç içedir. Juan Juanlar, Naymanların topraklarını istila eder. Nayman gençlerinin kafalarına yaş deve derisinden bir başlık geçirirler. Güneş altında kurumaya ve daralmaya başlayan deri, esire korkunç acı verir. Ayrıca çıkan saçlar deve derisine giremediğinden dönüp kurbanın kendi kafa derisine girer. Böylece tutsaklar hafızalarını kaybeder. Ya ölürler, ya mankurtlaşırlar, yani bilinçlerini yitirirler. Mankurtlaşan tutsak, artık efendisinden başkasını tanımaz. Ne anasını, ne babasını, ne de bir başka şeyi hatırlar. İsyanı ve itaatsizliği hiç düşünmeyen tek varlık olur.

Bu tanımı okuyunca, muhaliflerin “mankurt” oldukları iddiası pek tutmuyor. Tersine, “mankurt” olmaları isteniyormuş hissi doğuyor.

Vali Coş, Şuayip’e karşı

Adana Valisi iken kendisini protesto eden bir yuttaşa “gavat” dediği için mahkemelik olan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, şimdi de “Şuayip”e benzetilmekten rahatsız.

Vali, kendisini dizi karakteri “Şuayip”e benzeten avukat Seçkin Bilgili’den şikâyetçi oldu.

Twitter’dan Vali Coş’un bu benzerliği üzerinden paylaşım yapan Bilgili’ye, Vali Coş’un şikâyeti üzerine inceleme başlatıldı.

Avukat Seçkin Bilgili, Edremit Savcılığı’na ifade verdi. Gözler, dava açıp açmamaya karar verecek olan savcıda.

Davutoğlu işadamları ile buluşmadı

Ertuğrul Özkök geçen hafta, işadamı Turgay Ciner’in Başbakan Davutoğlu’nu İstanbul’daki evinde 15 işadamı ile buluşturacağını yazdı.

Dünkü gazetede de, bu buluşmanın gerçekleştiğini yazdı, şöyle dedi:

“Dün gece Turgay Ciner’in evinde Başbakan Davutoğlu’na verilen yemek yine siyaset kulisinin konusuydu. 7 Haziran’dan önceki ilk yemek Ali Kibar’ın yalısında verilmişti. İş çevrelerinde konuşulanlara bakılırsa, her iki yemeğin organizasyonunun altında da aynı isim var.

Bu da Fatih Saraç... Fatih Saraç, BİM mağazalarının kuruluş günlerinden beri Cüneyd Zapsu ile çok yakın.

Şimdi de Turgay Ciner’in medya kuruluşunda en üst düzey yönetici olarak çalışıyor. Kulislerde, her iki yemeğin organizasyonunda da onun parmak izinin olduğu konuşuluyor.Bunun üzerine Cumhuriyet muhabirleri, dün ilk yemeğin ev sahibi Ali Kibar’ı aradılar.

Ali Kibar, adından da anlaşılacağı gibi “kibar” biri, telefonu açtı ve “Kusura bakmayın, bir toplantıdayım. Fazla konuşamayacağım. Ama o yemek olmadı” dedi.

Ali Kibar, “Başka soru alamayacağım” deyince, yemeğin neden iptal edildiği anlaşılamadı. Bu arada şunu de ekleyelim:

Davutoğlu, o yemeğin yapılacağı saatlerde Trabzon’da mitinge katıldı.

Puantiyeli yayın yönetmeni

Dünyanın en kârlı şirketi Apple’ın CEO’su Tim Cook, ABD Kaliforniya’da yapılan Küresel Teknoloji Konferansı’na katıldı.

Karşısında ise dünyanın en prestijli gazetelerinden Wall Street Journal’in yayın yönetmeni Gerard Baker vardı.

Baker sordu, Tim Cook da anlattı. Apple TV’nin yeni versiyonunun önümüzdeki hafta çıkacağını anlattı. Apple Music’in 6.5 milyonu ücretli olmak üzere 15 milyon kullanıcıya ulaştığını söyledi.

Röportajın fotoğrafındaki en dikkat çekici nokta ise, Wall Street Journal Genel Yayın Yönetmeni Baker’in çorapları oldu.

Baker, yeşil pantolonunun altındaki kırmızı beyaz puantiyeli çorapları ile gayet rahattı.

Gazetecilere bedava kahve

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü var.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı var.

Şimdi de, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Bayramı çıktı.

21 Ekim 1860’ta Türkiye’nin ilk özel gazetesi olan Tercüman-ı Ahval’in yayın hayatına başladığı günden yola çıkılarak böyle bir gün seçilmiş.

Her şey bölündüğü için, gazeteciler bayramı da bir kaç parçaya bölünek haliyle.

Türkiye Gazeteciler cemiyeti Başkan Vekil Vahap Munyar’a sorduk, “Valla Tercüman’ı Ahval’i biliyorum ama 21 Ekim’i duymamıştım” dedi

İşte 21 Ekim nedeniyle, kahve markası Gloria Jean’s, basın kartını ya da kurum kartını gösteren tüm gazetecilere bugün ücretsiz bir adet içecek vereceğini açıkladı.

Bedava kahve müjdesini Basın konseyi duyurdu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gargaraya getirmek 28 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları