İçerisi Dışarıdan Beter...

17 Aralık 2015 Perşembe

Türkiye’nin feleğini, Esad’ı koltuğundan etme inadını sürekli gündemde tutarak şaşırttılar.
Çünkü Türkiye ve çevresindeki pek çok sorun bu nedenle geriye gitti ve daha da karmaşıklaştı.
Esad’a ceza olsun diye Türk uçağı düşürüldükten sonra angajman kuralları değiştirildi. Ve denildi ki, “Tankın, topun, uçağın sınırımıza 15 kilometreden az yaklaşırsa vururuz.”
Böylece Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütlerine gün doğmuş oldu.
IŞİD ve PYD ile yandaşlarına istediklerince at oynatma alanı yaratıldı.
Bu yetmedi, kevgire dönen sınırlardan terörist ve silah geçirilmesine göz yumulmasıyla etkinlikleri daha da artırıldı.
MİT TIR’larının kime silah taşıdığı konusunda Adalet ve Kalkınma Partisi’nde bile tartışma var. Türkmenlere gönderildiğini söyleyenleri Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş yalanlıyor. Türkmenler ise Ensar el İslam örgütüne gittiğini söylüyorlar.
Sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus savaş uçağından sonra AKP’nin angajman kuralları da çöpe atılıverdi. Suriye’nin kuzeyinde olup-bitenler Türkiye’nin aleyhine gelişiyor. Esad güçleri ile Rus uçakları Türkmenleri bombalıyor ama bizimkilerden “tık” çıkamıyor. Türkiye-Rusya ilişkileri giderek laf salatasına dönüşüyor.
Suriye, İran ve Rusya’nın desteğiyle yeni bir döneme girdi. AKP ise Rusya’nın yeniden ikinci kutup olmasını önleme çabasını Türkiye’yi de arkasına alarak sürdürmeye çalışıyor.

*** 

Dışarısı böyle de içerisi daha mı iç açıcı.
Ne gezer. Bir süre önce Suriyelilerin ekranlara yansıyan kaçış eylemleri yerini Türkiyelilerin kaçış eylemlerine bıraktı.
Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) Lütfullah Efendi’nin şaka yollu söylediği “Şu mektepler (okullar) olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” cümlesi AKP döneminde yavaş yavaş gerçekleştirilmeye başlandı.
Okul kapılarına zincirler sarılıp asma kilitler vuruluyor; öğrenciler evlerine, öğretmenler memleketlerine gönderiliyor.
Nedeni, AKP’nin valilere ve komutanlara “görmezden gelin” uyarısıyla kırsaldan kente inen terör örgütü PKK’nin yerleştiği mahallelerde özerklik ilan etme girişimleri. Görmezden gelinme sürecinde terör örgütünün kazdırdığı hendekler ve tuzakladığı mayınları sonlandırma çalışmaları ortalığı yangın yerine döndürmüş durumda. Sokağa çıkma yasakları birbirini izliyor. Kimileri kaldırılsa da yeniden konuyor. Bu çatışma ortamının ceremesini ise yurttaşlar çekiyor.
Suriye’den kaçanlar yetersiz de olsa kamplarda yer buluyor ama, evlerini bırakıp yollara düşenler parasız pulsuz sefil oluyor.
Umudunu HDP’ye bağlayan kimileri de karamsarlık içinde. HDP’de bir ayrışma tartışması başladığı söyleniyor. Bileşenlerin, uygulamalardan rahatsızlık duyduğu da iddialar arasında.

***

AKP’nin yanlışını; sokağa çıkma yasakları, yiten canlar ve şehitler karşılığında düzeltmeye çalışması can sıkıcı ama acı bir gerçek...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları