Meriç Velidedeoğlu

‘Dr. Recep T. Erdoğan’

30 Ekim 2015 Cuma

Geçen hafta bugün (24 Ekim) “Erdoğan”, bir kez daha “Dr.” yapıldı, bir kez daha daha “Dr. Recep T. Erdoğan” oldu...
Bu “kaçıncı” demeyelim; “Erdoğan” Başbakan olduktan sonra sıraya girmişti üniversiteler; adamcağız henüz üstünden bir “Dr.” cüppesini çıkarmadan başka bir üniversitenin rektörü, “cüppe” elinde bekliyor gibiydi...
“O artık Cumhurbaşkanı!” dendikten sonra da, bu bekleyişler daha arttı; haklılar, yeni üniversiteler kuruluyor, onların cüppeleri de Erdoğan’ın sırtına geçirilip onurlandırılmalıydı...
İşte bu onurlandırılmanın sonuncusu geçen cuma günü Gaziantep’de sergilendi. “Hasan Kalyoncu Üniversitesi”nin “açılış” ve “Erdoğan”a, “Dr.” cüppesi giydirilme töreni “TV”lerde baştan sona yayımlandı. “Dr. Erdoğan”, konuşmasının hemen hemen tümünü “Suriye” konusuna ayırdı. Bu ülkede güneydoğu sınırımız boyunca ilan edilen “Tel Abyad”, “Kobani” gibi “özerk” kantonların, ülkemizin Güneydoğu bölgesindeki “HDP”li belediyelerce de oluşturulmak istendiğine, açıklanan sözde kimi “özerk” iller, ilçeler konusuna da değindi ardından, bu “yerel özerklik” atılımının hedefininde, “Dert Türkiye’yi bölmek” diyerek, üstüne basa basa vurguladı.
Kuşkusuz çok haklı; evet haklı olmasına haklı da, bu “yerel yönetimler reformu”nu “İl Özel İdareler Yasası” adı altında, “İLK” kez kamuoyu gündemine getirip oturtan, “TBMM”de de çoğunluğuna dayanarak “kabul” ettiren kimdi? Kimdi dersiniz? Umarım unutmamışızdır, bu konuda “olan ve de biteni”. “AKP” iktidarı henüz daha iki yıllıkken, “Meclis”den geçirttiği bu “İl Özel İdareler Yasası”, dönemin “Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer”e gelir. Sayın “Sezer”, “AKP” iktidarının kuşkusuz “Erdoğan”ınTürkiye’nin geleceğine yönelik nasıl bir yapılanma istediğini ortaya koyan bu yasanın “14.” maddesini “veto” eder.
Bu yasa ile, il genel meclislerinden: “özerklikten öte, bağımsız niteliğe kolayca dönüşebilecek ‘yerel bir meclis’ oluşturulmaktadır!” uyarısıyla yasayı geri gönderir, “10. Cumhurbaşkanımız A.N. Sezer”!
Bir kez daha dile getirelim (yazalım), “Ne diyor Sayın Sezer?”; şunu: “Özerklik’ten öte ‘bağımsız’ bir oluşuma dönüşecek ‘yerel meclisler’...”
Ve “Başbakan”, ayrıca da “ABD ile AB”nin atadığı “BOP” Eşbaşkanı “Erdoğan” ne diyordu o günlerde, “ ‘Diyarbakır’ bölgesinde bir ‘yıldız’ gibi parlayacak!...”
Peki, nasıl mı? “Büyük Ortadoğu Projesi”nin (BOP), “Güneydoğu Anadolu” için belirlediği, çizdiği yeni düzenlemeye uyulup “kabul” ederek...
“Erdoğan” bunu “TV”lerde taşkın bir coşku içinde duyuruyor, ellerini neredeyse karnına vurarak haykırıyordu: “Büyük Ortadoğu Projesi”nin biz eşbaşkanıyız!”, “duy ey halkım, duy da sevin!” dercesine... Erdoğan’ın bu sözlerini, “TV” görüntüleriniumarım anımsarız. Öte yandan o günlerde “sayın” diye söz edilip saygınlaştırılan Öcalan’ın istediği de, “Başkenti ‘Diyarbakır’ olan bir ‘Kürt Devleti’ oluşturmak” değil miydi?
Açıkça ortaya sürülen tablo bu olunca, “Açılım”da neden anlaşamadılar ki, diye sormaktan insan kendini alamıyor...
Acaba diyorum, “Dr.” cüppesini giye giye mi anladı yine aldatıldığını?
Geçen cuma günkü, “Dr.” ve “cüppeleme” töreninde yaptığı konuşmadan sonra, böyle bir sorgulamayı gerçekten hak ediyor, bilmem katılır mısınız? Ayrıca değerli dostlar, “1 Kasım” gününün, “1923 Devrimi”nin temel taşlarından olan “Harf Devrimi”nin de “87.” yılı olduğunu anımsamayı, anımsatmayı da “seçim” denli önemsemeliyiz diyorum ve yine ayrıca bir hafta sonraki “10 Kasım”ın, “Atatürk’e hesap verme günü” olduğunu da... Çünkü “Atatürk” Henüz Türkçeyi öğrenmekte olan “78” yaşlarındaki çocuklarınıza “Arapça” öğretilmesine dolaysiyle “Arap harfleri”nin geri getirilmesini öylece izleyecek misiniz?” diye sorabilir...
Belki, “seçim sandıklarınıza sahip çıktınız mı?” diye de...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erasmus 19 Mart 2021
‘12 Mart 1921’ 12 Mart 2021
‘Manifesto!’ 5 Mart 2021

Günün Köşe Yazıları