Kara Para Aklama Yöntemleri (2)

18 Şubat 2014 Salı

Paranın renklerinin kara, gri ve ak olduğunu geçen hafta belirtmiş ve kara para aklamanın ilk iki adımını açıklamıştık. Bugün kaldığımızyerden devam ediyoruz.
Bütünleşme (sıkma) son aşamadır
Kara para aklanmasının son aşaması bütünleşmeyi sağlayan adımlardır. Para yasal ekonomi içinde yeniden kullanılarak dolaşıma girmektedir.
Kaynağı gizli kalmış para gayrimenkul, tahvil, hisse senedi pazarına sokulmaktadır.
Kirli paratemizlendikten sonra sanki temiz paraymış gibi yatırımların finansmanında kullanılmaya başlamaktadır. Artık sorulacak sorulara cevaplar oluşmuştur.
Kara para aklama teknikleri çok sayıdadır
- Dini kurumlara veya cemaatlere bağış yapmak...
- Off-shore (vergi cenneti) ülkelerde şirket kurmak ve buradaki bankalarda hesap açmak...
- Küçük mevduatlar oluşturmak ve bunun için şirin insanlardan yararlanmak...
- Krediye teminat göstermek, kredi almak; ancak krediyi ödememek...
- Paravan şirketler kurmak...
- Parayı nakit hareketlerinin yoğun olduğu işyerleri üzerinden geçirmek...
- Kumarhane ve gazinolardan geçirmek...
- Sahte ve şişirilmiş faturalar karşılığı ödeme yapmak...
- Hayali ihracat yapmak...
- Fiktif altın, döviz bozdurma işlemi yapmak...
- Sahte dava açmak ve sonra da uzlaşaraktazminat kazanmak...
FATF raporları bu tür örneklerle doludur
FATF raporlarında bu teknikler gerçekleşmiş olaylarla sürekli duyurulmaktadır.
Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu ya da FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalyave Kanada) tarafından OECD bünyesinde kurulmuştur.
FATF'nin 31 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 33 üyesi bulunmaktadır. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF'ye üye olmuştur.
Işte size gerçek bir olay
Kolombiyalı uyuşturucu baronları New York'ta iki haham bulur. Bu hahamlar uyuşturucu şebekesinin paralarını bağış altında sinagoğa aktarırlar. Daha sonra bu paraları açtıkları dini kurumların banka hesaplarına yatırırlar. Bu hesaplara yatırma ve çekme tutarları hep soruşturma dışı sınırı olan 10 bin doların altında olmuştur.
Yaptıkları banka hareketleri yüze yakındır. Yaptıkları işlem tutarı ise 19 milyon dolardır.
Çektikleri paradan 2.5 milyon dolara "Beach SuperKing" uçağı almışlar ve uyuşturucu baronlarına Florida'dan göndermişlerdir.
Hahamların aldıkları komisyon ise yüzde 15 civarındadır.
Kara paranız varsa size birkaç yol!
Diyelim ki ayakkabı kutularında saklamak zorunda kaldığınız 4.5 milyon dolarınızvar. Bunu sisteme sokarak aklamak istiyorsunuz.
Birinci seçenek iktisap tarihi beş yılı geçmiş değeri düşük; örneğin 100 bin lira olan bir gayrimenkulü 3 milyon dolara satın alın. Ödemeyi tapuda nakden yapmış olun. Burada maliyet tapu harcı 15 bin dolar, gayrimenkul bedeli 100 bin dolar, toplam 115 bin dolar. Ama bir gayrimenkul sahibi de oldunuz.
Diğer 1.5 milyon doları parça parça halinde fiktif altın, döviz bozdurarak, eski eser müzayedelerine katılarak aklayabilirsiniz.
Ya da hiç uğraşmayın teknik takibe takılmadan(!) bir çanta içinde beş yıldızlı bir otelin lobisinde oturun. iyi giyimli bir kurye sizden bu parayı alsın. Aynı andaadınıza açılmış off-shore bir ülkede bir hesap cüzdanı versin. Ama unutmayın bu pahalı bir yöntemdir.
Ama daha detaylı bilgi almak istersenizsakın banka genel müdürlerinden, beceriklidirler diye bakan çocuklarından danışmanlık almayın. Bu işleri en iyi bilen uzmanlardan yararlanın...
Bütün bunları yaparken de şu sözü aklınızdan çıkarmayın: "Haramdan bina (temel) olmaz."  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları