Rakısız Sohbet Olmaz!

01 Eylül 2013 Pazar

Vardar Ovası şarkısını yasaklayacaklar mı?

\n

İktidarın önemli isimlerinden Arınç Bey öyle mi istiyor!.. Nedeni de şarkıda rakı olması!
Ne der türkü
“Vardar Ovası Vardar Ovası - Kazanamadım rakı parası!..”
Rakı insanların hem dostu, hem de bazı kişilere göre düşmanı. Böyledir, ama içmesini bilirsen. Rakı, şarap, votka, vb. içkiler insanoğlunun ezelden bu yana en yakın dostudur.
Rakılı sofralarda nice sorunlar çözülür ya da güncelleştirilir. Rakısever olmak bir kötülük müdür? Evinde çoluk çocuğunu aç susuz bırakıp kendini gece gündüz rakı içmelere verirsen, öyledir. Ama bir iki dostla rakı sofrasında oturup söyleşmenin tadı hiçbir başka şeyde bulunmaz.
Ben rakıyı severim. Daha doğrusu severdim. Çok yaşlandık ondan mı, uzak olsun rakı dedim birden. Bugüne kadar nerdeyse can dostum saydığım bir içkiden uzaklardayım. Bir şeyler oldu, ağzımın tadı kaçtı. Demek insanoğlunun bazı yaşlarda tercihleri başka başka. Şimdi damlasını bile istemiyorum.
Yine de arada özlüyorum rakı sofralarındaki sohbetleri. Her konudur tartışılan, yaşamın her köşesiyle bucağıyla içli dışlı olmak budur. Rakıyı kendine dost kılmak.
Geçmiş günlerde sık sık buluştuğumuz rakılı sofraları anımsıyorum. Günün ünlü şairleriyle, yazarlarıyla. Her kadehi yudumlarken o günler canlanıyor sanki!
Dağlarca ile Necatigil ile Cumalı ile Özdemir’le ve daha çok şair arkadaşlarla anılaşan rakı sofraları...
Bunca olay bunca çirkin, ayıp, korkunç işlerle tıklım tıklım bir toplumda sen kalk rakının erdeminden söz et. Ey yazar, sen işini bitirmişsin, çekinmen kalmamış kimseden... Geçen gün bir arkadaş sordu
“Bir kıyı meyhanesinde buluşsak mı?” Nerde o günler dedim, ama içimden. Kendi dertlerimi, sıkıntılarımı yaygınlaştırmak istemiyorum. Mademki elli yıldır haftada üç dört yazı yazıp okurlara sunmaktayım. Demek ki yaşam benden kopmamış. Yaz yaz diyen bir ses daktilonun çınçınlarıyla baş başa beni göreve çağırıyor.
Rakı dedim nerelere geldik. Şu yazıyı bilmem nasıl bitireceğim. Rakı övgüsüyle mi, yoksa tersini mi yapsam? Ben her zaman özgürlük yanlısıyım. Hiçbir baskıya, zora katlanamam. Böyle geldi böyle gider.
En iyisi yaşasın rakı sohbetleri, dostluklar, insana yaşama gücü veren rakılar, şaraplar, votkalar...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları