Mehmet Şandır

‘Türkiye daha fazla tehdit edilecek’

25 Kasım 2015 Çarşamba

Türkiye Cumhuriyeti devletinin angajman kuralları var. Yapılan da budur, olmasa daha iyi olurdu. Sonuç olarak Türkiye’nin önüne yeni problemler taşınmasına sebep olmamalı.

Uçağın, yerden atılan uçaksavar ile düşürüldüğü iddiası var, bu çok tehlikeli iddiadır. Bunu gerekçe göstererek Türkmenlerin üzerine daha çok bomba atmak gibi sonuç getirirse bu yanlış olur. Bu Türkmen kıyımını arttırır, endişelerimizi derinleştirir.

Ümit ederim ki diplomatik görüşmelerle bu meselenin soruna dönüşmesi büyümesinin önünü almış oluruz. Hiçbir IŞİD militanının olmadığı Bayırbucak bölgesine Rusya uçaklarının, hatta gemilerinin bomba yağdırması ABD ile varılan bir mutabakatın veya mutabakat sonucu oluşturulan bir projenin uygulaması gibi geliyor.

Kapalı kapılar ardında Ortadoğu’yu yeniden tanzim etmek için eğer dünya kamuoyundan saklanan bir anlaşma varsa, bu mutabakatla bölgede bir PKK devleti kurmak ve bunu Akdeniz’e ulaştırmak gibi bir karar alındıysa bu Türkiye’nin milli güvenliği, geleceği açısından ciddi bir tehdittir.

Benim endişem Suriye savaşı, barış görüşmeleri öncesinde bir mevzi kazanma atağına dönüştü. 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak olan ateşkes anlaşması öncesinde Nusayrilerin bugüne kadar müdahale edemediği Türkiye’nin güneyindeki o stratejik bölge olan Bayırbucak bölgesini de rejimin destekçisi Nusayrilere kazandırmak için bir teşebbüste bulunuyorlar. Uçak düşürmenin suçlusu olarak Türkmenleri göstererek Ruslar daha fazla bomba atmaya teşebbüs edecek ve Türkiye’yi tehdit edeceklerdir.

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları