Mustafa Halif

Bu da bizim damat

17 Kasım 2015 Salı

Sözlü ilanını memleketi Rize’de 14 Ağustos’ta yapmıştı. Demişti ki: “Türkiye’nin yönetim sistemi değişmiştir. Şimdi yapılması gereken bu fiili durumun Anayasal olarak kesinleştirilmesidir...”

O günden geçen hafta sonuna kadar yaptığı bu çıkışa gelen itirazlara her zamanki gibi kulaklarını tıkadı, bildiğini yaptı ve sözlü ilanı bu kez Antalya’da “yerli-yabancı” bilmeyen kalmasın diye görsel olarak “taçlandırdı”...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan G20 zirvesinde ülkenin yönetim sistemi “başkanlıkmış” gibi davranarak ev sahipliği rolünü Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan kapıverdi. Daha doğrusu AKP’nin içinden hükümetin görev alanına dek “kaptıkları” arasına ekleyiverdi. Her ülke yönetim sistemine göre G20’de temsil ediliyor. Başkan ya da Başbakan... Aslında Türkiye de organizasyon liderler düzeyinde yapılmaya başlandığı 2008 yılından beri başbakan düzeyinde temsil edildi. 2008’den bu yana her yıl, o yıl dönem başkanlığını üstlenen ülkenin ev sahipliğinde yapılan G20 zirvesinde, üye ülkeler devlet ya da hükümet başkanı seviyesinde temsil edilmeye başlandı.

2008 tarihinde Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül idi. Başbakan ise Erdoğan. 2008 Washington’daki ilk zirve dahil tüm zirvelere Başbakan Erdoğan katıldı. Erdoğan 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da durum böyle devam etti. 2014 Ağustosu’nda Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Başbakanlık görevini devralan Ahmet Davutoğlu, 2014 Kasım ayında Avustralya’da gerçekleştirilen G20 zirvesinde Türkiye’yi temsil etti.

2015 Ağustosu’nda Erdoğan’ın “fiili olarak sistem değişti” açıklamasının ardından G20 bunun “dünya prömiyeri” oldu. Gelen liderlere ev sahipliği de başta Suriye, ülkenin en riskli konularını görüşme de hep Erdoğan ile ekibi tarafından gerçekleştirildi. Davutoğlu her zamanki gibi yoktu. Üstelik Davutoğlu’nun yok olduğu kritik Obama görüşmesinde henüz yeni dönem milletvekili yemini bile etmemiş damat Berat Albayrak hazır bulundu. Hangi sıfatla olduğu belli değildi ama son dönemde sıfatların en üstünü Erdoğan’a yakınlıktı. Gerçekten merak ediyorum, Türkiye tarafı Berat Albayrak’ı nasıl takdim etti ABD heyetine? Dışişleri Bakanımız, Maliye Bakanımız, MİT Müsteşarımız bu da damadımız diye mi?

Bu arada Erdoğan’ın damadının önümüzdeki günlerde yeni kurulacak kabinede “kayınpederini” temsilen göreceğimizden emin olabiliriz. Bunları yazarken bile insan “ülkenin gerçeklikten ne kadar koptuğunu” ve sistemin bir kişinin keyfine göre değiştirilmesinin nasıl normal karşılandığını şaşırarak görüyor.

Şaşkınlık mı arıyorsun; G20 karşılamasında Erdoğan’ın, eşini almadan zirveye gelen Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Nieto’ya verdiği “aaaaa” tepkisine bak diyebilirsiniz. Ona da peki...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

91 kere maşallah 22 Mayıs 2016
Bozdağ hak etti! 15 Mayıs 2016

Günün Köşe Yazıları