Kimin Polisi? (2)

11 Temmuz 2013 Perşembe

Geçen hafta “Bu Polis Kimin Polisi?” başlıklı yazımda, Şafak Pavey’in Meclis konuşmasından yola çıkarak, CHP milletvekillerine polisin reva gördüğü davranışı sorguluyordum. Aradan geçen beş gün içinde gördüklerimiz, bu sorumu adeta gereksiz kıldı. Çünkü yanıt ortada: Polis iktidarın polisi. Dahası, Başbakan’ın polisi...
Tıpkı adaletin de hükümete ait olduğu gibi... (Örneğin, beni hiç ama hiç kimse,
Mustafa Balbay’ın “kaçma şüphesi olduğu için” hâlâ tutuklu olduğuna ikna edemez!)
Bir yanda eli pala, silah, çivili sopa tutanın sırtı sıvazlanırken,
“hadi koçum, hadi yavrum” havasında, “ben sizdenim amirim” tavrında, “kanka” durumlarını biz gördük; ama bu ülkeyi yönetenler görmüyor. Öte yanda sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin her yerinde, direnişçilere, meslek odaları temsilcilerine polisin tavrı da ortada... Polisin kadınlara müdahalesinde taciz olaylarının ise haddi hesabı yok.
İstanbul’daki tek fark, valinin akıllara durgunluk veren yönlendirişi... Günün birinde en müthiş komediler onun üzerine yazılacak.

\n

Korkutucu söylenti

\n

Şu anda hızla yayılan korkutucu bir söylenti, mizah ya da komediye yönelmemi engelliyor.
Söylentiye göre, tüm ülke çapında AKP gençlik kollarından seçilmiş gençler Taksim, Ankara ve İzmir’e bir yandan eylemcilere katılmak üzere hazırlanıyor, bir yandan da direniş olaylarına müdahale etmek için çevik kuvvet polisi kılığına sokuluyor; polis gücüne iliştiriliyor... Ayrıca daha uçtaki gruplarla direnişçiler arasında ikilik, bölünme ve birbirlerini kırdırma faaliyetleri amaçlanıyor... Böylece çatışma ve şiddet artırılacak. Hedef, direnişçileri
“terörist” durumuna düşürmek ve yok etmek!
Doğrusu ben AKP’li gençlerin bu kadar aptal olup bu oyuna geleceklerini sanmıyorum. Ama yine de sizlerle paylaşmış olayım...

\n

Önemli bir çağrı

\n

TMMOB ve Mimarlar Odası’ndan önemli bir çağrı var. Apar topar, adeta korsan bir metinle bir yasa çıkarıldı.
Çağrı şöyle:
“Kıyılarımızın, doğal zenginliklerimizin, meralarımızın turizm bahanesiyle talan etme girişimi için TMMOB yetkisizleştirildi. Gezi projesini iptal ettiren TMMOB’den intikam almak için AKP gece yarısı operasyonuyla yasa çıkardı. Mimarlık, planlama ve mühendislik bilgi birikimini kamu yararı adına halka sunan TMMOB’ye karşı yapılan bu yasayı tanımıyoruz. Gerekirse AİHM’ye başvuracağız” deniyor.
Hazırladıkları imza metni
Cemil Çiçek’e yollanacak bir mektuptan oluşuyor.
“Cemil Çiçek, TBMM Başkanı; 
TMMOB tüm mimarlık, planlama ve mühendislik bilgi birikimini kamu yararı adına halka sunan en üst örgüttür. Gezi projesini iptal ettiren TMMOB’yi AKP iktidarı çekememiş gece yarısı Meclis operasyonuyla TMMOB yetkisizleştirildi. Amaç kıyılarımızın, doğal zenginliklerimizin, meralarımızın turizm bahanesiyle talan etme girişimidir. Mimarlık, planlama ve mühendislik bilgi birikimini kamu yararı adına halka sunan TMMOB’ye karşı yapılan bu yasayı tanımıyoruz. Yasanın derhal iptal edilmesini istiyoruz.”
Destek vermek için http://change.org’a girip
“TMMOBaDokunma” yazmanız, açılan pencerede imzalıyorum hanesine adınızı yazmanız geleceğimizi, nasıl bir ülkede yaşayacağımızı etkileyecektir.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları