Şehriban Kıraç

Hasta, dövize kurban ediliyor

30 Ağustos 2013 Cuma

İzmir’de lösemi hastası Fahrican Okutucu üç aydır yükselen döviz kuru ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) iskonto oranları nedeniyle ithal edilemeyen ve sadece karaborsada bulunan ilacına nihayet kavuştu.

Olayın kamuoyuna yansıması nedeniyle Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından iki kutu ilaç önceki gece Fahrican’ın ailesine ulaştırılırken Türkiye’deki binlerce kanser hastası ilaca ulaşamıyor. Kanser tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlara erişimde sıkıntılar bitmek bilmiyor. Kanser ilaçlarının büyük bölümü Türkiye’ye yurtdışından gelirken üretici firmalar, SGK’nin iskonto oranları ile döviz kurunun sabitlenmesi ve 2007’den bu yana uygulanan ve aralarında İspanya, Fransa ve Yunanistan’ın da yer aldığı 5 ülkenin baz alınarak oluşturulan referans fiyat uygulaması nedeniyle ilaçları Türkiye pazarına sunmuyor. Birçok firma ise ürünlerini Türkiye’den geri çekiyor. Hastalar ise ilaçlara karaborsadan fahiş fiyatlarla ulaşmaya çalışıyor.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Denetleme Kurulu üyesi Dr. Ergün Demir’in verdiği bilgilere göre Türkiye’de son dönem uygulanan fiyat politikası sonucunda ilaç firmaları ürünlerini pazara arz etmemek veya geri çekmek yönünde kararlar alıyor. İthalatçı firmalar ilaç fiyatları ve dolayısıyla kâr marjları düştüğü için özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçları getirmiyor. Demir, “Lösemi hastalığının idame tedavisinde bir yıl kullanılan 6 thioguanin etken madde içeren Lanvis 40 mg 25 tb isimli ilaç, SGK ithal ilaç ödeme listesinde bulunuyor. SGK ithalatçı firmaya kutu başına net 30.54 TL bedel ödüyor. Kur farkının ödenmemesi ve iskonto nedeniyle ortaya çıkan düşük fiyatı gerekçe gösteren ithalatçı firma, ilacın ithal edilmesi ve hastalara ulaştırılmasında sıkıntı yaratıyor. Zor durumda kalan hastalar ise bu ilaca ancak karaborsada kutu başına 200 TL ödeyerek ulaşabiliyor” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları