‘İlişkilerin yeni tonu belirlendi’

25 Kasım 2015 Çarşamba

Putin’in sarf ettiği aşırı sert sözler, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerin yeni tonunu da belirlemiş oluyor. Rus pilotun akıbeti de burada belirleyici bir rol oynayacaktır. Bu hamlenin Ankara’nın Suriye’deki davasına nasıl katkıda bulunacağı da belirsiz.

 

Bu olay Rusya’yı, Türkmenleri ve Lazkiye’nin kuzeyinde Türkiye’nin desteklediği İslami unsurları bombalamaktan caydırmak yerine, bu kampanyasını büyük olasılıkla daha da şiddetlendirmesine vesile olacaktır. Rusya’nın o bölgede “terörist” saydığı ve Türkmenleri dâhil ettiği gruplar arasında, ABD’nin de terör listesinde olan El Nusra gibi aşırı İslami grupların olması, Türkiye’nin müttefikleri nezdindeki elini zayıflatan bir unsur olarak değerlendirilebilir.

Türkiye’nin Türkmenler meselesini, Rusya’nın veto sahibi olduğu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıma niyeti de, bu nedenle, beklenen sonucu getirmeyebilir. Örneğin, Rusya gibi Konseyin daimi üyesi olan Fransa, Paris saldırısından dikkatlerini Esad’dan aşırı İslami gruplara kardırmış olması nedeniyle, Moskova ile gerginlikten kaçınacaktır.

NATO ise, sözleşmesi gereği Türkiye’nin arkasında durduğunu gösterecektir, ancak Rusya ile herhangi bir askeri maceraya girmekten de çekinecektir. Suriye’deki askeri misyonunun Esad ile değil IŞİD ile savaşmak olduğunu ısrarla belirten ABD de, Suriye rejimine verdiği askeri desteğe rağmen, Rusya ile askeri maceradan kaçınacaktır. Bu arada, Rusya’nın, kendisine bir maliyeti olsa bile, daha önce Ukrayna’da yaptığı gibi, Türkiye’ye karşı enerji kartını kullanması da bazı gözlemcilere göre ihtimal dışı değil.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları