'Gezi'nin Mizahı

07 Temmuz 2013 Pazar

Hörmetli ohurlar, bilirsiz, “anadilim”de galeme aldığım bu yazılarımda, Kars’ta 1950’lerde “Ekinci Pedalhanesi”nde basılıp neşredilen “Ayhavar” (yetişin-imdat) “mizah gazeti”nden elham alıram.
Bugün de
Türkiye’yi kucahlayan “Gezi Galhışması”nın mizahından söz etmek istedim; çünkü sağ olsunar, galhışmayı hamımıza yaşadan cevanlarımızın ele manalı “hiciv” kültürleri var kiii ele bil (sanki) uşahlıhtan Ayhavar’la yetişipler...
Bir neçe yazarımız dediler ki
“gençlerimiz Nasreddin Hoca’ların, Aziz Nesin’lerin torunları olduklarını gösterdiler.” Men de ilaveten deyiremi ki “Ayhavar’ın mizah geleneğini de arşa çıharttılar.”

\n

Ayhavar zeki cevanlarımıza

\n

Evvelki yazılarımda Gezi Galhışması’nın mutlaka kitabı yazılmalı demiştim. Eşitim ki meşhur bir sosyoloğumuz çohtan niyetlenip... İnşallah cevanlarımızın neggadar “ağıllı başlı” olduhlarını görseten “afiş”lerinin tamamını da kitaba alar. Çünkü bizdeki siyasi hagigatları bu geder açıh dillendiren başka ne olabilerdi?
Yâdımdan (aklımdan) çıhmadıysa, bir cevanımızın elinde tuttuğu elanda bele yazırdı: “Ne sağcıyız, ne solcu; çapulcuyuz çapulcu..”
Hem güldüm, hem de fikreledim (düşündüm). Evvela dövletin başındakiler, bu uşağa min kere teşekkür edeler… galhışmanın, solculuğun ya da sağcılın değil, hamımızın arzularını temsil elediğini anladan bu mizaha ödüller vereler...
Alahı (başka) afişte ise
“Biz AKP’siz dine, CHP’siz Ata’ya, MHP’siz vatana, BDP’siz Kürt’e sahip çıkarız; biz halkız” deyirdi.
İndi Gezi kitabına gollarını çermeleyen hocamıza soruram;
partilerin helgi bölen politikalarını en kısa anlatmanın başga şekli olabiler mi?
Başbakan’ın ise herslenip (kızıp)
“Ben de bize rey veren yüzde 50’yi sokağa dökerim” sözüne garşılıh, “Hey yüzde 50, biz dostuz” yazılı afişe ise hamı heyran galdı… Gezi galhışmasının milleti ayırmah yerine birleştirmeyi hedeflediği, gene mizahi olarah dile getirilmişti.
İndi siyasetteki goca kişiler Gezi galhışmasına sövseler bile ağlı başında herkes deyir ki;
“Bu büyük mizah anlayışı, Gezi cevanlarının neggeder ağıllı olduğunu da görsedir… Hökümetin asıl bununla övünmesi gerehmir mi?”

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları