Erdoğan'ın Anayasada Eylül Hedefi

21 Şubat 2013 Perşembe

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün TBMM Başkanı Cemil Çiçeke sürpriz bir ziyarette bulundu. Erdoğan, beraberinde AKPnin iki numaralı koltuğunda oturan ve partinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olan Mehmet Ali Şahinle birlikte öğlen yemeğinde buluştuğu Çiçekle 1.5 saat görüştü. Türkiyenin yoğun ve hareketli tartışmalar içinde olduğu bir dönemde gerçekleştirilen görüşmenin ağırlıklı gündemini yeni anayasa konusu oluşturdu.

\n

Erdoğan, 2012 sonunda anayasa uzlaşma komisyonu için verdiği sürenin bittiğini açıklamıştı. Çiçek de bunun üzerine liderler turu yaparak kendi deyişiyle komisyon için makul bir süredaha çalışma vizesi almıştı. Ancak Çiçek bu ek süreyi alır almaz AKPden Bu ek süre en fazla üç aydır. Mart sonunda süre biteraçıklaması geldi. Erdoğan da bir süredir, Komisyon mart ayı sonuna kadar çalışır. Bitirirse yeni anayasa yapılır. Bitmezse kendi taslağımızı getirir, 330 oyu bulursak referanduma götürür, halkın desteğini ararızaçıklamaları yapmakta. Çiçek ise Bu sürede daha fazla mesai yapar, partilerin uzlaşmasıyla anayasayı yaparızdiyerek hâlâ uzlaşı olasılığından yana tavır çizmekte.

\n

İlk hedef rakibin elini görmek

\n

Tam bu noktada Erdoğan, açıklamalarla yetinmeyerek Çiçeki ziyaret eti ve partisinin yeni anayasa ile ilgili takvimini bizzat iletmiş oldu. AKP kurmaylarından edindiğimiz bilgiler Erdoğanın görüşmede komisyon için Elini çabuk tutsunmesajı verdiği şeklinde. Erdoğanın görüşmede, kendi takvimlerine göre mart ayı sonunda uzlaşma komisyonunun çalışmalarını tamamlamasını istediği belirtiliyor. Erdoğan, bir süre önce MHP lideri Devlet Bahçelinin anlamlıdiye nitelediği 23 Nisana en son tariholarak sıcak bakabileceklerinin mesajını da vermiş. Ancak bunun olabilmesi için, komisyondaki 4 partinin mart ayı sonunda anayasanın bütün bölümleri için önerilerini Meclis Başkanlığına iletmesini önkoşul olarak sunmuş.

\n

Böylece Erdoğan, mart ayı sonunda uzlaşma olmasa dahi anayasanın her bölümü için partilerin neler önerdiklerinin ortaya çıkmasını sağlamış olacak. Böylece daha sonra masadan kalkılırken her partinin öneri metinleri Erdoğanın elinde olacak ve süreç başarısızlıkla sonuçlanıp masa dağıldığında, Erdoğan bu metinleri göstererek Uzlaşmak için değil uzlaşmamak için bu önerileri getirdilerpropagandası yapma şansını elde edecek.

\n

Uzlaşma olmazsa başkanlık gelir

\n

AKP partilerin önerilerini mart sonuna kadar iletmesi durumunda 23 Nisana kadar komisyona süre tanıma taraftarı. Eğer bu arada da uzlaşma sağlanırsa AKPnin yapacağı tek özveri başkanlık sistemi önerisini geri çekmek olacak. Ancak uzlaşma olmaması durumunda, AKP 23 Nisanı beklemeden masadan çekilmek ve başkanlık sistemi konusunda ısrarlı olmak niyetinde. Bundan sonrasına ilişkin AKP planları da belli.

\n

İmralı sürecinden de yararlanacak

\n

2010 yılındaki 26 maddelik anayasa değişikliği sürecinin bir benzeri üç yıl sonra bu kez AKPnin anayasa taslağı için hayata sokulacak. Hatta belki yine eylül ayında referanduma gidilecek. Bu oyun planı çerçevesinde Erdoğan, Meclisteki oylamalarda BDPden gelecek 30 oyu garanti altına almak için İmralı sürecinden de faydalanacak. Böylece referandum için gerekli 330 sayısına ulaşarak kendi anayasasını halkın oyuna sunabilecek.

\n

Kafasında eylül takvimi

\n

AKPnin takvimine göre mayıs ya da en geç haziran ayı sonunda anayasanın Meclisten geçmesi durumunda aynen 2010da olduğu gibi eylül ayında bu kez yeni anayasa için referanduma gidilecek. AKP kurmayları, Erdoğan-Çiçek görüşmesi sonrasında sürecin hızlanmasıyla 4 partinin üzerinde uzlaşacağı maddelerin mart sonuna kadar artabileceği düşüncesinde. Bunda CHP ve MHPnin AKP, BDP ile anlaşıp referanduma gitmesinşeklindeki psikolojisinin de etkili olacağına inanıyorlar. Erdoğan ve ekibinin düşüncesi yeni anayasa metninin yüzde 80ini dört partinin uzlaşısıyla hazırlayıp kalan yüzde 20lik bölümü referanduma onayına götürmek şeklinde.

\n

Öyle anlaşılıyor ki her ne kadar uzlaşma arıyoruz dese de Erdoğan aslında Türkiyeye kendi takvimini dayatarak yeni anayasayı eylül ayında çıkararak bu meseleyi bitirmek istiyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları