Doğan Satmış

TÜRGEV’in saati: 17.25

18 Aralık 2015 Cuma

Bu, Bilal Erdoğan’ın TÜRGEV Vakfı’nın tanıtım fotoğraflarından biri. Vakfın internet sitesinde de bulunabilir. Duvardaki saat 17.25’i gösteriyor.

Yani 17 ve 25 Aralık. Bilinçli mi, değil mi bilemiyoruz. Bilinçli değilse, ilginç bir tevafuk. (Birbirine denk gelme anlamına gelen İslami terim.)

 

Hâkim: Kâğıt stokunu bitirdiniz

Demokrasilerde gazeteciler olayı izler, haberini yazar, evine giderler. Bizde böyle olmaz. Çünkü Türkiye’de gazetecilik yapmak belalı iştir. Dün böyle bir gün geçirdik. Cumhuriyet’in neredeyse tüm ekibi, İstanbul Adliye Sarayı’ndaydık.

Tutukluluğu 3 haftayı dolduran Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’ın, tutuklu olmadığı 3 davasını izledik. Saatlerce koridorda bekledik. Dündar’ı getirecek araç, yağmurdan ötürü Silivri’den, yani 80 km öteden bir hayli geç geldi. Sonra açılan kapıdan yer kapmak için duruşma salonuna geçtik.

Ama öyle bir izdiham oldu ki, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in kolu morardı. Milyarlar harcayıp, Avrupa’nın en büyük adliyesini yaptık ama doğru dürüst bir duruşma salonu yapamamışız. Gidin İngiltere’deki duruşma salonlarını görün. İki katlı, çok işlevli, tiyatro benzeri bir salon görürsünüz. Bütün konuşmaları gayet iyi izler, sadece mağduru hiç göremezsiniz.

Bizde ise ne avukatları duymak mümkün, ne sanığı... Mağdur gelse, açıkta kalır. Milyarlar harcayıp bu adliyeyi yapanlar, hiç mi merak edip gidip oraları gezmemişler? Dünkü duruşmaya, avukatların fezlekeler getirilsin talebini reddeden hâkimin verdiği cevap damgasını vurdu: “Sayın avukatlar mahkemenin kâğıt stokunu bitirdiniz.” Oysa avukatlar, başka davadan zaten tutuklu Can Dündar’ı kurtarmaya çalışıyordu; kâğıdın lafı mı olur.

 

Piyango haram mı yoksa değil mi?

Kayseri’de dün otobüs duraklarına “Piyango Haramdır” afişleri asıldı. Tutucu bazı çevreler, böyle bir inanış oluşturmaya çalışıyor. Size, ilahiyatçı Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı’nın daha önce benzer bir soruya verdiği yanıtı aktarayım. “Piyango bir kumar değildir. Ama emek sarf etmeden para kazanacaksınız. Haram demem imkânsızdır.”

 

 

 

Cumhuriyet’e kadın notu: Orta

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Konferansı’nda medyanın kadın cinayetleri karnesi çıkarıldı. Değişik gazetelerden 103 haber incelendi. Gazetelere verilen karnede en yüksek not 3 oldu. Bunun karşılığı ise “orta” demekti.

Tabloya göre kadın cinayetlerini “iyi” veren gazete yok. Ancak diğerleri ile kıyaslanınca 3 puanı Cumhuriyet, Birgün ve Evrensel gazeteleri aldı. 2 notla zayıf alanlar Hürriyet ve Zaman oldu. 1 alıp çakanlar ise Habertürk, Sözcü, Vatan, Yeni Şafak, Takvim.

 

Düzeltme ve cevap metni

Cumhuriyet Gazetesi’nin 16.10.2015 tarihli nüshasının 6. sayfasında “Duvar yazıları?” başlıklı bölüm içeriğinde “Bu manşetler ne olacak?” başlığıyla yayınlanan yazıda müvekkilimizin kişilik haklarına ve itibarına zarar veren GERÇEK DIŞI haber yapılmıştır.

Haberdeki saldırı olayının terör örgütleri tarafından gerçekleştirildiğine dair kuvvetli şüphe söz konusu olabilecekken, Savcılık makamlarınca buna Yönelik araştırmalar hâlihazırda devam ederken ve hatta Savcılıkça haberde iddia edilenlerin doğru olmadığına yönelik yazılı bir açıklama yapılmışken, saldırının sözde kumar borcu yüzünden gerçekleştirildiğinin aktarılması, kamuoyunda olumsuz algı yaratılarak zarar verme kastıyla hareket edildiğini göstermektedir. Hiçbir hükme dayanmaksızın yayınlanan iftira içerikli, gerçek dışı, hukuka aykırı haber; müvekkilimizin itibarını zedelediğinden ilgili yayın organı ve yetkilileri hakkında yasal başvuru yolları kullanılacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Murat SANCAK Vekili Av. Begüm YILMAZ



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Volkan nasıl patladı? 21 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları