Kadın Dostu Belediye Var mı? Alo!..

05 Mart 2014 Çarşamba

Sadece 30 madde... Hiç de zor değil. Büyük paralar gerekmiyor. Üstelik bu ülkede nelere, ne kadar paranın oluk gibi akıtıldığını, ayakkabı kutularının içindekileri göz önüne aldığımızda... Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER’in hazırlayıp tüm belediye başkan adaylarına gönderdiği; bir kenti, bir beldeyi kadınlar için yaşanabilir ve güvenli mekânlara dönüştürecek maddelerden oluşan Yerel Yönetimler Sözleşmesi’nden bahsediyorum. 2 gün sonra Dünya Kadınlar Günü. Daha doğrusu Dünya Emekçi Kadınlar Günü; ama kapitalist sistemin içinde bu önemli gün de uzun bir süreden beri tüketim aracına dönüştürüldü. Ama konu bu da değil. Konu kadına yönelik şiddetin korkunç derecede arttığı bir dönemin içinde olmamız. Ki bunun önemli bir kısmı kadının etrafındaki erkeklerden; kocasından, boşandığı eşinden ya da aile bireylerinden kaynaklanan aile içi şiddet. Konu çocuk gelinler... Konu AKP ve benzeri bir mantığın kadına bakışı... Kadını hedef alan bir genel saldırı zihniyeti. Bizzat hükümetin başı tarafından sürekli olarak dillendirilen “Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum; en az 3 çocuk doğurun” söylemi... Kadının kürtaj hakkının sınırlandırılması, kadın bedeninin siyasetin denetimine alınması, uzaktan eğitim ile kız çocuklarının yeniden evin içine sokulması... Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AKP yüzde 1, CHP yüzde 4, MHP yüzde 3 olarak açıklandı. Bu rakamlar bir demokrasi ayıbı.
Tüm bunlarla en tepeden mücadele, ne yazık ki günümüz koşullarında mümkün gözükmüyor... Tapelerin, yolsuzlukların, hukuksuzlukların gündemi her zaman çok daha baskın. Etraf her daim toz duman ve belli ki epey de böyle olacak.
Öyleyse ne yapmalı? Şu zavallı hale gelmiş Türkiye’de kadına biraz daha yer açabilmek için...
Örneğin şu yerel yönetimler sözleşmesini belediye başkan adaylarının imzalamasını sağlamak için hızlı bir girişim? Bir baskı oluşturmak? Başta da dediğim gibi, maddeler hiç ağır değil. Sözleşme “Belediye başkanı seçilirsem aşağıdaki maddeleri gerçekleştirmek için çalışacağıma söz veriyorum” diye başlıyor. Sıralayalım:
1. Bakım hizmetlerinde ortak sorumluluk, yaşamın her alanında eşitlik ilkesinden hareketle ücretsiz, ulaşılabilir, güvenli, 7/24 kreş hizmeti sağlayacağım.
2. Kadınların sırtındaki iş yükünü azaltmak için yaşlı bakım evleri açacağım.
3. Kadınlar, gençler, engelliler ve yaşlılar için meslek kursları, hobi kursları, kültürel ve sosyal paylaşımda bulunabilecekleri merkezler açacağım.
4. Yalnızca erkeklerin kullandığı spor alanlarını kadınların da kullanması için özel önlemler alacak, düzenlemeler yapacağım.
5. Park, bahçe yoksa yaptıracağım; varsa sayısını artıracağım; parklara tuvalet yaptıracağım; temiz, güvenli ve bakımlı hale getireceğim.
6. Kaldırımları; bebek arabalarıyla, romatizmalı dizlerle, topuklu ayakkabılarla yürünebilecek hale getireceğim.
7. Sokak ve park-bahçe aydınlatmalarını artıracağım, buraları güvenli hale getireceğim.
8. Belediye otobüslerinin belli saatlerde evlere yakın noktalarda durmalarını sağlayacağım.
9. Belediye meclisinde ve il genel meclisinde “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu” kurulması için çalışacağım.
10. Belediye çalışanlarına “toplumsal cinsiyet eşitliği” eğitimi verdireceğim.
11. Başta sağlık, eğitim ve kültür olmak üzere belediyenin stratejik planlarında kadın örgütlerinin görüşlerine başvuracağım.
12. Şiddete uğrayan kadınlar, çocuklar, yaşlılar için “acil telefon hattı” kuracağım.
13. Şiddete uğrayanlara hizmet sunacak belediye görevlilerine eğitim aldıracağım.
14. Kadın danışma merkezleri açtıracağım.
15. Kadınlar ve çocuklar için koruma/sığınma evi açmak yasal görevim, bu görevi yerine getireceğim.
16. Kadın koruma/sığınma evim varsa kapasitesini artıracağım.
17. Şiddeti önlemeye ve şiddete uğrayanları korumaya yönelik olarak yapılanları izleyecek, denetleyecek bir koordinasyon birimi kuracağım.
18. Kadınların el emeği ürünlerini değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapacağım.
19. Kadınların sosyal güvenlik kurumlarından yararlanmalarını sağlayacak çalışmalar yapacağım.
20. Kız öğrencilerin eğitim ve barınma imkânlarının artırılması için çalışacağım.
21. Zorla erken evlilik ve akraba evliliğinin zararları konusunda eğitim seminerleri düzenleyeceğim. Muhtarlar aracılığıyla zorla ve erken evlilikleri tespit ve takip edip engellenmesi için çalışmalar yürüteceğim.
22. Türkçe bilmeyen kadınların belediye hizmetlerinden yararlanabilmesi için anadillerinde hizmet verecek birim kuracağım.
23. Sağlık merkezlerine haftanın belirli günlerinde ücretsiz ulaşım sağlayacağım.
24. Kadınlara yönelik sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik destek uzmanlarını artıracağım.
25. Mobil merkezler aracılığı ile üreme sağlığı eğitimi, okuma-yazma gibi eğitim hizmetlerini kadınların ayağına götüreceğim.
26. Ergenlik eğitim merkezi, menopoz klinikleri, evlilik danışma merkezleri kuracağım.
27. Engelli kadın, çocuk ve yaşlılara ücretsiz ve evde sağlık ve bakım hizmeti verilmesini sağlayacağım.
28. Sağlık hizmeti verilen bölgelerde anadilinde hizmet sağlayacak personel yetiştireceğim.
29. Göç eden kadın ve kız çocuklarına yönelik kenti tanıma, hizmet almak için hangi kurumlara başvuracaklarına ilişkin bilgilendirici eğitim çalışmaları yaptıracağım.
30. Belediyemin bütçesini “eşitlikçi bütçe” yaklaşımıyla oluşturacağım.
KA.DER, imzalamayan isimleri kamuoyuna duyuracağını açıkladı. Şimdi sıra bizlerde, kadınlarda ve kadın hakları için kılını kıpırdatan(!) erkeklerde... Mahalle örgütlerinde, STK’lerde küçük el broşürleri bastırarak bu maddelerin herkes tarafından bilinmesini ve sahiplenilmesini sağlayabilir ve başkan adaylarının önüne dayayabiliriz. Ne dersiniz?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları