Hilmi Türkay

İstediğimiziAldık

05 Nisan 2013 Cuma

Avrupanın en büyüğü olmak elbette çok kolay bir iş değil. Bu yere ulaşmanız için engelleri birer birer aşmanız gerekiyor. Takıldığınız an göreviniz biter, bir sonraki yılı düşünmeye başlarsınız. Üç kulvarda birden mücadele eden temsilcimiz F.Bahçe çeyrek finale kadar geldi, yolun çoğu gitti, azı kaldı. Ama her tur sonrası biliyorsunuz ki işler zorlaşıyor. Sarı - Lacivertliler dün gece İtalyanın Laziosuyla son 8in ilk maçını oynadı. Kulüp aynı zamanda UEFA Avrupa Liginde çeyrek finale kalarak tarihinde bir ilki daha yaşadı. Lazio ile ilgili biraz ders çalıştım. Önemli bilgiler öğrendim ve bunların birazını sizinle paylaşmak istedim. Societa Sportiva Lazio bilinen adıyla Laziodur. 1900 yılında İtalyan ordusuna mensup kişilerce kurulan bu kulüp, renklerini Yunan mitolojisinden, amblemindeki Kartalı da Zeustan almış. Lazio kelimesi, Romanın içinde bulunduğu bölgenin adında gelmekte. Kulüp, Mussolinin yıllarca desteklediği faşist bir yapıya sahip. Irkçılıkla fazla skandalı olan Lazioda taraftarlar hala bu düşüncede yoluna devam etmekte. Bunun sonucu olarak F.Bahçe ile oynayacakları iç saha maçı seyircisiz. Kulübün tarihine ve taraftarın çoğunluğuna işlemiş olan ırkçılık, gün gelmiş futbolcular tarafından da yapılmış, Kaptan Polo Di Caninonun bir Roma maçı sonrası tribünlere faşist selam hareketi bile varmış. Milanla beraber 1980de küme düşmüş, Seri Bde mücadele ederken bir oyuncularının karıştığı yasa dışı bahis sonucu lige -9 puanla başlama cezası almış, Seri Cye düşmek üzereyken imdadına play-off maçları yetişmiş. 1992’de Sergio Cragnotinin başkanlığa gelmesiyle, Veron, Crespo, Vieri, Nedved, İnzaghi, Pancaro gibi yıldızlar bu takıma transfer olmuş. 1997-98’de UEFA Kupası finalinde İntere 3-0 yenilmişler. 1998-99 yılında son kez oynanan Kupa Galipleri Kupasını müzesine götürmüş, yine 1999-2000 UEFA Süper Kupasının sahibi. Sezonu Seri A şampiyonluğu ve İtalya Kupasını alarak bitirmiş. Lazio Teknik Direktörü Vladimir Petkoviç, belki de Aykut Kocamana F.Bahçe kariyerinde en çok zarar veren antrenördür. Petkoviç, Young Boysu çalıştırırken Kocamana karşı üstünlük sağlamış (2-2, 0-1). Samsunsporun başındayken Kadıköyde aldığı beraberlik var. Sarı - Lacivertlilerin sezon sonunda yarım puanla şampiyonluğu kaçırdığını düşünürsek, Petkoviçin bir nevi Aykut hocanın elinden şampiyonluğunu aldığını söyleyebiliriz.

\n

Dün, yine heyecan katsayımızın, stresimizin yüksek olduğu bir gece yaşadık. Bu tarz maçlarda evinizde oynamanın verdiği bütün avantajları iyi değerlendirmek zorundasınız. Güçlü kalmanız lazım. Tek golle kazanmak rövanş için risk taşır, tur için yetmeyebilir. Hele gol, goller yerseniz o zaman işiniz zorlaşır, başınız ağrıyabilir. Baktım tribünler yine harika. Çoşkuları tavan yaptı. Belli ki 12. adamda uzun süredir Avrupa maçlarını izleyememenin açlığı vardı. Bir, iki kendini bilmezin işlediği suçu koca camia çekiyor. Rakip Lazio köklü kulüp. Futbol oyunu içinde özellikle ön presi olağünüstü yapıyorlar, hala Avrupa Liginde en çok kaleyi yoklayan takım ünvanına sahipler. Juventusun lider olduğu ligde 6. durumdalar. Avrupa arenasında artık kolay maç yok, her maç birbirinden zor.

\n

Benim bildiğim futbol dikine oynanan bir oyundur. F.Bahçe bu anlayışı hiç denemedi. Peki o zaman nasıl kazanacaksın? Takım yan paslardan arındı derken dün gece yine yan pas hastalığı ortaya çıktı. Top ayağında orta sahadasın geriye dönüyorsun olmaz. Kaleciye veriyorsun hiç olmaz. Emresiz orta saha kayıp. İkinci bir Emre yok. Ziegler ne iş yapar? Adam mı bulamadılar tekrar çağırdılar. Ülkemizde Zieglerler o kadar çok ki.. Kuyt çok çabaladı, Sow keza öyle, zaman zaman da Gökhan Gönül ve Webo.. Sowun direkten dönen vuruşu elbette şanssızlık. İlk yarıda başka bir pozisyon gördüğümü hatırlamıyorum. Lazioda kaliteli oyuncu sayısı çok fazla. Çabuk çıkışları, üretkenlikleri başa bela. Top hangisinin ayağında olursa olsun Eyvah, Aman demekten kendimizi alamadık. Biz daha çok hata yaptık. İtalyan ekibi ise daha garanti bir oyunu benimsedi.

\n

İkinci bölümün hemen başında Laziodan Onaziye kırmızı kart çıktı, önceden sarısı vardı. Rakibin 10 kişi kalması F.Bahçe için iyi bir avantaj oldu. Meirelesin şutu da direkten dönünce topun bizi sevmediği kesinleşti. Baskı arttı, hakimiyet F.Bahçeye geçti. Gol atmak şarttı. Çizgi hakeminin kararıyla Sarı - Lacivertliler penaltı kazandı. Webo topun başına geldi, nefesler tutuldu. Gol vuruşuyla birlikte neredeyse Kadıköy sallandı. Sonra Kuyt ile 2. gol geldi. Fenerbahçe yarıfinal için büyük avantaj yakaladı.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yanlış karar! 23 Nisan 2024
Yazık oldu! 19 Nisan 2024
Uyanış 15 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları