Yayınlar!

31 Mayıs 2013 Cuma

Bir hafta önce Cumhuriyet Kitap ekinde yaklaşık 200 arkeoloji ve sanat tarihi bağlantılı kitabın tanıtımını yaptım. Bazı okurlar yaklaşık 15 yıldır süren bu özel ekleri sakladıklarını bildiren iletiler gönderdiler. Bugün de size bu köşede Türkiye odaklı yakın tarihi yansıtan siyasal ve uluslararası konularda bazı kitapları bilginize sunuyorum.

\n

***

\n

Adı: Armenians and the Allies in Cilicia
Yazarı: Yücel Güçlü
Yayıncısı: The University of The Utah Press
Sayfa: 281
Yazar, aslında bir diplomat. Ancak araştırmacılığı diplomatlığının önüne çıkıyor. Yazarın bu ve öteki kitapları İngilizce… İngiltere, ABD, Türkiye’deki çeşitli devlet arşivlerinde ve ulusal kütüphanelerin raflarındaki yüzlerce kitabı, belgeyi incelemek için dirsek çürüttüğünü biliyorum. Bu kitabında Mersin-Adana yöresinde 1914-1923 yılları arasında yaşayan Ermenileri, yarattıkları sorunları ve zorunlu göçlerini irdeliyor. Yazdığı her cümlenin dayanaklarını kitapta 80 sayfa tutan dipnotlar ve kaynaklarla bilimselliğe taşıyor. Keşke Türkçeye çevrilse…

\n

Adı: The Holocaust And The Armenian Case In Comperative Perspective

\n

Yazarı: Yücel Güçlü
Yayıncısı: University Press of America
Sayfa: 191
Ermeni soykırımı savı değişik bir açıdan irdeleniyor. Ermeniler, uluslararası alanda halkla ilişkilerini güçlendirmek için 2. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudilere uyguladıkları
“holacaust” denilen “soykırımla” eşdeğerde tutmaya çaba gösterirler. Yayınevinin “Judaism (Yahudilik) araştırmaları” yayınları bağlantılı bu kitap 1915 olayları ile “Yahudi soykırımı”nın ne denli kıyaslanamayacağını yine yabancı devlet arşivleri ve kitaplarına dayanarak irdeliyor. Keşke İngilizce olan bu kitabı Türkler de kendi dillerinde okuyabilseler...

\n

Adı: The Turcomans And Kirkuk

\n

Yazarı: Yücel Güçlü
Yayıncısı: İkslibris Corporation
Sayfa: 151
Irak deyince genelde Araplar ve Kürtler gündeme geliyor. Buna karşılık bu ülkede bin yıldır yaşayan Türkmenlerden söz edilmiyor. Yazar; İngiliz, Amerikan ve Türk belgelerindeki araştırmalarını Kerkük’te yaşayan Türkmenlerin siyasal, toplumsal ve ekonomik durumlarını İngilizce olarak anlatıyor. Biz Türkler, soydaşlarımızı ne ölçüde biliyoruz?

\n

Adı: 6 Ay

\n

Yazarı: Alev Coşkun
Yayıncısı: Cumhuriyet Kitapları
Sayfa: 480
Özellikle 19 Mayıs
Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramı’nı kutlamayı engellemeye çalışanlar bu kitabı okumalıdır! 19 Mayıs; Türk halkı, bağımsızlığı ve özgürlüğü için neden bir dönüm noktasıdır? Bu nedeni öğrenmek mi istiyorsunuz? Yazar Atatürk’ün Samsun’da özgürlüğü ateşlemeye gitmeden önce İstanbul’daki siyasal ortamda yaşanan ve bilinmeyen altı aylık dönemini titiz bir araştırmacı olarak anlatıyor. Dönemin yerli ve yabancı kişileri de o günlerdeki rolleriyle okura tanıtılıyor. Kitabın 21. baskısı da yeni çıktı. 19 Mayıs’ı engelleyenler bugün varlıklarını bu dönemi yaratanlara borçlu olduklarını unutmamalıdırlar!

\n

Adı: Metternich’in Osmanlı Politikası

\n

Yazarı: Hüner Tuncer
Yayıncısı: Kaynak Yayınları
Sayfa: 192
Yazar bir diplomattı. Ayrıldı. Kültür Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı oldu. Ayrıldı. Üniversiteye geçti... Şimdi doçent. Bu kitabı bu yılın
Yunus Nadi Sosyal Bilimler Araştırması Ödülü”nü kazandı. Napolyon’un yenilgisini kayda geçiren 1815 Viyana Antlaşması’nın mimarı Avusturya Başbakanı Metternich’in Avrupa siyasasına yön veren 19. yüzyılın ilk yarısına götürüyor. Yazarın aynı yayınevince basılmış “Osmanlı Diplomasisi ve Sefaretnameler”, “Osmanlı’nın Rumeli’yi Kaybı”, “Atatürkçü Dış Politika” ve İsmet İnönü’nün Dış Politikası” adlı kitaplarını da öneririz.

\n

Adı: Füze Tehdidi ve NATO Füze Kalkanı

\n

Yazarı: Sıtkı Egeli
Yayıncısı: Bilgi Üniversitesi
Sayfa: 77
Ortadoğu ve Kore Yarımadası’nda
“nükleer silah tehdidi” günümüzde canlılığını koruyor. Bir an bencillik yapıp Kuzey Kore’yi dışlayarak yöremize dönersek, Türkiye hangi “balistik füzelerin tehdidi” altındadır. “NATO’nun (KAAÖ)” koruma şemsiyesi altında olduğu söylenen Türkiye’nin karşısındaki “belirsizlikler” irdeleniyor.

\n

Adı: Diplomatın Not Defteri Yazarı: Daver Darende

\n

Yayıncısı: Arkadaş Yayınları
Bir diplomat ve ressam olan yazarın gazetemizde yayımlanan bazı makaleleri kitapta toplanıyor. Türkiye üzerine oynanan oyunların değerlendirildiği giriş bölümünde yazar, diplomatik geçmişiyle bağlantılı olarak Türkiye’nin dış siyasası ve uluslararası sorunlarını kapsamlı olarak sunuyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları