Son söz sokakların

13 Aralık 2015 Pazar

Küresel sıcaklıkta rekor üzerine rekor kırılıyor. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) göre de 1880’den bu yana en sıcak 10 ayın altısı 2015’te yaşandı.
2015 muhtemelen insanlık tarihindeki en sıcak yıl olarak kayda geçecek. 2016 acaba nasıl olur?
Diğer yandan Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre 2015’te küresel ısınma, kritik 1 derece düzeyini aştı.
Oysa Paris İklim Zirvesi’nde politikacılar “kapalı kapılar” ardında, küresel ısınma hedefini tartışıyorlardı. Bu yüzyılın sonu için hedef 1.5 derece mi olsun, 2 derece mi?
1.5 derecelik hedef, küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler (Kırılgan Ülkeler Forumu) ve çevreci örgütler tarafından savunuluyordu.
Deniz seviyesinden 1 metre yüksekte olan Kiribati’de yaşadığınızı düşünsenize. Her yıl deniz seviyesinin nasıl yükseldiğini izlediğinizi.
Fakat diğer ülkeler, kırılgan ülkelerin hassasiyetini ne yazık ki paylaşmıyor. Onların kaygıları farklı... Onlar iklim kriziyle “mücadele ediyormuş” gibi yapıyorlar. Hedef olarak ortaya koydukları yıllık sera gazı emisyonlarıyla 2 derecelik “küresel ısınma hedefini” tutturmak olanaksız. Bu emisyonlarla küresel ısınma yüzyılın sonunda 3 dereceyi bile aşabilir. Ve bu hepimiz için felaket olur.

*** 

Kırılgan Ülkeler Forumu’nun endişelerini paylaşmayan ve sunduğu raporla aslında iklim krizini önemsemediğini gösteren ülkelerden biri de ne yazık ki Türkiye.
Türkiye hazırladığı raporla bugün 460 milyon ton olan yıllık sera gazı emisyonunu, 2030 yılında 929 milyon tona çıkaracağını açıkladı. Sonra da dedi ki, “Biz emisyonu yüzde 21 azaltıyoruz”.
Nasıl?
“Sera gazı emisyonumuz 2030’da aslında 1 milyon 175 milyon tona çıkacakken biz emisyonu 929 milyon tonda tutacağız.”
Türkiye’nin “uyanıklığı” bununla kalmadı. Zirvede “Ben sera gazı emisyonunu azaltıyorum” diyerek bir de üstüne gelişmiş ülkelerden finansal destek talep etti.
Türkiye’nin enerji politikasının merkezinde kömür ve nükleer var. Türkiye 2023 yılına kadar 75 yeni termik santral yatırımı planlıyor. Bu termik santrallar yapılırsa, Türkiye kişi başına sera gazı emisyonunda muhtemelen dünya lideri olacak.
Daha yenilerde bir grup akademisyen bir bildiri yayımladı. Bildiri “Türkiye kömüre dur demeli” başlığını taşıyordu. Bu politikanın Türkiye’de yaratacağı felaket anlatılıyordu. Ama dinleyen kim!
Sonuçta, Türkiye, Paris Zirvesi’nde 950’den fazla kuruluşun üye olduğu İklim Eylem Ağı (Climate Action Network) tarafından “Günün Fosili” olmakla ödüllendirildi.
Ne diyorsunuz, Türkiye bu ödülü hak etti mi?

*** 

Paris İklim Zirvesi’nde açılışı göstericilere gaz bombalarıyla saldıran Fransız polisi yapmış olabilir. Ama kapanışı çevreciler yaptı.
Paris’teki iklim zirvesi sonuç metni açıklanırken, politikacılar salonda, çevreciler sokaktaydı.
Aktivistler, “Zafer Takı” çevresinde ekolojik boyalarla bir güneş oluşturdular.
Paris’teki tüm yollar iklim adaleti eylemine çıktı.
Paris İklim Zirvesi’nde son sözü sokaklar söyledi.
Çevreciler “Liderlerin anlaşması bizim anlaşmamız değildir” dediler. “Lider arıyorsanız, lider biziz” diye haykırdılar. Görünen o ki 2016, iklim için gerçekleştirilen büyük eylemlerin yılı olacak. Çevrecilerin söylediği gibi, “Mücadele daha yeni başlıyor”.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları