Özgür Mumcu

Mutlu yıllar

02 Ocak 2016 Cumartesi

Eski yılın muhasebesini yapmayacağım. Yeni yıl için siyasi öngörülerde de bulunmayacağım. Neticede bugün dünden çok farklı değil. Yine de mahmur bir tatil gününde olmayı fırsat bileceğim ve müsaadenizle gündemden bir an olsun kaçıp nefes almaya çalışacağım.
Yeni yıl, geçmişten çok gelecekle ilgili. Pek mühim eşhasın da geleceğe ilişkin bazı kaygıları var. Kaygının sebebi yapay zekâ.
Apple’da Steve Jobs’un ortağı olan Steve Wozniack geçen yılın başlarında evdeki köpeğine her zamankinden daha iyi davrandığını söyledi. Zira Wozniack’a kalırsa, yapay zekâ teknolojisindeki gidişat sonucunda insanlık süper zeki makinelerin evcil hayvanı olabilirmiş.
Hadi Wozniack’ın biraz dengesi bozuldu ve üst üste lüzumundan fazla Terminator filmi izledi diyelim. Koskoca Microsoft’un sahibi Bill Gates’e ne oluyor? On, bilemedin yirmi sene sonra yapay zekânın varacağı yer konusunda kaygılanmamız gerekeceğini ve şimdiden kaygılanmayanları anlayamadığını söylüyor.
Fizikçilerin kutbu Stephen Hawking ise daha da karamsar. Yapay zekânın insanlığın sonunu getireceğine inanıyor. İnsanların biyolojik evriminin bilgisayarların evrimiyle rekabet edemeyeceğini ve bunun sonumuz olacağını ifade etmekte.
Hawking’e göre yapay zekâ kendi kendini yeniden tasarlayabilecek hale gelirse, hiç ümidimiz yok. Bu sebeple ünlü işadamı Elon Musk, yapay zekâyı en büyük “varoluşsal tehdit” olarak değerlendiriyor. OpenAI adındaki kuruluşu, yapay zekânın insanlığı yok etmemesi için kurmuş. Musk, rue89 sitesine verdiği röportajda, kaygılarını ve OpenAI kuruluşunun yapay zekâyı nasıl insani bir şekilde geliştirmek için uğraştığını anlatıyor.
Önemli bir şey söylüyor. “Bir gün mesela Google’ın ürettiği yapay zekâ, insan zekâsını geçerse, Google bunu bizimle paylaşacak mı?” “Şirketler ve hükümetlerin bu yapay zekâ ve onun imkânlarını üzerimizde kullanması nasıl denetlenecek?”
Teknoloji ve bilimin dev isimleri insanlığın sonunu getirecek Battlestar Galactica’daki Cylon’ları hatırlatan bir felaketten dem vururken robot etiği uzmanı Kathleen Richardon ise robotlarla seks yapılmasını engellemeye yönelik bir kampanyayla uğraşıyor.
Başka işi mi yokmuş diye gülüp geçmeyin. Seks, robot teknolojisinde giderek artan bir yere sahip bir unsur olarak beliriyor. Ekim ayında Malezya’da düzenlenmesi planlanan “Robotlarla Aşk ve Seks” kongresi, Malezya tarafından ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Hayatını seks robotu geliştirmeye adayan ve RealDoll’un mucidi Matt McCullen, San Diego’da Abyss laboratuvarlarında çalışmalarına devam ediyor. Gelecekbilimcilere göre 2050 yılına kadar insana çok benzeyen seks robotları piyasaya sürülebilecek.
Bu senenin ses getiren bilimkurgu filmi “Ex Machina” ya da BBC dizisi “Humans”ın yapay zekâ, robot teknolojisi ve robotlarla insanlar arasında duygusal ve cinsel ilişkiler üzerine olması tesadüf olmasa gerek.
Velhasıl yapay zekâ ve robotlar hakkındaki tartışmalar ya insanlığın yok olması ya da seks ekseninde devam ediyor.
Robotları bilmem ama insanlarda çağlardan beri bir şeyin değişmediğini de buradan anlayabiliyoruz.
Mutlu yıllar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları