Allegro’dan Adagio’ya

09 Aralık 2015 Çarşamba

Bu hafta Ankara’da Sevda Cenap And Müzik Vakfı tarafından değerli bestecimiz Yalçın Tura’ya vakfın Onur Ödülü Altın Madalyası sunuldu.

Sütunumun başlığı, yıllardır Allegro’dur. Neşeli, canlı anlamına gelen bir müzik terimi. Sizlere bu köşeden hep canlı, neşeli bir dille yazılar ulaştırmaya çalıştım. Oysa bugünlerde Can Dündar ve Erdem Gül tutuklanıp hücrelere kapatılmış; yanıbaşımızda Ortadoğu’nun kaosu yaşanırken hangi coşkudan söz edebiliriz! Acaba sütunumun başlığını da ağırbaşlı ve yavaş anlamındaki Adagio’ya mı dönüştürsem diye düşünüyorum.
Öte yanda nice müzikçinin coşku dolu haberi bizlerden destek bekliyor. İlk kez gün yüzüne çıkmış besteler, yeni CD’ler, konser dizileri, yarışmalar, ödüller ve gençler..

Piyano festivali
16. Antalya Piyano Festivali’nde Gürer Aykal yönetiminde Akdeniz Filarmoni Orkestrası adı altında yeni bir orkestradan coşkulu bir konser dinledim. Aykal, Türkiye’nin bütün orkestralarından birinci rahlede oturanları bir araya getirmiş, zehir gibi çalan bir topluluk yaratmış. Hasan Uçarsu’nun “Çanakkale 1915..” başlıklı yapıtının ilk seslendirisini çaldılar. Bir eserin günyüzüne çıkmasına tanık olmak, tarihi bir olay. Uçarsu, kendine özgü dilini bulmuş bir bestecimiz: Orkestra renklerini işleyişi ve başından sonuna dinleyeni yakalayan dramatik anlatımı bu yapıtı da seçkinleştirmişti. Ne yazık ki program notlarında hiçbir açıklama yoktu. Bestecinin kaçıncı yapıtıydı, ne zaman bitirmişti, hatta ilk seslendiri olduğu bile yazmıyordu. Program notları çok eğiticidir. Eğer yapıtların bölüm başlıkları ve süreleri yazılsaydı, dinleyici de her bölümde alkışlayıp sanatçılara karşı bu kadar acımasız olmazdı.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, kasım sonunda 2. İstanbul- Orchestra’Sion-Uluslararası Piyano Yarışması’nı düzenledi. Paul Badura-Skoda’nın fahri üyesi olduğu jüride saygın isimler var. 14 ülkeden 100’e yakın başvuru olmuş. Birinciliği Yener Gökbudak (1996) kazandı. İkinci, Rus piyanist Maria Anıkına, üçüncülük ise yine bir Türk’e, İlter Vurucu’ya verildi. Bu tür yarışmaları başlatmak kolaydır, sürdürmek ise çok zordur. Gelecek yıllarda aynı coşkuyla devamını dileriz.
Bu hafta Ankara’da Sevda Cenap And Müzik Vakfı tarafından değerli bestecimiz Yalçın Tura’ya vakfın Onur Ödülü Altın Madalyası sunuldu. Tura, tarihi müziğimiz üstüne araştırmalarıyla seçkinleşmiş bir bestecimizdir. Eserlerinde makamsal yapı, aksak ritim gibi bize özgü öğeleri zengin bir polifonik dokuda birleştirir. Film müzikleri ise Türk sinemasını taçlandırmıştır.
Pera Müzesi’nde her ay bir Cumartesi günü, 17’de, Aydın Büke’nin sanat danışmanlığıyla yeni bir dinleti dizisi başlıyor: Klasik cumartesi! 12 Aralık akşamüstü flütçü Bülent Evcil, Borusan Quartet ile çalacak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları