İki yüzlü ‘Yeni Türkiye’

08 Kasım 2015 Pazar

“AKP Türkiyesi”nin iki yüzü var. Paranın ya da madalyonun iki yüzü gibi…
Dün bu yüzlerden birinde içkiye getirilen sınırlamalarla içkicilere yönelik saldırıların, diğer yüzde ise içkiye salınan vergilerle içkicilerden alınan paracıkların bulunduğunu öne sürdük.
Bugün bu “iki yüz”ün bir başka kompozisyonu üzerinde duralım!..

***

“AKP Türkiyesi”nin bir yüzünde yükselen değer olarak “İmam-Hatipler” var. Onlar, geçmiş on yıllara dair üretilmiş mağduriyet söylemi eşliğinde ve bu söylemden beslenen istimle, kendisi de bir imamhatipli olup bunun gururunu her fırsatta dışavuran Erdoğan’ın Türkiye’sinde bugün altın çağını yaşıyor. Ülke imam-hatip okulu bolluğuna boğulmuş durumda.
Bu bakımdan son gelişme de Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberinden öğrendiğimiz kadarıyla şu: İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği, İHL öğrencilerinin kentlerde “kitap kafe”ler açıp işletmesini, velilerin de kamplar açarak buralarda öğrencileri “dava sahibi” yapacak faaliyetler gerçekleştirmesini istemiş.
Bir de bu kampların, “lise döneminin ergenlik denilen buhranlı döneme gelmesi sebebiyle, özellikle erkek öğrencilere yönelik olarak enerjilerini atabilecekleri içerikte ve içinde bulundukları duygusal durumlar dikkate alınarak onları motive edecek şekilde” düzenlenmesinin altı çizilmekte.

***

“AKP Türkiyesi”nin bir yüzünde “İmam-Hatipler”in tam yol atakta olduğunu görüyoruz. Öbür yüzde de bir başka “atak” görülmekte: Yine aynı iktidar döneminin iki yükselen değeri, Acun Ilıcalı ve Ferit Şahenk’in ortaklık atağı…
Şahenk, CNBC-e’yi sattı ve şimdi TV 8’in yüzde 30’una Acun’a yaklaşık 110 milyon dolar ödeyerek ortak oldu. Cumhuriyet, haberi Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen iki medya patronunun ortaklığı, medyada AKP hegemonyasını daha da güçlendirdi değerlendirmesiyle veriyor.
Acun Ilıcalı, kelimenin tam anlamıyla AKP iktidarının çocuğudur. “Firarda” bir spor-magazin muhabiri olmaktan medya patronu olmaya yükselişi bu dönemde oldu.
Acun da “Yeni Türkiye” için çok çalışıyor ve aynen imam-hatiplilerin derneği gibi gençlere yönelik “çılgın” projeler hazırlayıp uygulamaya koyuyor.

***

Mesela, iki yıldır bir görgü, edep, irfan, fazilet nişanesi olarak Dominik adalarında “Survivor-Turabi”yi üretip zirveye taşıdı, gençlere bir rol model olarak sundu.
Acun’un Survivor’ın ötesinde “Yetenek Sizsiniz”i, “O Ses Türkiye”si, “Ütopya”sı, “İşte Benim Stilim”i var.
“Ütopya”da 78 milyonun gözleri önünde kız arkadaşının kucağına yatmış, elleriyle de pipisiyle oynayan delikanlısı var… Hatırlayalım, tam da “ergenlik denilen buhranlı dönemde, özellikle erkek öğrencileri ‘enerjilerini atabilme’ yönünde motive edecek” bir “kamp” ortamında izledik onu!..
Acun’un “İşte Benim Stilim”de çarpıcı cazibesi, her daim estetik dekoltesiyle göz kamaştıran ve gencecik kızlara nasıl giyineceklerini öğreten, elbette bir rol model de olan İvana Sert’i var.
Gerçi İslâmcı yazar Emine Şenlikoğlu bu program türüne “Kızlara giyim mi öğretiliyor, kızlar herhangi bir yere mi hazırlanıyor, bu ne rezillik” diye tepki gösterdi ama ziyanı yok, o kadar kusur kadı kızında da olur!..

***

Tabii “Yeni Türkiye” denilen “madalyon”un bu iki yüzünden hangisine milletin teveccüh ettiği de ayrı konu. Biliyoruz ki artık neredeyse her mahallede açılmış mebzul miktardaki İHL’ler TEOG yerleştirmeleri sonrası sinek avlar durumdaydı. İkinci nakil sonrası bile 7800 boş kontenjan kaldı. En dindarmuhafazakâr aileler bile çocuklarını başka okullara yerleştirmek için didindi durdu.
Madalyonun diğer yüzündeki Acun ise gençliğe sunduğu hizmet ve projelerin karşılığını fazlasıyla almış görünüyor. 2013’te 70 milyon dolara kopardığı TV 8’in bir yıl sonra değerinin 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

***

Verilerin toplamından şu kanıya varıyorum: “Yeni Türkiye”nin üst üste iki yazıdır takdim edip örneklerle de tasvir ettiğimiz ikişer yüzlerinden biri görünen yüzü, diğeri iç yüzü…
Onları tekrar sıralayalım: Bir yüzde içki öfkesi, diğer yüzde içki vergisi…
Bir yüzde “İmam-Hatipler” ve onların ergenlerin enerjisini atabilmesi yolunda projeleri, diğer yüzde “Acunsal enerji”…
Peki, sizce hangileri “Yeni Türkiye”nin görünen yüzü?..
Hangileri iç yüzü?..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları