'Gezi'de Limon Bahçesi

02 Haziran 2013 Pazar

Polis telsizinde duyulan konuşmayı Cumhuriyet manşet yaptı:
“Bunlar marjinal gruplar değil, halk!!”
Öteden beri hep şu tür haberlere imrenmişizdir: “Avrupa’nın filan kentinde ağaçların kesilme girişimini protesto eden halkın isteği yerine geldi. projeden vazgeçildi.”
Ya da şöyle bir haber:
“Amerika’da kent parkında yapılmak istenen inşaat için referanduma gidildi, yeşilin korunması kararı çıktı.”
Bunları duyunca
“ahh” deriz. “Neden bizde de halkın isteği önemsenmiyor”, daha da ötesi “Kent halkı ağacını, yeşilini korumak için neden eylem yapmıyor!”
Taksim’de günlerdir işte bu öykünmenin karşılığını yaşıyoruz. Ne var ki yeşili savunan halka
“İyi ki varsınız” deyip teşekkür eden yöneticiler yerine, aynı halka biber gazı sıkmada dünya rekoru kıran acımasız, siyasilerle karşı karşıyayız. Üstelik her iki laflarından birinde “Yaratılanları Yaradan için seviyoruz” diyen ve bebek katillerini bağışlamayı “demokratik açılım” ilan eden siyasilerle!..

\n

Terör nedeni

\n

Taksim Gezisi’ni hiç tartışmasız “AVM arsası”na dönüştürecek (ki Başbakan’ın kararıdır) Topçu Kışlası projesine böylesine geniş ve etkin bir tepkinin nedeni üzerine sayısız yazı çıktı.
Peki, polisin estirdiği orantısız güç ve terör fırtınasının nedeni sadece
“acımasızlık mıdır”?..
Bunu böyle yorumlayıp ülkemizi dünyaya rezil eden görüntüleri sadece polisin yarattığı sonucuna varmak asla gerçekçi değildir.
O nedenle asıl soru şudur:
“Ülkeyi yönetenleri bu denli vahşileştiren acaba nedir? Topçu Kışlası yapılmazsa memleket mi batar, kıyamet mi kopar?”
Yanıtını sözü uzatmadan verelim:
Taksim gibi bir meydanın ortasına rant değeri ölçülemeyecek kadar yüksek bir AVM’nin yapılması; siyaseti, ekonomiyi kısacası her şeyi sadece ve sadece ranta bağlayan yöneticiler için, o denli yaşamsal ki; bunu engellemeye çalışanlara karşı, insanlığın bile yitirildiği polis terörü kadar
‘anlaşılır’ ne olabilir?
Bu rant düzeninde Taksim’e AVM kadar kutsal bir yatırım o denli çekicidir ki, aslında asayiş ve yönetimleri korumakla görevli polis, dünyada belki de tek örnek olarak, bir çıkar projesini koruyor.
Benim önerim parkın uygun yerlerini
“limon bahçesi” yapmak. Hiç bu kadar ihtiyacımız olmamıştı.

\n

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları