İtalya'nın 5 Yıldız Devrimi

03 Mart 2013 Pazar

ROMA - Hükümet kurulamıyor, partiler arası pazarlık kilitlendi ama Grillo’nun 5 Yıldız Hareketi siyasete hızlı giriş yaptı.
En çok oy alan siyasi koalisyonu
n başkanı olarak Grillo’nun 5 Yıldız oluşumuna zeytin dalı uzatan merkez sol lider Bersani komedyen-politikacıdan sürekli hakaret işitiyor.
“Ortak programda anlaşalım!” diyerek 5 Yıldız’a yaklaşan Bersani, Grillo’dan anında örneğin; “Bersani konuşan bir ölü, yapması gereken tek şey istifa etmektir!” yanıtını aldı.
Sosyal demokratların lideri ağzıyla kuş tutsa,
“öfkelilerin” gurusuna yaranamıyor. Liderlerin “dilleri” bile uyuşmuyor. Bersani “eski”, Grillo “yeni” siyaset dilini konuşuyor.

\n

‘Merkez solun lideri tarih oldu!’

\n

Bersani’nin reflekslerinin ağırlığı ve kullandığı ifadeler sık sık bana Deniz Baykalı hatırlatıyor...
Berlusconi gibi skandallarla yıpranmış bir rakibin karşısında rahatlıkla alabileceği bir seçimi dahi ıskalamışken İtalyan sosyal demokratlarının lideri, kameralar önünde çıkıp; “Biz birinci geldik ama neylersiniz seçimi kazanamadık!” diyor örneğin…
Siyasi depreme rağmen durumun eski usul taktik laf cambazlıklarıyla idare edilebileceğini varsayan bu minval deklarasyonlar karşısında Grillo internetten derhal yaylım ateşi açıyor:
“Kazanarak kaybetmeyi dahi başarmış bir politikacının” diye giriyor söze 5 Yıldız lideri: “Yapması gereken tek şey istifa etmektir. Bersani hâlâ yerinde oturuyor ve edepsiz önerilerle 5 Yıldız Hareketi’ni taciz ediyor. Pier Luigi Bersani siyasi bir tacizci!”
“Öfkelilerin” gurusu arkasından devam ediyor: “Bersani tarih oldu, haberi yok. Yakında partisinin izi kalmayacak!”
Grillo özetle
“eski siyasetle” uzlaşmayı reddediyor. Stratejisini, Bersani ve benzerlerini, siyaset dışına itmek üzerine kurguluyor.
Sırf Bersani değil ana
akım medyanın kerli ferli gözlemcileri de 5 Yıldız’ın temsil ettiği bu“yeni”yi anlamakta direnç gösteriyor ve “Grillo ne yapıyor?” sorusunu soruyor: “Yapmak istediği şey bir devrim mi?”
Grillo olgusu, medyayı da kontrpiyede bırakıyor. Medyanın şaşkınlığı, bu seçimlerin en dikkat çekici olan bir diğer özelliği.

\n

Grillo’nun açtığı ‘konserve’

\n

Sanal âlemde izlenme rekorları kıran bir “blog”u olan, mitinglerde meydanları dolduran, sokaktaki vatandaşın dilinden düşmeyen komedyen Grillo fenomenini, siyasi sınıfa göbek bağıyla bağlı “embedded” medya devekuşu sendromuyla göremedi.
Grillo olgusu oysa baştan sona, ayan beyan siyasete yeni dil ve yeni bir yaklaşım getirmek üzerine kurulmuştu.
“Düzen medyası ile siyasetçiler, aynı iktidar ‘kast’ının parçası” diyordu “tsunami tur” adını verdiği mitinglerinde komedyen politikacı: “İtalya’yı biz bu kastın elinden geri alacağız. 5 Yıldız’la biz eski siyasi sınıfı kuşattık. Hepsini eve yollayacağız. Kendi vekillerimizi parlamentoya soktuk mu, konserve kutusu kadar kapalı olan o kurumu açacağız!”
“Tsunami tur”ların, “oy tsunamisine” dönüşmesinin nedeni Grillo’nun bu “siyaset konservesini açmak” vaadi oldu.
Gerek sağ gerek soldan; Grillo’ya oy veren seçmenler kendilerinden kopan liderlerle, içi boşalan siyasi partileri silkelemek için oy kullandı.
Dört seçmenden birinin oyunu alan 5 Yıldız lideri şimdi bunu yapıyor. Siyasi sınıfı olduğu gibi medyayı da silkeliyor.
İtalyan medyası ile Grillo örneğin konuşmuyor.
İtalyan basınında çıkan G
rillo haberleri ya komedyen politikacının dış basına verdiği demeçlerinden ya “blog”undan yapılan alıntılar oluyor veya Grillo adına, 5 Yıldız oluşumunu destekleyen Nobelli sanatçı Dario Fo açıklamalar yapıyor. Grillo medyada her halükârda dolaylı temsil ediliyor.

\n

‘Yurttaş vekil’ açılımı

\n

Parlamentoyu “konserve” misali açmaya kararlı olan komedyen politikacının Roma’ya yolladığı 163 temsilci, genel kurulun bu arada altını üstüne getirmeye hazırlanıyor…
5 Yıldız’ın, (Özgeçmiş, fotoğraf, video ve adli sicil kayıtları üzerinden adaylık süreci sırasında...)
“web”den elenerek seçilegelmiş vekilleri, parlamentonun siyaset kalıplarını değiştirmeyi hedefliyor.
Bu amaçla, Grillo’nun vekilleri parlamento usullerini hızla kavramaya, öğrenmeye çalışıyor. Meclise girdikleri anda, kalıpları tersyüz edip, 5 Yıldız kurallarını uygulamaya sokacaklar.
Uygulamaya sokulacak ilk kural
“saydamlık” oluyor.
Grillocular, meclis toplantılarını
“webcam”le internetten yayımlayacak, kararları da anında “web”e koyacak. Harcamalar, masraflar… Her şey anında duyurulacak.
Farklı partilere mensup vekilller arasında dahi al gülüm ver gülüm paslaşmalarla kanun çıkaran İtalyan parlamentosu için bunlar devrimci atılımlar.
5 Yıldız vekilleri
“tasarruf” için ayrıca maaşlarının yarısını da, belli fonlar için kesip alıkoyacak.
Bankaların kredi vermediği küçük işletmeleri örneğin maaşlarından bu şekilde fon aktarmak suretiyle, destekleyecekler… Başkentin lüks evlerinde yaşamak yerine halk arasında yaşayacaklar… Adlarının
“Sn. vekil” yerine; “yurttaş” sıfatıyla anılmasını isteyecekler...
Sistem mi 5 Yıldız’ı öğütecek 5 Yıldız mı sistemi?... Göreceğiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları