Ebru Kılıçoğlu

Emret komutanım!

24 Ekim 2015 Cumartesi

Bir kadın olarak futbolla ilgilenmenin en zor tarafı, sürekli rüştünüzü ispat etmeye zorlanmanızdır. İlk soru ‘Ofsayt ne bi anlatsana?’ olur genelde… O soruyu sorana ‘Sen anlatsana canım kardeşim, ben de anlayayım’ desen iki kelime bir araya gelmez, gelen kelimeler üç kornerden bir gol etmez. Aslında sadece kadın olmakla da alakalı değil mevzu. Mesela futbolculuktan yorumculuğa geçmiş isimlerin de klasik söylemidir ‘Oynamayan konuşmasın’ kuralı. Eyvallah… Oynayan kadar futbolu bilmiyoruz diyelim de ya sizin gazetecilik bilmemenize, yazabilememenize ne demeli? Yazılar telefonla bir editöre okunmasa anlaşılabilir olması mümkün olur muydu acaba? Dahi manasındaki de’lerle, soru mi’lerinin ayrılmasına girmiyorum bile. Gerçi dijital çıktı mertlik bozuldu. Artık imla kalmadı ki kuralı olsun. Aynı çerçevede ‘Bir bilen’ sayısı da ayyuka çıktı.

Herkesin fikri var!
Uğur Mumcu’nun özellikle şimdilerde epey bir altı çizilmesi gereken lafı vardır: Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz… Şimdilerde herkesin bir fikri var. İşin kötüsü o fikri bilgi gibi dayatıyor hepimize. Kulaktan duyma haber yapılmasına tepki gösteren Aziz Yıldırım, “Bu 30 sene öncesinin haberciliği. Yeni habercilik öyle değil. Bilim ilerledi, teknik ilerledi” diyor camiamıza. Dahası da var “Bundan sonraki maçlarda, hem Avrupa hem Türkiye’deki bütün akreditasyonları ben yapacağım. Aleyhte yazan hiç kimseyi sokmayacağım”…

Açmazı kilitlemek
Evet futbol basınının eleştirilecek tarafları olduğunda hepimiz hemfikiriz. Hatta biraz da değil çok fazla ama herkesin diğerini terbiye etmeye çalıştığı, kuralları kendi belirlediği bir haleti ruhiyede zaten açmaz olanı daha da kilitlemek niye? Gazetecilik hayatımda –ki hiç kısa değil!- en büyük haberlerin ilk kaynağının ‘fısıltı’ olduğuna bizzat şahit oldum. Haber en az iki kaynaktan doğrulanıyorsa yazılabilir. Yazılı olmasa da bu kural evrenseldir. Aziz Yıldırım’ın öfkesine hedef olan arkadaşlarım böyle mi yaptılar bilmiyorum. Yapmadılarsa o ayrı ve uzun uzun tartışılıp mutlaka çözülmesi gereken bir konu ama zaten kırpıla kırpıla kuşa dönmüş basın özgürlüğünün her fırsatta açık açık tehdit edilip ültimatom yemesine ‘Emret komutanım’ demiyorum, demeyeceğim! Dip not: Ofsayttan anlıyorum, isteyene öğretirim!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Koltukta rahat 22 Nisan 2024
Kazanç ve kayıp 16 Nisan 2024
Hamur 3 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları