'Cırcırböceği' Devrimi

24 Şubat 2013 Pazar

ROMA - İtalya, “Grillo devrimini”; Türkçesiyle “cırcırböceği devrimini” konuşuyor.
Komedyen politikacı
Beppe Grillo ile liderliğini yaptığı “5 Yıldız Hareketi” (5YH); devriminden bahsediyorum…
Bugün ve yarın Çizme’de oy kullanacak seçmenlerin beşte birinin, oylarını, birkaç yıl önce kurulan ve parlamentoda henüz tek temsilcisi olmayan Grillo hareketine vermesi bekleniyor.
Sistem partileri ile sol-sağ siyaseti alt üst eden olguya
“devrim” yakıştırmasında bulunulması bundan.
Grillo’cular bu yakıştırmayı;
“Çilekler olgunlaştı!” parolasıyla karşılıyor.
Seçim arifesinde gazeteler
“İtalya Grillo bilinmeyeni ile sandığa gidiyor” (La Stampa); “Merkez sol lider Bersani ve Grillo’nun final düellosu” (Repubblica); “Grillo Roma mitingini doldurdu” (Fatto Quotidiano) manşetlerini kullanıyor. Amiral gazete “Corriere della Sera” ise baş sayfa yorumuna; “Bir dönemin sonuna gelindi. Bir çoğunluk partisi değil, koca bir sistem batıyor...” sözleriyle başlıyor.

\n

‘Öfkelilerin’ kahramanı

\n

Sekiz yıl önce bir “blog”la yola çıkan ve “muhalif duruş” efsanesi yaratmayı başaran Beppe Grillo’nun önlenemez yükselişi 2007’deki ilk mitingi; “Vaffanculo Day/…tir Git Günü” ile tetiklenmişti…
Meydanları dolduran tüm mitinglerinde sansürsüz bir kahvehane ağzını kullanan komedyen, sistemin dışladığı öfkelilere tercüman oldu.
2008 finans krizi ve Avro bölgesi krizinin derinleşmesiyle, Grillo’yu yükselten öfke seli de arttı.
Grillo ile öfke seli birbirini besledi.
İnternette nabız tutan aktör, kol gezen bu öfkeyi siyasi parti liderlerinden önce gördü ve hissetti.
“...tir Git Gün”leri ile bu büyük kızgınlık Grillo ile meydanlara taşınırken Berlusconi kendisine tutulan mikrofonlara hâlâ “Ne krizi?” diyordu:
“İtalyanlar gezip eğleniyor. Baksanıza restoranlar dolu!”
Bir
“blog”la başlayan ve topladığı kalabalıklarla ünlenen Grillo olgusu; 2009’da nihayet siyasi bir kisveye bürünerek siyasi hareket oldu.

\n

Sandıktaki rulet

\n

Çizme şimdi bu seçimlere, tüm taşların yerinden oynayabileceği bir ortamda giriyor...
Birinci güç çıkması beklenen merkez sol lider
Pier Luigi Bersani ile onu izleyeceği düşünülen Berlusconi sağının ardından “üçüncü sıraya” yerleşeceği varsayılan Grillo için “Grillo ile nereye?” sorusuna kimse yanıt veremiyor.
Kampanyanın son bölümünde, kamuoyu yoklamalarına yasak getirildiği için sıralamanın böyle olacağı da kesin değil. Seçime saatler kala kararsızların oranı hâlâ %17 ve çok yüksek.
Sondaj yasağını internet sitelerinde liderlere şifreli
“at isimleri” takarak bir “at yarışı imiş gibi sunan”, ancak doğrulukları bilinmeyen bazı son yoklamalara göre; Grillo’nun, Berlusconi’nin de önüne geçerek ikinci parti olması olanak dahilinde. Bu belirsizlikler, seçimleri görülmemiş bir rulete dönüştürüyor.

\n

‘Piramidi ters çevireceğiz’

\n

Saydığım nedenlerle seçimlerin “kader oluşumuna” dönüşen Grillo hareketinin son Roma durağındaki mitingini, merak edip izledim.
Geleneksel partilerin finans ve organizasyon desteğinden yoksun olan bir yeni oluşum için Roma’daki miting muazzam başarılıydı.
Geçmişte efsanevi İtalyan komünistlerinin doldurabildiği Roma’nın
“San Giovanni” meydanı lebalep doluydu.
Yüz binlerin katıldığı miting, internette örgütlenen gönüllüler ve taraftarlar tarafından toplanan 70 bin Avro’yla yapılmıştı.
“Biz parti değiliz/ Siyasi kast değiliz/ Yurttaşız/ Mevcut siyasilerin cümlesini eve yollayıp, piramidi şimdi ters çevireceğiz!” sözlerinin yankılandığı bir “rap” melodisiyle, iş çıkış saati, 18’de başlayan büyük buluşma; bir “radyocunun” kürsü almasıyla açıldı...
“Su, Çevre, Ulaşım, İletişim, Büyüme” şeklinde ifade edilen “5 Yıldız”ın yıldız temaları ve “karanlıktan çıkmak için 20 nokta” etrafında özetlenen programını; başarılı “radyocu” doğallıyla aktaran kürsüdeki genç iletişimci, manifesto halinde toplanan bu noktaları; “milletvekilliğinin iki dönemle sınırlanması, vekillerin açık oylama yapması, yasaların parmak kaldırmak yöntemiyle geçirilmesi yerine kamuoyuyla paylaşılarak tartışılması, kırmızı plaka enflasyonunun sonlandırılması, sağlık-eğitim harcaması kısıtlamalarının kaldırılması, emlak vergisinin imhası, bedava internet, (yandaşlara peşkeş çekilen) devlet TV kanallarının tek kanala indirilmesi” gibi konularla özetledi.
“Konu temelli” bu programın açıklanmasının ardından, “5YH” destekçileri kürsüye çıkıp, oluşumu destekleme gerekçelerini açıkladı.
Üç saatlik ısınma turları ardından 21’de nihayet sahneye çıkan ve mitralyet gibi bir saat boyunca durmaksızın konuşan Grillo geleneksel liderlere hitaben söze,
“İşiniz artık bitmiştir!” diyerek girdi:
(5YH tarafından) kuşatıldınız. Vekillerimizi sizin aranıza bir soktuk mu meclisi... konserve kutusu açar gibi açacağız. İtalya’yı elinizden geri alacağız!”
Çizme’nin 115 meydanında, bu
“San Giovanni tsunamisi” ile eşzamanlı izlenen “5YH” patlamasının yarın akşam gerçek bir oy tsunamisine dönüşüp dönüşmediğini.. sandıklar açılınca anlayacağız.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları