Şehriban Kıraç

AKP sosyal medyaya savaş açtı

17 Haziran 2013 Pazartesi

AKP hükümetinin TBMM’ye sunduğu Onuncu Kalkınma Planı’nda sosyal medya ve internetin aile üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik tedbir alınmasının hedeflenmesi, Gezi Parkı eylemlerinin örgütlendiği sosyal medyaya yapılacak sansürün sinyalini verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Twitter denilen bir bela var” sözlerinden sonra Türkiye’de sosyal medyaya karşı her zamankinden daha büyük bir tehdit algısı yerleşmeye başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Twitter’ın Türkiye’de yasal zemini olmadığına işaret ederek “Reklam alıyorlar ama Türkiye’de tek kuruş vergi ödemiyorlar. Facebook ve YouTube gibi Türk Ticaret Kanunu’na tabi bir şirket kurmaları gerekiyor” açıklamasını yaptı. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ise Gezi Parkı olayları ile ilgili olarak Twitter’da geçilen yaklaşık 5 milyon tweet’i incelemeye aldı. Polis, protestocuların telefonlarına indirdikleri, Zello adlı programla yaptıkları konuşmaları da dinledi.

AKP’nin sosyal medyadan sorumlu başkan yardımcısı Ali Şahin ise “Yalan tweet bomba yüklü araçtan daha tehlikeli. Sosyal medyaya yasal düzenleme şart” açıklamasını yaparak sosyal medyaya göz açtırılmayacağının tehdidinde bulundu. Ancak uzmanlara göre tıpkı 5651 sayılı internet sansür yasası veya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun merkezi filtresi gibi bu düzenleme de anayasaya ve bağlı bulunulan uluslararası sözleşmelere aykırı olacak.

 

Engellemek mümkün değil

Gezi Parkı eylemleri için Ankara, İstanbul ve İzmir’de savcılıklar sosyal medyada halkı isyan ettikleri ve propaganda yaptıkları iddiasıyla soruşturma açıp “Twitter gözaltıları” yaparken, bazı basın kuruluşları da Twitter’da hükümeti eleştiren kişilerin, kuruluşların, holdinglerin hesaplarını manşetlerinden vererek açık hedef haline getirdi.
İnternet Teknolojileri Derneği (İNTED) Başkanı Doç.Dr. Mustafa Akgül, Başbakan’ın Twitter’i “baş belası” diye nitelemesinde sosyal medyaya yeni bir düzen getirileceğini anladıklarını belirterek “Türkiye’nin artık bu yasak refleksinden vazgeçmesi gerekiyor. Vatandaşın bilgilendirilmesi zorunlu. Sosyal medya ile ilgili bir yasa yok. İnsanlar sosyal medyada yazdıkları için basın kanunu ya da ceza kanununda var olan suçlarla yargılanıyorlar. Bu hukuka aykırıdır. Sosyal medya bir gerçek artık bunu engellemek mümkün değil. Böyle bir yasakçı zihniyet ülkeye zarar verir” diye konuştu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları