DSP, CHP’de Liste Dışı Kalanlara Bağrını Açtı

14 Şubat 2014 Cuma

CHP yönetiminin 30 Mart seçiminde aday göstermediği “küskün” il ve ilçe belediye başkanlarının bir bölümü seçimlere DSP listelerinden girme kararı aldı. DSP Genel Başkanı Masum Türker, dünkü görüşmemizde listelerinden adaylığı kesinleşen isimleri şöyle sıraladı: Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcimen, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Dikili Belediye Başkanvekili Yusuf Altıparmak, Edirne Küplü (belde) Belediye Başkanı Raif Taşkın.
Millete mal olmuş değerler
DSP lideri Türker, CHP’deki küskün belediye başkanlarının transferiyle ilgili sorularımıza şu yanıtları verdi.
- CHP’de umduğunu bulamayan, liste dışı kalan isimlere mesajınız, bir açık çağrınız mı var?
- Türkiye’ye mal olmuş bu değerler kapı önünde bırakılmışsa bunların hepsini biz bağrımıza basmaya hazırız. Millete hizmet sağlamaları için üzerimize düşen bir şey varsa yaparız.
Bu kişilerin çoğunluğunun ulusalcı, sosyal demokrat görüşte olduğunu düşünüyoruz. Bu bizim onları daha da çok sahiplenmemize neden oluyor.
Onlar da 2009’da bizden aldı
- Düne kadar CHP’li olan isimlerin aday gösterilmeyince DSP’ye geçmesi normal mi, etik bir duruş mu?
- CHP’nin 2011 genel seçimleri öncesinde bizim belediyemizi transferi ne kadar normal ve etikse bu da o kadar ilkesel. 2009 seçimlerinde bizden seçilen 61 belediyenin 60 tanesini gözümüzün içine baka baka transfer ettiler. Çin işkencesi gibi, her gün bir DSP’li başkan CHP’ye geçti. Bugün CHP’nin İstanbul adayı Mustafa Sarıgül, Eskişehir adayı Yılmaz Büyükerşen, Ordu adayı Seyit Torun düne kadar DSP’liydi. Benim listemden seçilip CHP’ye gittiler. Bunlar normal miydi?
CHP solla işbirliği yapmalı
- İşbirliği yapılamaz mıydı?
- Sola darbe vuran parti CHP’dir. Gerçekten birlikten yana olsaydı bizim başkanlarımıza hiç dokunmazdı. Asıl etik, ilkesel davranmayan CHP oldu. Solu iktidar yapmak istiyorsan diğer sol akımlara yaşama hakkı tanıyacaksın. Sonra birlikte çalışıp koalisyon oluşturacaksın. 2011 seçimlerinde binde 25 oy almamızın tek sebebi belediyelerimizin CHP’ye geçmiş olmasıdır. CHP’nin bize bir özür borcu var.
AKP de CHP de rakibimiz
- CHP’nin kalesi il ve ilçelerde güçlü bir rakip olmanızın AKP’ye yarayacağını düşünenler çıkabilir...
- O benim meselem değil. Bizim için AKP ile CHP ikisi de rakibimizdir. Bizim hedefimiz AKP’ye kaybettirmek değil, iktidar olmak. Parti olarak nasıl güçlenip iktidar oluruza bakıyoruz. Mesela İzmir’de hâkim iktidar CHP’li. Yönetim anlayışına bakıyorsunuz, AKP’den ne farkı var? Bize saygı duymayan partiye saygı duymamız beklenmemeli.
- CHP’den gelmek isteyenler konusunda bir kriteriniz var mı?
- CHP’nin transfer edip şimdi liste dışı bıraktıklarını kesinlikle almıyoruz. Mesela Edremit’te bir beldemiz vardı CHP’ye geçen. Kapımızı çaldılar, “Almıyoruz” dedik.
Can Ataklı’ya ‘Beşiktaş’ teklifi
- CHP’den transfer ettiğiniz isimler dışında iddialı isimleriniz var mı?
- İstanbul’da Muammer Aydın, Ankara’da Uğur Gürel sol ve Atatürkçü adaylar. İstanbul’da eğer kabul ederse Can Ataklı’yı Beşiktaş’tan aday göstermek istiyoruz. Konak’ta dostumuz Hakan Tartan henüz kararını vermedi...

***

CHP yönetimi, “kale” olarak gördüğü metropol ilçelerde halkın karşısına yeni yüzlerle çıkma kararı aldı. Anlaşılan o ki, liste dışı bırakılan o “eski” yüzler, CHP’nin karşısında ciddi birer rakip olarak geri dönüyor.  

NELER OLMUŞ NELER...
17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, Başbakan, bakanlar, oğulları, hükümete yakın işadamları üzerinden yürürken “ağ”ın örgülerinin aslında yerel yönetimler tarafından kurulduğu ortaya çıktı. İpi TÜRGEV ile ilgili iddialar çekti. Bahçelievler, Kâğıthane, Sancaktepe, Güngören, Gaziosmanpaşa, Çekmeköy, Eyüp... İstanbul’daki birçok AKP’li belediyenin ihalelerinde “Neler Olmuş Neler” sorusuna yanıt aramış yazıişleri müdür yardımcımız ve meslektaşımız Aykut Küçükkaya son kitabında. Küçükkaya, AKP’li ilçe belediyelerinin AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne olan borçlarının nasıl kaybolduğunu, “fahiş fiyatlı” ihaleleri nasıl hep “aynı firmaların” aldığını, “danışıklı dövüşülen” ihaleleri ve daha nice dudak uçuklatan usulsüzlüğü bir bir, belgeleriyle gözler önüne seriyor “AKP’li Belediyelerde Neler Olmuş Neler” kitabında... Sadece İstanbul’un değil Türkiye genelindeki birçok AKP’li belediyenin “iç işleri”nin anlatıldığı kitabı okudukça “Neler Olmuş Neler” demekten kendinizi alamayacaksınız. Yerel seçimler öncesinde okunmasını şiddetle tavsiye ederiz...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları